Jan Jaroch
3. srpna 2015 • 15:17

Zkraťme sety, zrušme shody... Jak by se mohla v tenise změnit pravidla?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenis je ve zlaté éře. Serena Williamsová útočí na kalendářní Grand Slam, velká čtyřka mezi muži stále dominuje. V dobách blahobytu je však moudré připravovat se na horší časy, kdy nebudou tak poutat jména, ale samotný produkt. A tak světoví lídři začínají diskutovat o revizi pravidel, jež by zvýšila napětí zápasů a přitáhla ještě víc diváků. Zvlášť pro ty mladé je totiž bílý sport příliš strnulý a zdlouhavý. A tak se mluví o experimentu se sety do čtyř, gamech bez shod či zrychlení tempa zavedením časomíry.



Začátkem roku odehráli Roger Federer a Rafael Nadal v Austrálii exhibice zrychleného tenisu, této variantě se začalo říkat Fast4. Prasátko při servisu je v ní brané jako platné podání, gamy se počítají bez shod a sety se hrají jen do čtyř, a ne do šesti. Za stavu 3:3 přichází tiebreak do pěti bodů, hráči si mezi změnami stran nesedají na židle a mají přestávku jen 60 vteřin.

„Jde prostě o rychlejší verzi tenisu jako třeba sedmičkové ragby,“ představil nápad australského svazu jeho šéf Craig Tiley pro Wall Street Journal. „Diváci chtějí vidět víc výměn hraných pod tlakem, nepřejí si, aby se zápasy protahovaly jako dnes.“

Velká jména dnes plní stadiony, diváci chodí na výjimečné hvězdy. Někteří tenisoví lídři se však obávají o budoucnost, až Serena, Federer, Nadal, Murray či Djokovič skončí. Tenis přijde o pozlátko a samotný produkt na kurtu bude obnažený. Tehdy se může kriticky projevit, že jsou zápasy příliš dlouhé a kladou na diváky přehnané nároky.

„Podívejte se na tribuny. Diváci odejdou po setu a přijdou až po dalších pěti, šesti gamech. Máme v tenise příliš hluchých míst,“ vyzývá Australan Tiley ke změnám. Není sám. Mluvčí americké asociace Chris Widmaier uvedl, že by se tempo zápasu mělo zvýšit. „Zkoumají se koncepty, které by k tomu přispěly,“ uvedl.

Americká strana je jako obvykle nejprogresivnější, US Open by se líbilo, pokud by diváci mohli opouštět svá místa a vracet se kdykoliv, ne jen mezi změnami stran. „Pokud by hráči souhlasili a stalo by se to normou, pak bychom na tribunách začali nabízet občerstvení,“ uvedl Widmaier.

Letos se poprvé hraje s časomírou

Chris Kermode, prezident ATP, zase navrhuje zbavit se prasátek při podání a rozehrávky před zápasem. Zároveň však varuje, že každá změna musí být nejprve otestovaná při turnajích nižší úrovně. „Musíme být opatrní,“ uznává.

Opatrný až tvrdohlavý je tenis v podstatě po celou svou víc než stoletou historii. Snad žádný jiný sport si nedokázal uchovat svou původní tvář tak jako on. Hlad po změnách ale pomalu sílí. Jejich hlasitou zastánkyní je legendární Billie Jean Kingová, jež v roce 1974 založila exhibiční ligu World Team Tennis hranou podle svérázných pravidel. Právě tam se poprvé vyzkoušelo koučování na kurtu či jestřábí oko.

Letos se zase prvně hraje s časomírou, díky které se tvrdě dodržuje limit mezi výměnami. „Náš sport musí udělat změny, aby byl přátelštější a zajímavější vůči fanouškům. Už od osmdesátých let kořeny tenisu nerostou,“ tvrdí Kingová.

Debata o změnách pravidel působí na dnešní tenisty jako rudý hadr na býka. Tradicionalismus a tenisové puritánství mají v krvi, revizi sportu unisono odmítají. Stejný přístup však před lety měli deblisté, kteří dnes některé turnaje hrají bez shod a na supertiebreak (do 10 bodů) místo rozhodujícího setu. A nová pravidla si nakonec oblíbili. „Okamžitě bych i singlové zápasy hrál bez shod,“ tvrdí kanadský deblový veterán Daniel Nestor. „Když vidíte stejnou výměnu 200krát za zápas, už je to nudné.“ Přikyvuje mu i Bob Bryan. „Hráči by nejdřív byli vytočení, ale zvykli by si.“

Většina novinek je zatím pouze ve stadiu úvah, objevují se však i první nádechy k experimentům. V roce 2016 hodlá například ATP odehrát turnaj s osmi nejlepšími hráči žebříčku do 21 let, v nichž by se testovaly změny pravidel.

„Můžeme tam vyzkoušet všechny inovace,“ plánuje šéf ATP Kermode. „Pojďme se podívat, jak budou fungovat.“

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud