11. listopadu 2017 • 11:18

Olomouc je v laufu. Dva hráče má v reprezentaci, nováček stíhá Plzeň

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to téměř pět let, kdy ve fotbalovém národním týmu byli naposledy dva zástupci Olomouce. Tehdy v lednu 2013 nominoval trenér Michal Bílek Tomáše Hořavu a Michala Ordoše na přípravu s Tureckem. Od té doby se hráči Sigmy prosadili většinou maximálně do jednadvacítky. Jenže překvapivě dobré výkony i výsledky olomouckého klubu vynesly do národního týmu opět dva reprezentanty hanáckého celku, Šimona Faltu a Davida Housku. A nemusí zůstat jen u nich.



"Když se daří týmu, tak vyskočí jednotlivci. Je paráda, že v nároďáku mohou být kluci z Olomouce," řekl v rozhovoru s ČTK Houska. "Je pro všechny v klubu super, když vidíme, že když se daří, přijdou i individuální úspěchy. Když v tomhle vydržíme, tak se k nám může v budoucnu připojit někdo ze spoluhráčů. Když se nám bude dařit v lize, všichni v Sigmě budeme víc na očích," dodal Falta.

Sigma ještě v minulé sezoně hrála druhou ligu. Po návratu se Hanáci především chtěli vyhnout opětovnému pádu do nižší soutěže a v klidu se zachránit. A to se jim povedlo v podstatě už po 13 kolech, kdy mají na kontě 26 bodů a jsou druzí v tabulce za Plzní, která neztratila ještě ani bod. Olomouc má na kontě jedinou porážku právě s Plzní, nyní už deset zápasů za sebou nepoznala přemožitele. Navíc má s 20 góly třetí nejlepší útok soutěže.

"Asi nikdo nečekal, že bychom mohli hrát v takových patrech tabulky. Ale povedl se nám začátek sezony, těžíme z toho, chytili jsme lauf a těžko nás někdo poráží. To je naše devíza," prohlásil Falta, který k tomu pomohl třemi góly.

"Ani my samotní jsme to nečekali. Je hrozně důležité, že se chytnul začátek, začali jsme si věřit. Teď se snažíme udržet v horních patrech co nejdéle," souhlasil Houska, jenž se do statistik zapsal čtyřmi góly a dvěma asistencemi.

Oba připouštějí, že tým těží i z toho, že druhou ligou Sigma prošla suverénně a už tam nabrala sebevědomí, na které v nejvyšší soutěži jen navázala. "Ve druhé lize jsme nabrali sebevědomí tím, že se hodně vyhrávalo. A když jsme si to přenesli i do ligy, tak se sebevědomí znásobilo. Když kromě výsledků máte i dobré výkony, tak se jde do dalších zápasů mnohem lépe," konstatoval Houska.

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Olomouc 1:1. Kabajev nedal penaltu, bod klokanům trefil Hašek
Video se připravuje ...

"Ve druhé lize se povedlo zkonsolidovat tým. V lize jsme poznali, že se dá hrát s každým, sedlo nám to a teď se to budeme snažit udržet," dodal Falta.

Za důležitý krok považují i to, že po sestupu do druhé ligy v létě 2016 vedení klubu ponechalo ve funkci trenéra Václava Jílka. "Je to nezvyk, protože v Česku se trenéři hodně střídají. U nás trenéra po sestupu podrželi a teď jsou za ten krok asi hodně rádi. Šlape nám to. Byl to dobrý krok," uvedl Houska. "Trenér nám vtiskl tvář, kterou se snažíme prezentovat. Teď z toho těžíme," souhlasil Falta.

Nyní ale na Sigmu čeká těžký úkol. A to udržet nastolený trend. Zatímco jako nováčka mohl tým někdo v úvodu sezony podcenit, proti druhému celku tabulky nastupují soupeři s mnohem větším respektem.

"Už se na nás chystají úplně jinak. Dávají si na nás větší pozor, hlavně na naše brejky. Do plných se hraje výrazně hůř. Ale přesto se s tím vyrovnáváme docela dobře a neprohráváme, což je nejdůležitější," řekl Falta. "Třeba teď Bohemka (zápas skončil 1:1) na nás byla asi nejlépe připravená, hrála na nás výborně. Bylo to pro nás možná nejtěžší utkání, ale je strašně důležité, že i tyto zápasy neprohráváme," přidal Houska.

Olomouc se v závěru podzimu utká doma se Zlínem a Spartou a vyrazí do Liberce. "Máme před sebou tři těžké zápasy, ve kterých se ukáže, jak na tom budeme. Dotírají na nás Slavie a Sparta, takže se musíme snažit je prohánět dál," řekl Houska.

"Je to nahoře hodně našlapané, chceme se tam držet co nejdéle a i na jaře trápit ty velké kluby. Rozhodně nejsme uspokojení tím, kde jsme teď a že jsme vlastně zachránění. Jak se říká, s jídlem roste chuť. Určitě nikdo nechce, abychom začali tabulkou padat," dodal Falta.

Jsem rád, že jsme je zaskočili vlastní zbraní, hodnotí výhru nad Islandem Karel Jarolím
Video se připravuje ...

Robert Hrubý a Šimon Falta si odbyli své reprezentační debuty
Robert Hrubý a Šimon Falta si odbyli své reprezentační debuty

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud