26. června 2012 • 14:45

Konec sirénám? Hekání tenistek by mělo hlídat speciální zařízení

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | "Moc hekáš, máš trestný bod, ještě jednou a přijdeš o game." Tak by mohla již velmi brzy vypadat budoucnost ženského tenisu. Čelním představitelům WTA totiž došla s křikem některých hráček na dvorci trpělivost. "Je čas, aby se hluk na dvorci snížil, začíná to být neúnosné," říká ředitelka WTA Stacey Allaster.



S jejím názorem souhlasí i další vysocí představitelé tenisové federace. Podle předběžných informací by zařízení podobné populárnímu Jestřábímu oku,  mělo být k ruce hlavnímu rozhodčímu zápasu, který by měl k dispozici na základě zpracovaných podkladů údaje o intenzitě hluku, jenž nesmí být hráčkami překročen.

Zařízení by mělo být používáno na rozdíl od Jestřábího oka i na kláních nižších kategorií včetně turnajů juniorů a juniorek.

"Jde o to, aby se tento prvek zápasů dostal do povědomí hráčů a hráček už od nejmladších generací a aby byl akceptován jako nedílná součást hry. Současné tenisové generace se to však týkat nebude," uklidňuje největší "sirény" dneška Allaster.

Šarapovová mává divákům po postupu do finále Frencvh OpenFoto ČTK

"Věc jsem konzultovala s celou řadou sportovních odborníků a psychologů, ale oslovila jsem i současné či bývalé tenistky jako Moniku Selešovou, Serenu a Venus Williamsovy, Billie Jean  Kingovou apod.," říká Allaster.

"Nebylo by fér, aby se toto nové pravidlo týkalo dnešní hráčské generace, protože by to zásadně narušilo jejich tenisovou kariéru. Tenistky by musely změnit jejich zažitý způsob hry, dýchání, pohyb a to by nebylo správné," uvádí se v prohlášení.

Kdy však bude nové pravidlo o omezování hlasitosti tenistek uvedeno do praxe, není známo. "Všechny další podrobnosti o míře povolených decibelů budou pečlivě vypočítávány," dodává šéfka WTA.

U řady tenisových legend se však už teď setkává revoluční nápad s nadšením.

Azarenková patří mezi hodně hlučné hráčkyFoto EPA

"Myslím, že je to výborný nápad. Ale není potřeba, aby jeho zavedení trvalo tak dlouho, tenistky nepotřebují rok na to, aby přestaly během utkání vzdychat," bere si na paškál Šarapovovou a spol. devítinásobná wimbledonská vítězka Martina Navrátilová.

Na "akustické" zbraně v podání dvou nejlepších hráček planety si stěžovaly i bývalé světové jedničky Carolina Wozniacká a Jelena Jankovičová, které hlasité vzdechy obou hráček rušily při hře.

VIDEO: Šarapovová s Azarenkovou jsou opravdu hodně hlučné

Problém nadměrného hluku se týká zásadně tenistek, u mužů se nic zásadního v tomto ohledu nemění. I když i zde se vyskytují někteří hráči, kteří si při úderech pomáhají zvukovými efekty.

"Touto záležitostí se nezabýváme, u mužů to není velký problém," říká smluvčí ATP Kate Gordon. "Ženy jsou v tomto směru jednoznačně hlasitější a agresivnější," souhlasí Navrátilová.

Půvabná Maria zahájila cestu WimbledonemFoto EPA

"Chceme se soustředit na mladou generaci hráček a naučit je, aby se naučily korigovat svůj zvukový projev při hře. Bude to lepší pro diváky i tenis jako celek," říká v prohlášení legenda bílého  sportu Billie Jean Kingová.

"Náš plán na snížení hluku chceme brzy představit všem hráčkám. Dovědí se, jaká budou pravidla, která budou určovat míru hluku, naučíme je změnit způsob dýchání a další věci," říká k revoluční novince Allaster.

"Bude to však ještě dlouhá cesta. Určitě se objeví otázky typu co je to příliš hlasitě nebo jak dlouho daný zvukový projev trval, zda je to ještě akceptovatelné, či ne. Umím si představit celou řadu těchto námitek," uvědomuje si ředitelka WTA.

Světová jednička je na kurtu hodně rychlá.
Světová jednička je na kurtu hodně rychlá.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud