Jakub Konečný
Premium
11. května 2021 • 05:00

Dobrá výplata? V lize začíná na 100 tisících. Struktura smluv je složitá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlaté časy jsou pryč, koronavirus i další okolnosti nutí české kluby najíždět na úsporný režim. I v divné době však platí, že výjimeční hráči si ve FORTUNA:LIZE přijdou na pěkné peníze, srovnatelné s gážemi v západní Evropě. V prvním díle exkluzivního seriálu o TOP 50 nejlépe placených hráčích v soutěži deník Sport rozebírá strukturu hráčských smluv, která je poměrně složitá. Z analýzy kromě jiného plyne, že kdo si v české lize přijde na sto tisíc korun hrubého měsíčně, může si gratulovat.



Platy fotbalistů (a trenérů) ve FORTUNA:LIZE jsou stále tabu, které si kluby úzkostlivě střeží. Stejně jako strukturu hráčských smluv, kterou považují za své know-how. Deník Sport měl nicméně možnost do některých nahlédnout, takže zná jejich formální i obsahovou náplň.

Pokud jde o podobu kontraktů, začínají klasicky základní měsíční odměnou. Ano, odměnou, nikoli platem, profesionální fotbalisté v Česku totiž stále nejsou zaměstnanci klubů, fungují jako OSVČ a vyhotovují každý měsíc faktury.   

Ve FORTUNA:LIZE je obvyklé, že každý klub má obvykle čtyři platové hladiny – od hvězd přes opory, držáky až po juniory. Mezi první a poslední kategorií přitom bývá klidně desetinásobný rozdíl. Kde je tedy hranice dobré měsíční základní mzdy?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud