Pavel Novotný
24. března 2010 • 05:00

Vrátí se Nicole Vaidišová zpět k tenisu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Justine Heninová, Kim Clijstersová, Martina Hingisová, Lindsay Davenportová, Monika Selešová a řada dalších špičkových tenistek z různých důvodů přerušila svou profesionální kariéru. Všichni se postupem času do světa bílého sportu vrátily. Ne vždy to byl comeback povedený, ale touha znovu dobýt nejvyšší mety byla silnější. Bude tato droga působit i na Nicole Vaidišovou?



"Je velmi mladá, k tenisu se určitě může vrátit. Tenisově stará bude až ve třiceti," uvedl v rozhovoru pro deník Sport bývalý trenér a nevlastní otec Nicole Vaidišové Aleš Kodat.

Zda hozenou rukavici bývalá světová sedmička zvedne, záleží jen na ni. Faktem je, že český tenis prozatím přišel o obrovský talent, který bezesporu měl na to, aby navázal na úspěchy Ivana Lendla, Petra Kordy, Hany Mandlíkové, Martiny Navrátilové, či Jany Novotné.

Nicole Vaidišová během Wimbledonu.Foto ČTK/AP


Dvojnásobná grandslamová semifinalistka oslaví 23. dubna teprve své jednadvacáté narozeniny. Prakticky celou kariéru má tedy ještě před sebou. Otázka zní, zda znovu najde touhu podstoupit každodenní dřinu spojenou s nekončícím cestováním a odloučením do přátel.

Důvody, které stály za odchodem rodačky z Norimberku, souvisejí s největší pravděpodobností s psychickým vyčerpáním a únavou. Navíc vztah s českou daviscupovou jedničkou Radkem Štěpánkem zaostřil zájem sympatické blondýnky úplně jiným směrem. "Pokud zůstane šťastná, bude všechno v pořádku," přeje své bývalé svěřenkyni štěstí Kodat.

Semifinalistka Roland Garros a Australian Open plánuje v létě svatbu s Radkem Štěpánkem a o své další budoucnosti se s novináři zatím odmítá bavit. V tuto chvíli nechce pravděpodobně o tenisu ani slyšet. Co však bude říkat za rok? Bude jí tenisový kolotoč a touha po vítězstvích natolik chybět, že se na dvorce vrátí? Nebo ji bude uspokojovat život bez tenisu a najde si jiný smysl života po boku rodáka z Karviné?

Vrátí se zpět na vrchol?Foto TASR


Pokusme se teď o čistě subjektivní předpověď dalšího vývoje v případu Vaidišová. Česká kráska bez jakýchkoliv pochyb považuje nyní své rozhodnutí za správné a možná neměnné, přesto si dovolujeme tvrdit, že se po určitém čase pokusí o návrat do tenisového kolotoče.

Až si od neustálého stereotypu spojeného s tenisem odpočine, začne ji pravidelná dávka emocí spojená s vítězstvími i porážkami chybět. Doprovázet Radka Štěpánka po světových turnajích ji nebude stačit a zatouží po návratu. Věk je na její straně a pokud svůj nynější postoj změní, má dostatek času znovu zaútočit na světovou elitu. Přítomnost Radka Štěpánka, který moc dobře zná pocity profesionálního sportovce, by ji v tom mohla pomoci.

Výraz Nicole Vaidišové hovoří za všeFoto Pavel Mazáč SPORT


Na založení rodiny má bývalá světová hvězda dost času, tak proč ještě nezkusit znovu dobýt nejvyšší mety? Šestkrát za svojí krátkou kariéru zvedla nad hlavu pohár pro vítězku turnaje, zná nadšený potlesk tribun a uznání soupeřek. To vše ji znovu nasměruje na tenisovou dráhu.

Pokud se naše předpověď vyplní, stále však ještě zbývá dost otázek k zodpovězení. Především dokáže se Nicole opět vrátit na samotný vrchol, na kterém byla před třemi lety? Paběrkování okolo stého či nynějšího 180. místa světového žebříčku by českou hráčku určitě neuspokojilo.

Návraty Heninové či Clijstersové mohou být tou nejlepší motivací. Je tady však jedno velké ale..."Clijstersová s Heninovou prostě umí tenis o něco líp než Nicole. Ona ve fázi, kdy se ještě tenis učila a měla se zdokonalit, toho nechala, když jsme se rozešli," říká Kodat.

Ať již se budou kroky Nicole Vaidišové ubírat v dalších letech jakýmkoliv směrem, nezbývá, než popřát bývalé české tenisové hvězdě štěstí. A třeba jednou znovu najdeme jméno norimberské rodačky mezi elitou.


Nicole Vaidišová ve fedcupovém souboji s Danielou Hantuchovu.

Vaidišové se v tenise nedaří, ale v lásce jí to jde jedna báseň!
Vaidišové se v tenise nedaří, ale v lásce jí to jde jedna báseň!

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud