10. října 2008 • 11:16

Jirsák se vsadil o večeři, že Češi vyhrají

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

S vypětím všech sil musí v posledních dnech odrážet český záložník Tomáš Jirsák narážky velké přesily svých spoluhráčů ve Wisle Krakov.



Ti mu předpovídají krach českých fotbalistů v sobotním duelu kvalifikace mistrovství světa s Polskem v Chorzowě. Jirsák se však nenechá bez boje zatlačit do kouta. S reprezentanty a svými spoluhráči Rafalem Boguským a útočníkem Pavlem Brožkem se vsadil o večeři.

Když český tým vyhraje, může se Jirsák těšit na to, že jej polští spoluhráči budou hostit. Když bude výsledek opačný, bude se hodovat na Jirsákův účet. "Pořád v kabině říkám, že naši kluci vyhrají.

Sobotní zápas docela probíráme," řekl ČTK bývalý záložník Hradce Králové a Teplic. Moc rád by si prý spoluhráče "vychutnal". "Nejde ani tak o tu večeři. Spíš bych se těšil na ty narážky, jakými bych je špičkoval, až se vrátí z reprezentace zpátky do Wisly," uvedl Jirsák.

V nejslavnějším polském klubu působí už přes rok a na konci minulé sezony se s ním radoval z titulu. Nyní už se může považovat za experta na polský fotbal. Při vědomí síly obou sobotních soupeřů věří v úspěch českých barev, nejen pro to, že svým krajanům bude na dálku držet palce.

"Kvalita je určitě na naší straně. Kdyby kluci dali rychle gól, tak se Poláci můžou psychicky složit. Neprožívají teď moc dobré období a můžou být trochu nalomení," mínil Jirsák.

Svůj názor opírá o několik argumentů: Polsku nevyšel vstup do kvalifikace a po úvodní remíze se Slovinskem je pod velkým tlakem celý tým v čele s koučem Leo Beenhakkerem.

"Dokonce jsem někde slyšel, že by ho mohli vyhodit, kdyby z tohoto klíčového dvojzápasu s námi a na Slovensku neudělal čtyři body," uvedl čtyřiadvacetiletý tvořivý záložník.

Sám je zvědavý na to, jak atmosféru v týmu ovlivní návrat tří "rebelů" Boruce, Dudky a Majewského, kteří byli po srpnovém přípravném duelu s Ukrajinou vyhozeni z reprezentace za bujarý večírek.

Důležité podle Jirsáka bude i to, zda se projeví nevytíženost polských opor v zahraničních klubech. Většina polských krajánků vysedává jen na lavičkách náhradníků. "Je to dvojsečné: na jednu stranu budou nerozehraní, ale zase budou plní sil, energie a odhodlání dokázat, že na to mají," přemítal.

Tým podle něj neovlivní nedávná aféra, při níž FIFA Polsku hrozila vyřazením z kvalifikace za to, že se vláda vměšuje do řízení fotbalového svazu. "Kluci to brali spíš z legrace a říkali, ať se připravíme na to, že už třeba v úterý hned po srazu budou ve Wisle zase šupem zpátky," řekla bývalá opora české reprezentační jednadvacítky.

Přestože Jirsák věří v úspěch českého týmu, Polsko prý není radno brát na lehkou váhu. "Nezažívají teď lehké období, ale můžou se tím víc semknout. Poláci jsou bojovní, proti silnému soupeři, za kterého Čechy určitě mají, se doma pokaždé uměli vytáhnout," varoval.

Největším nebezpečím pro branku Petra Čecha prý bude jeho parťák z Krakova Brožek. "Má dobrou formu, dává hodně gólů. Beenhakker teď podlehl okolnímu tlaku a povolal ho, i když ho dřív spíš opomíjel. Pavel je typický kanonýr, ale zase máme tak dobré stopery, že ho snad zastaví," řekl Jirsák.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud