Jakub Hlaváč
20. února 2014 • 18:08

Bříza očekával sebereflexi od hráčů: Reprezentace je zrcadlo problémů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Problémy českého hokeje má Petr Bříza velmi dobře zmapované. Vypadnutí z olympijských her je pro něj jedna věc. Příčiny věc druhá. Vlivný funkcionář usiluje především o resuscitaci výchovy mládeže. A vadí mu takřka nulová sebereflexe aktérů turnaje v Soči.



Nechce se bavit o odvolání kouče Aloise Hadamczika od reprezentačního mužstva. To není pro Petra Břízu aktuální téma. „Nejprve by se měla udělat analýza výkonu jednotlivých hráčů. U některých mi chybí jakákoliv sebereflexe výkonu,“ říkal.

Co se týče trenéra, má jasno: „Vždycky hledáme jednoho viníka, který by se vytáhnul na náměstí a veřejně lynčoval. To je špatně,“ pokračoval bývalý vynikající gólman. „Stejná kritika mířila na Vladimíra Růžičku po sedmém místu ve Vancouveru.“

Podle šéfa Sparty je problém daleko složitější a vězí v samotné síle českého hokeje, který jaksi zaspal světové trendy a nechal si utéct konkurenci. Problém je především na výchově mládeže, které chybí prostředky i metodika.

Současné svazové vedení se podle jeho slov od svého zvolení v roce 2008 snaží resty umazávat, ovšem dvacet roků kopanou díru nejde jen tak zahladit. Na pravidelný přísun nových talentů se bude čekat řadu let, pokud tedy vše půjde dobře.

„V Česku bohužel absolutně zkolaboval systém financování sportu. Pokud se tohle nezlepší, budou mít kolektivní sporty jako hokej a fotbal nadále obrovské problémy,“ tvrdí trojnásobný medailista ze světových šampionátů.

Hamrlík po vyřazení: Hadamczik by měl odejít jako první
Video se připravuje ...

Úzká hráčská základna omezuje nominace

Osobně pomohl vyjednat dotaci pro mládežnické celky pražských klubů (18,5 mil. korun), díky které je možné snížit rodičovské příspěvky a finančně relativně náročný sport se stává dostupnějším. V hlavě má další projekty.

„Například jsme vypracovali studii nízkonákladové haly, kterou by si mohla dovolit i menší města. Potřebujeme mít v přípravce 60 dětí ne dvacet. Pak budeme moci konkurovat Švédsku, USA, Kanadě...,“ upozorňuje devětačtyřicetiletý funkcionář.

Součet předešlých problémů a mnohých dalších následně způsobí vystoupení, jaké bylo k vidění v Soči. Úzká hráčská základna omezuje variace nominace, tým stále stojí na Jaromíru Jágrovi a dalších veteránech.

„Národní mužstvo je zrcadlem stavu hokeje v té dané zemi. Všechny ty neřesti se v něm dříve či později musí projevit,“ varoval Bříza. „Hokej je rodinné stříbro naší země, měli bychom najít prostředky a postarat se o něj,“ vyzval nakonec.

Je ovšem potřeba, aby si totéž uvědomili všichni zainteresovaní. A pokusili se pracovat ve prospěch kolektivu nikoliv svůj vlastní.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud