Jan Vacek
26. května 2023 • 13:15

Sparťanští hrdinové ve vedlejších rolích: spasitel, tichošlápek i Mabil

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
5
  • Video se připravuje ...

    Nebyli takovými lídry jako Ladislav Krejčí. Nedrželi obrannou linii po vzoru Asgera Sörensena. A už vůbec nestříleli góly s takovou kadencí, jakou předváděli Jan Kuchta s Tomášem Čvančarou. Přesto se do vysněného titulu Sparty, vůbec prvního po devíti letech významně otiskli. Deník Sport a web iSport.cz našel pět mistrů v ústraní, kteří však na úspěchu Letenských měli nezanedbatelný podíl.

  • Jaroslav Zelený

    30 let
    obránce

    Zápasy: 33
    Minuty: 2508
    Góly: 1
    Asistence: 4

    Tichý v kabině, na první pohled ne tolik výrazný na hřišti. Ovšem obrovsky platný a spolehlivý. Když byla Sparta na podzim v úzkých a měnila herní schéma, bez řečí přijal roli na levé straně záložní formace a zhostil se jí náramně. Loni v létě řada lidí mohla kroutit hlavou nad tím, že Tomáš Rosický přivádí do kádru téměř třicátníka. Tenhle kup se ale Pražanům několikrát vrátil. V Zeleném mají poctivého pracanta i technicky velmi dobře vybaveného fotbalistu v jednom.

    Záběry ze šatny Sparty! S Kuchtou i Haraslínem a emotivním Rosickým
    Video se připravuje ...

  • Lukáš Sadílek

    26 let
    záložník

    Zápasy: 33
    Minuty: 2587
    Góly: 3
    Asistence: 4

    Prožil vlnovou sezonu. Nezačal úplně výrazně, nějakou chvíli mu trvalo, než se v systému Briana Priskeho zorientoval. S průběhem podzimu se ale rozběhl. Jak doslova, tak fotbalově. V časech, kdy Sparta válcovala jednoho soupeře za druhým, a šplhala do titulové vřavy, byl naprosto klíčovým mužem. Pracoval na obrovském prostoru, podporoval útok, stíhal návraty do defenzivy, byl zkrátka úplně všude. A přispěl i solidní produktivitou. V závěru sezony se i na něm projevovala fyzická opotřebovanost.

    Záběry ze šatny Sparty! S Kuchtou i Haraslínem a emotivním Rosickým
    Video se připravuje ...

  • Casper Höjer

    28 let
    obránce

    Zápasy: 21
    Minuty: 1369
    Góly: 2
    Asistence: 8

    Na podzim patřil k tahounům, všechny své góly a asistence posbíral už v první polovině sezony. Svou produktivitou tak převýšil třeba i Jana Kuchtu s Tomášem Čvančarou. Nebýt jeho, mohlo být manko Sparty na první příčku v zimě daleko propastnější. Především s jeho utaženými přihrávkami z levé strany si soupeři nevěděli rady. Pak ho zbrzdily zdravotní problémy i změna herního systému, do kterého nepasoval tak dobře jako Jaroslav Zelený. Přesto ročník končil jako pátý nejproduktivnější hráč kádru.

    Zahraniční trenér, nové schéma i mladý lídr. Co dalšího zajistilo letenským titul?
    Video se připravuje ...

  • Martin Minčev

    22 let
    útočník

    Zápasy: 28
    Minuty: 944
    Góly: 5
    Asistence: 3

    Stále se ani nepřiblížil očekáváním, která do něj po příchodu z Bulharska byla vkládána. Jeho dlouhodobé působení na Letné lze zatím rozhodně považovat za zklamání. Na druhou stranu – hlavně během jara dokázal svému mužstvu opakovaně pomoci. Dva góly dal Mladé Boleslavi, jeden Bohemians, proti Jablonci odehrál fantastický druhý poločas. A co především, spasil Pražany v úvodní nadstavbové bitvě v Olomouci. Nebýt jeho zářezu, titulový příběh mohl mít úplně jiný scénář.

    Bohemians - Sparta: Minčev se protáhl směšnou obranou Klokanů a zvýšil na 2:6
    Video se připravuje ...

  • Awer Mabil

    27 let
    křídlo

    Zápasy: 13
    Minuty: 281
    Góly: 2
    Asistence: 2

    Půlroční hostování, po jehož vypršení Sparta velmi pravděpodobně opci nepromění, se proměnilo prakticky ve fiasko. Awer Mabil přišel ze španělské ligy s tím, že Priskeho partě okamžitě pomůže. Nestalo se. Prakticky celé jaro proseděl mezi náhradníky, o čemž svědčí pouze 281 odehraných minut. Ale… Australský reprezentant se přimotal i k velmi důležitým momentům. Nejprve dvěma proměněnými pokutovými kopy v Liberci nasměroval Letenské do nadstavby z prvního místa, následně si v závěru derby namotal Igoha Ogbua a zajistil svému týmu penaltu.

    Liberec - Sparta: Mabil proměňuje i druhou penaltu a otáčí na 2:1 pro hosty!
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
5

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud