27. ledna 2011 • 10:38

Já ne, to oni! Neumannová ukázala tablo viníků

Autor: bko
Vstoupit do diskuse
47
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Kateřina Neumannová se po dvou letech rozhodla poprvé oficiálně promluvit o dluzích, které pod jejím vedením vznikly při libereckém lyžařském šampionátu. A má jasno: za 112 milionů dluhů můžou všichni ostatní! Domělé "viníky" také neváhala ukázat světu na speciálním "tablu".



Vše podle Neumannové začalo už u jejího předchůdce na pozici šéfa organizačního výboru Romana Kumpošta. Toho na své "tabuli hanby" označila za idealistu.

Do doby, než organizaci šampionátu po intervenci tehdejší ministryně školství Dany Kuchtové převzala bývalá lyžařka, utratil Kumpošt 80 milionů korun.

Také prý po sobě zanechal chybu v rozpočtu, který počítal s příjmy 130 milionů korun, dalších 35 milionů podle Neumannové přišlo vniveč kvůli tomu, že v roce 2004 ve smlouvách s Mezinárodní lyžařskou federací (FIS) nebyl zafixován kurz švýcarského franku.

Za "zářez" v hodnotě 50 milionů korun pak podle Neumannové může "tým vícenákladů", složený z funkcionátů FIS. "Stáli mi za zády a říkali: Kateřino, kde jsou doprovodné programy, proč nejsou obrandované areály..." vysvětlovala olympijská vítězka na tiskové konferenci.

Podívejte se na video z tiskové konference:

Kateřina Neumannová na tiskové konferenci
Video se připravuje ...

Do týmu patří Sarah Lewisová, Niklas Carlsson, Ingonur Hannesson a šéf FIS Gian Franco Kasper. "Kdybych jim řekla ne, mistrovství nemuselo být třeba tak pěkné, ale mohli jsme ušetřit," uznala Neumannová prakticky jako jedinou svou chybu.

Tou druhou prý bylo přecenění rozpočtu v příjmové části, tedy u vstupenek. "Lidé prostě v Liberci na lyžování nechodí," konstatovala Neumannová.

"Tablo viníků" dluhu MS v Liberci podle Kateřiny Neumannové
"Tablo viníků" dluhu MS v Liberci podle Kateřiny Neumannové

Tisková konference Kateřiny Neumannové ONLINE

10: 55 - Kateřina Neumannová se sice rozhodla uspořádat oficiální tiskovou konferenci, ale už včera promluvila s vybranými médii. Mezi nimi chyběly dlouhodobě kritické deníky Sport i Blesk.

11:04 - Tisková konference začíná.

11:05 - Kateřina Neumannová začíná se svým projevem. Na začátek říká, že na rozhodnutí uspořádat šampionát v Liberci, "40 kilometrů vzdušnou čarou od Máchova jezera", nebyl její nápad a v té době ještě závodně lyžovala.

11:08 - Neumannová mluví o finanční struktuře šampionátu. "Valná většina veřejných peněz šla do infrastruktury," říká s tím, že částka kolem dvou miliard tekla do MS přes město Liberec a organizační výbor s nimi neměl nic společného a nic s nimi nemohl dělat. Sami prý disponovali 273 miliony z veřejných rozpočtů.

11:10 - "Aktuální dluh je podle účetní uzávěrky 112 milionů korun." Ten chce Neumannová snížit několika způsoby: různé zápočty mohou dělat 10 milionů korun.

11:11 - Dluh u Technické univerzity (10 milionů) a u Dopravního podniku (25 milionů) - ten by chtěla Neumannová odpustit, jelikož obě společnosti na šampionátu a na výstavbě infrastruktury vydělaly daleko více.

11:12 - Dále prý chce jednat o odpuštění dluhu u velkých stavebních společností. Poté by dluh mohl být něco kolem 50 milionů, což je "snážeji splatitelné".

11:14 - Teď Neumannová mluví o stavu financí před jejím vstupem do organizačního výboru. "Bylo utraceno 80 milionů, půl roku do Světových pohárů, které měly stát 50 milionů, bylo na účtu 8,5 milionů."

11:16 - "Když jsem přišla do kanceláře, byly tam jeden dva počítače, minimum nábytku."

11:19 - Neumannová popisuje, kde vznikl schodek rozpočtu. Podle ní byl naplánován jejím předchůdcem Romanem Kumpoštem špatně příjem 130 milionů korun. "V roce 2004 také nebyl zafixován kurs švýcarského franku, čímž podle auditu vznikla škoda 35 milionů korun."

11:21 - Další náklady se navyšovaly kvůli stavbám mobilních konstrukcí apod., které měl původně platit Liberec. Například mobilní schody na Ještěd, bez kterých by se tam diváci nedostali, chyby v projektu - nepoužitelné bunkoviště u skokanských můstků, to pak museli organizátoři předělávat na své náklady.

11:26 - Další neplánované náklady přišly i kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením, která musela být přijata na základě útoků ekologických aktivistů - stála 3 miliony korun.

11:27 - Neumannová přiznala i chyby svého týmu: "Přecenili jsme příjmovou složku rozpočtu." Hlavní problém byl v příjmech ze vstupného, lidé prostě v Liberci na lyžování nechodí, konstatovala Neumannová.

11:29 - Za další chybu Neumannová považuje, že se více nepostavila představitelům Mezinárodní lyžařské federace (FIS). "Stáli mi za zády a říkali: Kateřino, kde jsou doprovodné programy, proč nejsou obrandované areály..." "Kdybych řekla ne, mistrovství nemuselo být třeba tak pěkné, ale mohli jsme ušetřit," uznala Neumannová.

Svou řeč Neumannová doprovázela prezentací, v níž promítala i fotografie lidí, kteří jsou podle ní zodpovědní za dluhy MS v Liberci. Vedle obličejů jednotlivých "viníků" byly uvedeny i finanční částky.

11:30 - Nakonec bývalá prezidentka poděkovala primátorovi Liberce Janu Korytářovi, který inicioval návrah, aby se město podílelo na dluhu z jedné třetiny. Další jednání Neumannová chystá i s ministrem školství Dobešem, který je podle ní velice vstřícný.

11:35 - Oficiální část tiskové konference skončila.


Otevře se černá díra?

Z veřejných peněz možná opět začnou téct prostředky na zahlazení následků světového šampionátu v klasickém lyžování v Liberci. Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová oznámila, že hledá podporu u politiků. Navzdory tomu, že kabinet Petra Nečase začátkem roku další pomoc odmítl. Město Liberec se chce přihlásit k třetině ze 112 milionů dluhů.

Kateřina Neumannová prolomila dva roky mlčení a začala se starat, jak zaplatit dluhy, které zůstaly po činnosti organizačního výboru světového šampionátu, který řídila. Bývalá lyžařka rozeslala dopisy poslancům a senátorům a doufá, že jí politici pomůžou sehnat peníze aspoň pro soukromé věřitele. Neumannová mluví o částce 50-55 milionů korun.

„Tak by mohl být dluh pro subjekty, které to nejvíc bolí, zlikvidován,“ řekla Neumannová ve včerejším pořadu Impulsy Václava Moravce na rádiu Impuls. „I po rozhodnutí vlády jednám dál. Zaslala jsem řadu dopisů politikům. Absolvuju schůzky na úrovni poslanců a senátorů.“

Neumannová tvrdí, že někteří dodavatelé jsou ochotni slevit ze svých požadavků až o 20 milionů korun. Tomu však odporuje vyjádření zástupce většiny věřitelů Vojtěcha Hlaváčka.

„Jestli paní Neumannová tvrdí, že reálná částka je padesát milionů korun, tak bych jí doporučil, aby se jako člověk, který sdružení vedl, seznámil se seznamem věřitelů a klidně si každého věřitele zkontaktovala,“ řekl Hlaváček. „Podle našich informací je ta částka zhruba 85 milionů korun vůči soukromým věřitelům.“

"Tablo viníků" dluhu MS v Liberci podle Kateřiny Neumannové
"Tablo viníků" dluhu MS v Liberci podle Kateřiny Neumannové

Další cestu snížení celkové dlužné částky Neumannová vidí v tom, že by splacení dluhů nepožadovaly Dopravní podnik a Technická univerzita v Liberci, kterým organizační výbor dluží dohromady asi 35 milionů korun.
„Jsou to dluhy u organizací, které z mistrovství světa profitovaly na investiční straně,“ vysvětlila Neumannová v rádiu Impuls.

Statutární město Liberec se zatím včera ústy svého nového primátora Jana Korytáře přihlásilo ke své části odpovědnosti.

„Dohodli jsme se, že problém skutečně existuje a není možné nad ním zavírat oči. Ve čtvrtek dám první informaci zastupitelstvu, abych zjistil, zda je vůle, aby se Liberec touto cestou vydal,“ sdělil Korytář.

Město bylo pořadatelem šampionátu spolu se státem a svazem lyžařů. Korytář proto prosazuje, aby Liberec zaplatil třetinu dluhů, zhruba 40 milionů korun.

„Pokud bude ze strany věřitelů vůle dluh rozložit do splátek, tak by pro nás jako pro město bylo přijatelné řešení,“ řekl Korytář. „Pokud někdo udělá dluhy, tak by se k nim měl znát.“

Kateřina Neumannová se, navzdory své funkci, dosud zodpovědnosti vyhýbala. Včera v pořadu Impulsy Václava Moravce ale připustila, že mohla ušetřit přibližně deset milionů korun, pokud by nevyhověla redundantním požadavkům mezinárodní federace FIS.

„Mohli jsme neudělat koncert, neobrandovat areály barevnými plachtami. Tenkrát to byl požadavek FIS, kterému jsem podlehla,“ připustila Neumannová.

Nejasnosti stále panují kolem celkových nákladů organizačního výboru. Ještě dva měsíce před startem šampinátu počítal tým Neumannové s částkou 466 milionů. V červnu 2009 předložila Neumannová libereckým zastupitelům účet na 623 milionů. Včera už v rádiu řekla, že organizační část stála přes 700 milionů korun.

Vstoupit do diskuse
47
Články odjinud