26. července 2014 • 13:39

Frajer Jaroš. Jako první Čech zkompletoval "Korunu Himálaje"

Autor: ČTK, isport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Horolezec Radek Jaroš v sobotu zdolal druhou nejvyšší horu světa K2 a stal se teprve patnáctým člověkem, který vystoupil na všech 14 osmitisícových vrcholů bez kyslíku. Vrchol 8611 metrů vysoké hory, která mu jako poslední odolávala, dobyl Jaroš na pátý pokus a zkompletoval jako první Čech "Korunu Himálaje". Informoval o tom Radiožurnál.



Český horolezec Radek Jaroš na svých internetových stránkách oznámil, že se blíží k vrcholu K2. Ta mu jako jediná ze čtrnácti osmitisícovek chyběla k tomu, aby získal Korunu Himálaje. Teď už svůj pátý pokus dobýt druhou nejvyšší horu světa (8611 m) zakončil v sobotu ráno úspěchem.

Padesátiletý Jaroš se před výpravou dva roky zotavoval po amputaci prstů na nohách, které mu omrzly při dobývání 13. osmitisícovky Annapurny. V pátek trojice Jaroš, Petr Mašek a Jan Trávníček postavila na K2 čtvrtý tábor ve výšce 8000 metrů a po krátkém odpočinku v sobotu brzy ráno Jaroš s Trávníčkem vyrazili k vrcholu, na který zatím dorazil jen Jaroš.

Stal se teprve čtvrtým horolezcem z České republiky, který stanul na jejím vrcholu. Před ním to dokázali jen v 80. letech Josef Rakoncaj, v roce 2007 Libor Uher s expedicí Leopolda Sulovského a před dvěma lety bývalý pražský primátor Pavel Bém.

K2, kterou domorodci nazývají Čogori, se nachází v pohoří Karákoram na hranici pákistánské části Kašmíru s Čínou v oblasti ledovce Baltoro. Přestože je K2 o 239 metrů nižší než Mount Everest, mezi horolezci je považována za nejtěžší z osmitisícovek. Mezi největší nebezpečí na hoře patří laviny, obrovská nadmořská výška a hlavně počasí.

Fakta o hoře K2, kterou zdolal český horolezec Radek Jaroš

- K2, s 8611 metry nad mořem druhá nejvyšší hora světa, se nachází v pohoří Karákoram na hranici pákistánské části Kašmíru s Čínou v oblasti ledovce Baltoro. Jméno pohoří Karákoram (v překladu černá suť) je odvozeno od stejnojmenného průsmyku, který spojuje Le, hlavní město Ladaku, s čínskou Ujgurskou autonomní oblastí Sin-ťiang.
- K2 je technické pojmenování, které hora získala při britských měřeních, domorodci ji nazývají Čogori (velká nebo královská hora) a Číňané Qogir.
- Jako první označil horu jako K2 britský důstojník a zeměměřič Thomas Montgomerie, který v roce 1856 spatřil několik vysokých hor v pohoří Karákoram, které si začal označovat jako K1, K2 atd. Po šéfovi této expedice Henrym Godwinovi-Austenovi je někdy hora také nazývána Mount Godwin-Austen.
- Je sice zhruba o 240 metrů nižší než Mount Everest, ve srovnání s ostatními osmitisícovkami je však označována za "horu hor" pro svou krásu, tvar a majestátnost a pro extrémní náročnost. Podle horolezců je nejobtížnější horou vůbec a pro její popis se používají i výrazy jako "děsivá" nebo "divoká" hora či "zabiják".

- Prvním zaznamenaným pokusem o dobytí K2 je úsilí šesti Evropanů vedených Angličanem Oscarem Eckensteinem z roku 1902. Průkopníci se dostali až do výšky přes 6000 metrů.

- Premiérovými pokořiteli K2 se stali 31. července 1954 Italové Lino Lacedelli a Achille Compagnoni. Poté hora odolávala dobytí až do roku 1977.

- Podle většiny zdrojů celkem zdolalo K2 306 horolezců, z toho 12 žen, 81 jich zde zahynulo. Pro srovnání - nejvyšší horu světa Mount Everest pokořilo přes 5600 lidí a asi 220 jich zde zahynulo.

- Prvním Čechem, který horu zdolal, byl v letech 1983 a 1986 Josef Rakoncaj, který se také stal prvním horolezcem světa, který K2 vylezl dvakrát. Překonán byl až v roce 2001. Jako další Čech zdolal tuto horu až v roce 2007 Libor Uher a v roce 2012 horu vylezl, ale s použitím kyslíku, bývalý pražský primátor Pavel Bém.

- Klasická a nejfrekventovanější cesta na K2 vede Abruzziho pilířem, který se nachází na jihovýchodní straně hory a který byl pojmenován po italském vévodovi Abruzzském, který se o K2 neúspěšně pokusil touto cestou v roce 1909. Za nejbezpečnější je označován jižní Česenův pilíř, který je pojmenovaný po slovinském horolezci Tomovi Česenovi.

Vizitka horolezce Radka Jaroše:
Biografická data: Radek Jaroš se narodil 29. dubna 1964 v Novém Městě na Moravě. Je rozvedený, má dceru Andreu a syna Ondřeje.

Počátky horolezecké kariéry: S lezením začal jako osmnáctiletý na místních skalách rodné Českomoravské vrchoviny: "Začínal jsem lezením na skalkách doma na Vysočině. Následovaly pískovcové skály, Vysoké Tatry, Alpy, Ťan-šan, Pamír, Himálaj. V něm jsem nalezl drogu vysokých hor." První, tehdy ještě neúspěšný výstup na nejvyšší vrchol světa Mount Everest, absolvoval v roce 1994 ve svých 30 letech.

Největší úspěchy: Jaroš patří k nejrespektovanějším světovým horolezcům. V roce 1998 vylezl na nejvyšší horu světa Mount Everest a stal se 12. člověkem v historii, který dokázal ze severní, tibetské strany vystoupit na vrchol bez použití umělého kyslíku. Jako první Čech zdolal všech 14 osmitisícovek. Dosud nejúspěšnější český horolezec Josef Rakoncaj zdolal devět osmitisícovek a v roce 1986 se stal prvním horolezcem světa, který zdolal dvakrát obávanou K2.

Úspěšné výstupy na osmitisícové vrcholy:
1998 - Mount Everest (8848 metrů nad mořem)
2002 - Kančendženga (8586 metrů; třetí nejvyšší horu světa zdolal spolu s Martinem Minaříkem a stali se prvními Čechy, kterým se to podařilo)
2003 - Broad Peak (8051 metrů)
2004 - Čo Oju (8188 metrů; společně s mistrem světa v běhu na lyžích Martinem Koukalem) a Šiša Pangma (8027 metrů)
2005 - Nanga Parbat (8125 metrů)
2008 - Dhaulágirí (8167 metrů) a Makalu (8485 metrů)
2009 - Manaslu (8163 metrů)
2010 - Gašerbrum II (8034 metrů) a Gašerbrum I (8080 metrů)
2011 - Lhoce (8516 metrů)
2012 - Annapurna (8091 metrů)
2014 - K2 (8611 metrů)

Pokusy o K2: O vrchol K2 Jaroš usiloval již čtyřikrát - nejprve v roce 2001, podruhé roku 2003 a o dva roky později zkusil štěstí do třetice. Pokaždé bylo proti počasí. Při expedici v roce 2007 ho v základním táboře rozdrcený prst nepustil k lezení vůbec. Nyní vrchol dobyl.

Zranění: V roce 2012 při výpravě na Annapurnu mu omrzly nohy a v uplynulých dvou letech podstoupil sedm operací, při nichž mu lékaři amputovali jedenáct článků z omrzlých prstů na obou nohách. Kvůli dlouhé rekonvalescenci tak musel loni odložit výpravu na K2. Nedávno mu také lékaři zjistili, že má zlomený pátý obratel. Jednalo se o únavovou zlomeninu, se kterou prý žije asi 30 let. Loni také vzbudila pozornost zpráva, že Jaroše pokousal pes, což mu zkomplikovalo rekonvalescenci.

Ocenění: Několikanásobný držitel ocenění Výstup roku, soutěže Českého horolezeckého svazu (ČHS). V roce 2008 dostal společně se Zdeňkem Hrubým, který loni v horách tragicky zahynul, hlavní cenu Českého klubu fair play za záchranu dvou polských horolezců, kteří se při výstupu na Dhaulágirí dostali do ohrožení života kvůli výškové nemoci. Při sestupu z vrcholu pak pomohli i dvěma vyčerpaným španělským horolezcům. Za svůj čin obdrželi rovněž diplom Evropského hnutí fair play.

Dílo: Jaroš je autorem knih Dobývání nebe, Hory shora, Hory, má panenko a Hory shora 2, z nichž posledně dvě zmiňované napsal se svou dcerou Andreou. Natočil také několik filmových dokumentů z expedic a dalších dokumentárních filmů oceněných na filmových festivalech.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud