Jan Jaroch
9. srpna 2015 • 16:55

Dramatické reformy: Bude mít Davis Cup a Fed Cup společné finále?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní tenisová federace (ITF) zvolí koncem září nového šéfa. Po šestnácti letech skončí v jejím čele Ital Francesco Ricci Bitti a kvartet kandidátů na prezidentské křeslo se trumfuje, čí vize může ITF přinést větší prosperitu. Dramatická reforma Davis Cupu a Fed Cupu, jež má být pákou na získávání nových milionů, je v centru diskuse. Už v roce 2017 by se například mohlo hrát finále obou soutěží souběžně v jednom městě na neutrální půdě.



ITF, tak jak ji známe dnes, tedy coby ultrakonzervativní organizaci s odporem k jakýmkoliv změnám, se může již brzy změnit. Nový boss, jenž vzejde z voleb 25. září v chilském Santiagu, slibuje rozhýbat zkostnatělý kolos. Přichází ideální čas pro změnu.

Jako první na řadě jsou vlajkové lodě Davis Cup a Fed Cup, které jsou postupem času podrobovány čím dál hlasitější kritice. Směšně nízké prize money i velká časová náročnost odrazují nejlepší hráče a hráčky od účasti. Snaha vytvořit nový a finančně úspěšnější produkt, který přijmou všechny hvězdy, stojí ve volebním programu každého ze čtyř kandidátů. Těmi jsou Švýcar René Stammbach, Američan Dave Haggerty, Španěl Juan Margets a Anil Khanna z Indie.

Motivace je zřejmá - zvýšit výdělky ITF, což je před volbami nejpalčivější téma. „Ano, potřebujeme vyšší příjmy,“ souhlasí Stammbach. Zatímco grandslamy i okruhy ATP a WTA navyšují v posledních letech strmě svůj profit, ITF zaostává. A tak mohou přijít tak revoluční změny jako přehodnocení daviscupového formátu doma - venku, hraní soutěže každý rok či zrušení utkání na tři vítězné sety.

Prezidentští kandidáti předkládají plány, podle nichž by si organizace mohla v příštích pěti letech polepšit o 20 až 30 milionů dolarů, což by byl růst o padesát procent oproti současnému stavu.

Švýcar Stammbach, současný předseda finančního výboru ITF, volá po nejrazantnějších změnách. Je odhodlaný natáhnout Davis Cup a Fed Cup do dvouletého cyklu s tím, že by se první dvě kola hrála jeden rok a semifinále s finále druhý.

Švýcarský kandidát by rád viděl finále Davis Cupu a Fed Cupu hrané souběžně na jednom neutrálním místě. To by podle něj mohlo přinést zisk 10 milionů dolarů. „Hráči by byli spokojení. S kým jsem mluvil, ten si stěžoval, že musí nastupovat příliš často,“  tvrdí Stammach

Jeho myšlenka na vytvoření společného finálového podniku se opírá o poslední veleúspěch Turnaje mistryň v Singapuru. Ten byl hned po prvním ročníku vyhlášený coby nejlepší sportovní akce roku 2014 a WTA vydělá na pětiletém přidělení turnaje do Asie 75 milionů dolarů. Takový systém je sice v rámci „reprezentačních týmů“ problematický, neboť soutěž může přijít o jedinečnou atmosféru domácího prostředí, vidina milionů dolarů je ale zřejmě silnější.

Podle Američana Haggertyho existuje nejméně 10 alternativ pro neutrální lokalitu finálových bojů, které by mohly přinést v příštích čtyřech letech až 20 milionů dolarů.

Španěl Juan Margets, současný viceprezident ITF, je v návrzích obezřetnější. „Nepotřebujeme revoluci, ale realistický vývoj. Chtěl bych vylepšit pár věcí, aby se Davis Cup a Fed Cup staly globálnějšími produkty,“ vyhlásil v duchu rčení, že dnes finále zajímá pouze dvě zúčastněné země.

Jeho plán se opírá o tři pilíře: zkrácení zápasů, zvýšení odměn pro hráče a společné finále obou soutěží na jednom stadionu. „Zachoval bych formát domácích a venkovních utkání, společné finále mužů a žen na jednom stadionu by ale pomohlo,“ tvrdí s tím, že nejdříve může být taková změna uvedena v život od roku 2017. Desetidenní vyvrcholení soutěží ITF by mohlo zahrnovat i turnaj pro mladé hráče. Zkrácení zápasů by rád dosáhl hraním tiebreaku již za stavu 5:5 a to i v páté sadě. „Podle našich výzkumů by se tak set zkrátil o 12 až 14 minut.“

Stammbach s Margetsem by rovněž shodně rádi využili uvolněných týdnů v programu k novým akcím. Švýcar například navrhuje obdobu bývalého Grand Slam Cupu, vysoce lukrativního podniku v závěru roku, jenž se hrál v devadesátých letech.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud