21. ledna 2022 • 11:45

Berbrův kurýr Hořejší: stopka a pokuta 25 tisíc! Nic jsem nepředal, tvrdí

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sekretář Řídící komise pro Čechy, tedy zaměstnanec fotbalové asociace, Jan Hořejší se podle etické komise provinil proti disciplinárnímu řádu hned ve třech případech. Za to dostal souhrnný čtyřletý trest zákazu účasti na všech aktivitách spojených s FAČR a pokutu 25 tisíc korun k tomu. Nutně to však neznamená, že by přišel o své strahovské místo.



Hořejší se podle etické komise provinil v těchto třech případech.

V červnu 2019 předal úplatek ve výši nejméně 100 tisíc korun od Romana Rogoze rozhodčímu Robertu Hájkovi v souvislosti s ovlivněním zápasu ČFL Živanice - Vyšehrad (1:2). Pro připomenutí, vyšehradským sportovním manažerem byl Roman Rogoz, jedna z hlavních postav kauzy.

V červnu 2020 při osobní schůzce ovlivnil rozhodčího Jiřího Musila, aby utkání druhé ligy Vlašim - Vyšehrad (1:1) rozhodoval ve prospěch hostujícího týmu.

A zatřetí, v květnu 2019 se v restauraci McDonald´s v pražské ulici Skandinávská sešel s rozhodčími Martinem Hányšem, Lukášem Nehasilem a Janem Aubrechtem a zadal jim za Rogozovy přítomnosti pokyny spočívající v ovlivnění utkání Štěchovice - Vyšehrad (0:2).

Rogoz? Neuvěřitelné, co řekl, mám husí kůži, říká Limberský. Ať padají tresty!
Video se připravuje ...

Za to tedy Jan Hořejší dostal čtyřletý souhrnný trest zákazu účasti na všech aktivitách spojených s FAČR a pokutu 25 tisíc korun. „Jedná se o trest souhrnný. Nejzásadnějším přečinem byl podle názoru komise přečin podílnictví na úplatkářství, když pan Hořejší působil jako kurýr, který předal úplatek od pana Rogoze rozhodčímu panu Hájkovi,“ říká předseda komise Jan Eisenreich.

Jan Hořejší vinu odmítá. „Komise uvádí verdikt bez důkazů, žádný důkazní materiál k tomu není. Nic jsem nepředal, oni mi opak nedokázali,“ říká k údajnému předání stotisícového úplatku. A k ovlivnění utkání dodává. „Jenom jsme se sešli, ale žádný důkaz o úplatku není.“

Hořejší se nevzdává. „Odvolám se k odvolací komisi.“

Postih však neznamená, že by Hořejší nemohl dále působit jako sekretář Řídící komise pro Čechy. To ví i Hořejší. „Co se týče mého zaměstnaneckého poměru, je to na vedení FAČRu. Verdikt etické komise je jedna věc, ovšem pracovně-právní vztah se řídí zákoníkem práce.“

V tom má bezpochyby pravdu. Fotbalové asociaci však závěr etické komise k vypovězení pracovní smlouvy dává lepší možnost.

iSport podcast: Ovlivňoval Nezmar sudí? Zatím to není jasné, ale přistoupil na Berbrovu hru
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud