30. dubna 2018 • 05:00

Sudí Marek svůj zápas s Barošem prohrál. Dělal přehmaty, reaguje Sparta

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zázraků je plná bible, teď se přidal i jeden fotbalový. Zasloužil se o něj sudí Emanuel Marek, který ve vypjatém utkání Baník–Sparta (3:2) nechal dohrát Milana Baroše bez žluté karty. „Benevolence rozhodčích byla absurdní,“ zlobí se poražený klub ve vyjádření pro iSport.cz.



Hráč Milan Baroš versus rozhodčí Emanuel Marek 1:0. Ostravský mazák zkusil, co mu sudí dovolí, a když pochopil, že hodně, využil toho. Po svém – hádal se, vztekal, choval nesportovně, fauloval, ale také fauly schytal. Byl to on, kdo určil styl zápasu, a symbolicky ho rozhodl vítězným gólem.

Baroš a rozhodčí v duelu se Spartou
Faul na Kayu
(30. minuta)
Baroš strčí do soupeře, který zavrávorá, udělá pár kroků a špatně došlápne. Posléze musí střídat. Faul ano, nikoli však žlutá karta.
Balonem do sudího
(39. minuta)
Baroš se vzteká, že mu sudí nedal výhodu, a naštvaně kopne míč směrem k místu přestupku. Trefuje rozhodčího. Tady měla přijít minimálně domluva, spíš žlutá.
Štetinovo strčení
(49. minuta)
Baroš bez míče běží do šestnáctky, před ní ho srazí Štetina. Sudí situaci nevidí, protože hra běží jinudy, až na popud asistenta píská. Vzhledem k tomu, že Baník svou nadějnou akci sám pokazil, šlo o nadbytečné písknutí.
Loktem do Frýdka
(
78. minuta)
Baroš přichází do souboje pozdě a ostře. Loktem trefuje Frýdka do žeber. Tady měla přijít žlutá za bezohlednou hru.
Stažení Hovorky
(
86. minuta)
Baroš na začátku akce, která skončila jeho vítěznou brankou, stáhl Hovorku. Mělo přijít přerušení, na následný průběh gólové situace to však nemělo vliv.

Vzájemný vztah obou dokreslují i útočníkovy poslední chvíle na trávníku. Čas 88:45, Sparta ztrácí jeden gól a má kopat standardku. Baroš se shýbá k míči, bere ho do ruky a odhazuje několik metrů pryč. Má dostat žlutou, ale prochází mu to.

Minipříběh pokračuje. 89:06. Baroš si všímá, že půjde ze hřiště, a tak se svalí na trávník. Křeč. Další půlminutu vydrží předstírat, že neví, že má být střídán právě on. Když ho na to Marek upozorní, diví se. Já? Ukazuje na sebe překvapeně. Právě uběhla půlminuta.

Ještě kapitánská páska. Musí ji předat. Pak cesta ze hřiště. Pomalinku. Čas 90:22. Celé to trvá minutu a šestnáct vteřin. Zdánlivě málo, ale v nastaveném čase dost.

To není Barošův problém. Spíš jeho šikovnost, byť rozporuplná. Chyba je především na straně rozhodčího Marka, který po celou dobu téhle jednoaktovce přihlíží a nezakročí. Je to krátký příběh, který na samý závěr podtrhuje, že sudí nedokázal emotivní legendu ukočírovat.

Co na to Sparta? „S veškerým respektem ke kariéře Milana Baroše a pochopením jeho oddanosti Baníku, který je v nelehké situaci, bylo jeho chování na hřišti daleko za hranicí fair-play a slušného chování. Benevolence rozhodčích byla zcela nepochopitelná a absurdní,“ zní její odpověď pro deník Sport.

Mimochodem, kromě Baroše se Spartě nelíbila také situace ze 74. minuty, kdy se v ofsajdovém postavení ocitli hned tři hráči Baníku, a ačkoli nehráli balon, dva z nich se zapojili do hry – asistent Adam Horák ovšem nechal praporek dole.

Baník - Sparta: Asistent neodmával ofsajd domácích hráčů
Video se připravuje ...

Zpátky k Barošovi – mít ho na trávníku pod kontrolou, to není lehká disciplína. Arbitři se na tom vzácně shodnou. „Jak si ho nechytnete na začátku, on to vycítí a je to s ním hrozné. Když se to stane, je celý zápas na hraně vyloučení, ztratí jakýkoli respekt,“ řekl na podzim jeden ze sudích. „Musíte s ním pracovat, a to od úvodu.“

Právě tohle Marek prošvihl. Nechal ho od počátku emotivně jednat. A když mohl zakročit, nevyužil toho. Nejpozději ve 39. minutě – to se Baroš vztekal, že mu sudí neponechal výhodu, a podrážděně kopl balon směrem k místu přestupku. Trefil přitom rozhodčího. Asi nechtěně, ale tady měl arbitr jasně ukázat, co si může hráč – kterýkoli – dovolit. Minimálně domluvou, lépe žlutou kartou.

Baník - Sparta: Baroš kopl míč do sudího, ten nereagoval
Video se připravuje ...

V 78. minutě pak Marek odpustil Barošovi ostrý úder loktem do žeber Martina Frýdka. „Možná jsem ho trefil loktem, ale je to prostě boj,“ uznal i hráč, ovšem za bezohlednou hru měla přijít žlutá.

Baník - Sparta: Baroš ve vzdušném souboji nebezpečně sestřelil Frýdka. Tohle hodně bolelo…
Video se připravuje ...

A Barošův faul na Davida Hovorku, i když nikoli žlutý, zastavil také akci, na jejímž konci stál vítězný gól hlavní postavy utkání.

Baník - Sparta: Barošův neodpískaný faul na Hovorku před gólem na 3:2
Video se připravuje ...

Marek v zápase nedělal hrubé chyby, ale svůj „souboj“ s Barošem nezvládl. V lize je sice pět let, ovšem odpískal zatím jenom 46 utkání – nabízí se proto otázka, zda očekávatelně vypjatý duel Baníku se Spartou neměl pískat zkušenější arbitr. Například Radek Příhoda, jenž vedl záchranářský duel Dukla–Brno, Miroslav Zelinka, který dostal na starost derby Jablonec–Liberec. Další zkušení muži od píšťalky byli nuceně ze hry: Pavel Královec vinou zranění a Karel Hrubeš kvůli trestu ze zápasu Sparta–Jablonec za neodpískanou Šuralovu ruku.

Všichni by patrně emotivní zápas zvládli s větším nadhledem. Nic to ovšem nemění na tom, že body Hapalův tým neztratil kvůli rozhodčímu, nýbrž vlastní vinou.

Stanovisko AC Sparta Praha, o které deník Sport požádal:

K výkonu rozhodčích celkově:
„Jak hlavní rozhodčí, tak jeho asistenti se dopustili v utkání několika zásadních přehmatů.“

K asistentovi Horákovi:
„Kromě dalších chyb je až neuvěřitelné, že asistent rozhodčího Horák je v utkání schopen přehlédnout zjevnou ofsajdovou situaci hned tří hráčů Baníku. Ať už k tomu došlo z důvodu jeho nepozornosti, podlehnutím atmosféře utkání, nebo záměrně, je zřejmé, že takový rozhodčí nemůže řídit zápasy na nejvyšší úrovni.

K Barošovi:
„S veškerým respektem ke kariéře Milana Baroše a pochopením jeho oddanosti Baníku, který je v nelehké situaci, bylo jeho chování na hřišti daleko za hranicí fair-play a slušného chování. Benevolence rozhodčích byla zcela nepochopitelná a absurdní. Obzvláště při jeho faulech na Kayu a Frýdka či při nakopnutí míče na hlavního rozhodčího. Všechny zmíněné momenty se obešly bez udělení žluté karty.“

Baník - Sparta: Plavšiče po drsném faulu ošetřovali, Baroš přišel vyčinit rozhodčímu
Video se připravuje ...

Radost Milana Baroše! Jeho Baník porazil Spartu 3:2.
Radost Milana Baroše! Jeho Baník porazil Spartu 3:2.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud