Jakub Lebloch
20. února 2023 • 18:46

Rozbor prohry Plzně na Slovácku: bezzubá hra Viktorie, skvělý Daníček

Autor: Jakub Lebloch, Jonáš Bartoš, David Rozlivek
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druhá ztráta ze čtyř jarních vystoupení, znovu nepovedený výkon. Viktoria Plzeň nechala v neděli všechny body na Slovácku, které naopak slavilo po takticky precizním výkonu výhru 2:0. Mistrovská mašina se zadrhla, řada hráčů nemůže najít ideální formu. Proč se obhájci titulu nedařilo ani v Uherském Hradišti? Příčin najdeme několik, ty důležité odhalíme za pomoci datového rozboru.



Na startu jara prohrála Plzeň doma s Hradcem (1:2), otočila zápas v Brně (3:1), zdolala Budějovice (2:1) a naposledy padla na Slovácku (0:2). Trenér Michal Bílek hodnotil nedělní utkání tak, že výkon jeho týmu nebyl špatný. Mírným vyjádřením spíš chránil své mužstvo, za zavřenými dveřmi v kabině pravděpodobně mluvil jinak. Při analýze zápasu Plzně na Slovácku, zjistíme, kde všude dělala chyby.

Hosté si v Uherském Hradišti prakticky nevytvářeli šance, k několika závarům se dostali až na konci zápasu. Statistika 0,63 xG (očekávané góly) pro Viktorii je druhé nejnižší číslo v sezoně. Kromě slabé úspěšnosti v soubojích o druhé míče a celkově horší fyzické připravenosti byl na vině také špatně vedený postupný útok.

Trenér Michal Bílek zvolil rozestavení 4 – 4 – 2 s rychlostním útočníkem Matějem Vydrou pohybujícím se blízko Tomáše Chorého, ale odvážný krok se zkušenému kouči vymstil. Plzeňské hře zoufale chybělo vícero náběhů na obou krajích hřiště, což je činnost, kterou v Bílkově systému podporuje střední ofenzivní záložník. Obvyklou roli Adama Vlkanovy, Romana Květa či v minulé sezoně Jana Sýkory měl suplovat druhý útočník Vydra, jenže ten se do hry téměř nezapojoval.

Slovácko - Plzeň: Petržela si povodil Havla i Staňka a zvýšil na 2:0!
Video se připravuje ...

Další problém spočíval v malém počtu přihrávek mezi řady. Viktoria většinu času jen obehrávala připraveného soupeře, vše začínalo už od Lukáše Hejdy. Plzeňský kapitán často volil rozehrávku cestou dlouhých nákopů, hosté nebyli schopni dát průnikovou přihrávku po zemi do nebezpečných prostorů uvnitř bloku Slovácka. Chorý s Vydrou tím pádem zůstávali izolovaní, Bílkovi svěřenci nevyužili ani případné síly při centrech do vápna. Jedinou hrozbu v první půli představoval Jan Kopic, který občas svým driblinkem posunul hru kupředu.

Naopak Plzni vůbec nefungovala levá strana. Obránce Jemelka se pohyboval příliš hluboko a téměř se nezapojoval do ofenzivy. Zřejmě šlo o strategii trenéra Bílka, jenž chtěl eliminovat případné brejky Slovácka. Jenže příliš statická levá strana byla jedním z největších problémů. Poločasové tahy (střídání Jemelky a stažení ofenzivního Sýkory na pozici levého obránce) se ukázaly jako správné, obměněný kraj hřiště výrazně přispěl k mírnému zlepšení ve druhé půli.

Dalším problémem Viktorie bylo podčíslení uprostřed pole. Pokud se Slovácko dostalo do finální třetiny hřiště, mělo relativně hodně času na přípravu útoků z hloubi pole. Jeden ze tří středních záložníků téměř vždy zůstával relativně neobsazený. S Daníčkem nebo Havlíkem se měl vracet Vydra, jenže ten se při rotaci hráčů Slovácka často pohyboval vysoko a při bránění dostupoval soupeře příliš pomalu.

Nedostoupení Havlíka Vydrou předcházelo první brance utkání. Havlík je z hloubi pole velmi kreativní a během utkání měl dost možností, jak své schopnosti prokázat. Před prvním gólem se hráčům Viktorie nepodařilo Havlíkův centr dostatečně rezolutně odvrátit, a tak se k míči mohl dostat skórující Daníček.

Hráč utkání? Jednoznačně Vlastimil Daníček. Střední defenzivní záložník domácích čistil prostor před stopery, svou poziční inteligencí výrazně pomohl ke zneškodnění dlouhých míčů směřujících na Chorého s Vydrou. Během utkání získal 14 míčů, což je druhý nejvyšší počet ze všech hráčů na place, a osm balonů vybojoval na polovině soupeře. Šest přihrávek do finální třetiny dokládá také výrazné zapojení Daníčka do rozehrávky. Rozhodující gól jen podtrhl jeho skvělý výkon.

Bílek: Nepodali jsme špatný výkon. Plzeň ale nemůže být spokojená

Plzeň padla 0:2 na Slovácku a ztratila důležité body v boji o titul. Trenér Michal Bílek po utkání tvrdil, že jeho mužstvo nepodalo špatný výkon. Podívali jsme se na některé výroky západočeského kouče a pokusili se ověřit, zda měl v hodnocení pravdu.

Vizualizace zobrazuje pozápasové statistiky daného týmu (dle barvy) v porovnání s vlastním průměrem ve FORTUNA:LIZE v sezoně. Graf čteme tak, že čím více vpravo, tím lepší výkon v dané oblasti. Šedá přerušovaná čára (v hodnotě 0) symbolizuje průměrnou hodnotu v dané metrice.

„Ve druhé půli jsme měli tlak i šance, ale neproměnili jsme.“
Michal Bílek

Ve srovnání s PPDA (metrika zaměřující se na intenzitu presinku) z minulého zápasu proti Budějovicím, které dosahovalo až 19,4, Plzeň v Uherském Hradišti zvýšila intenzitu a srazila tuto hodnotu na 6. Na její poměry se jedná o utkání s jedním z nejintenzivnějších presinků. Zároveň se jí podařilo zvýšit úspěšnost zisků do pěti vteřin po vlastní ztrátě na slušných 66,7 procent. Na druhé straně intenzita Slovácka byla na hodnotě 15, což příliš neodpovídá dostatečné agresivitě.

Síť přihrávek ukazuje úspěšné přihrávky mezi jednotlivými spoluhráči. Čím silnější čára, tím vyšší frekvence přihrávek. Minimální počet přihrávek mezi jednotlivými hráči jsou tři přihrávky od jednoho hráče z dané dvojice. Čím větší kolečko, tím daný hráč měl více doteků.

„Aktivita byla, hrálo se na ale na těžkém terénu, hodně to skákalo.“
Michal Bílek

Největší problém v plzeňské hře byla rozehrávka. Absence zraněného Lukáše Kalvacha se projevuje více a více. Důkazem může být neefektivita a pomalost rozehrávky, která často končila u kapitána Hejdy a jeho následným nákopem, po kterém dobře připravení domácí sbírali druhé balony. Právě kvůli tomu se Plzeň těžko dostávala do většího počtu šancí. Využití Hejdy při rozehrávce demonstruje graf Síť přihrávek výše.

Zdroj: Wyscout

1. FC Slovácko Vše o klubu ZDE

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 26. Daníček, 63. Petržela

Hosté:

Sestavy

Domácí: Nguyen – Reinberk, M. Kadlec (C), Hofmann, Kalabiška – Daníček, Havlík – Petržela (74. Brandner), Kohút (82. Břečka), Doski (90+1. Siňavskij) – Vecheta (74. Šašinka).

Hosté: Staněk – Jemelka (46. Mosquera), Hejda (C), Pernica, M. Havel – Sýkora (70. Vlkanova), Bucha, Květ, Kopic (70. Jirka) – M. Vydra (54. Durosinmi), Chorý.

Náhradníci

Domácí: Borek, Břečka, Šimko, Trávník, Brandner, Kim, Juroška, Šašinka, Siňavskij, Kudela

Hosté: Pilař, Durosinmi, Mosquera, Kaša, Holík, Jirka, Vlkanova, Ndiaye, Zadražil, Tvrdoň

Karty

Domácí: Reinberk, Kohút

Hosté: Hejda, M. Havel

Rozhodčí

M. Zelinka – J. Váňa, J. Šimáček | VAR: J. Machálek | AVAR: M. Podaný

Stadion

Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty, Uherské Hradiště

Návštěva

5319 diváků

Z V R P Skóre B
1. Sparta 30 20 8 2 70:29 68
2. Slavia 30 20 6 4 81:25 66
3. Plzeň 30 17 6 7 55:29 57
4. Bohemians 30 14 6 10 53:49 48
5. Slovácko 30 13 7 10 36:38 46
6. Olomouc 30 10 11 9 45:40 41
7. Liberec 30 10 8 12 39:43 38
8. Hr. Králové 30 11 5 14 34:40 38
9. Ml. Boleslav 30 9 10 11 39:42 37
10. Č. Budějovice 30 10 5 15 35:54 35
11. Jablonec 30 9 8 13 46:57 35
12. Ostrava 30 9 8 13 43:42 35
13. Teplice 30 8 8 14 38:63 32
14. Brno 30 8 7 15 40:56 31
15. Pardubice 30 8 4 18 29:58 28
16. Zlín 30 5 11 14 37:55 26
  • Skupina o titul
  • Skupina o Evropu
  • Skupina o záchranu

Slovácko - Plzeň: Daníček fantastickým volejem otevřel skóre! 1:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud