6. dubna 2011 • 14:16

Novotný se Zelenkou: Čekáme na Štajnera

Autor: Radim Trusina
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dohromady nastřádali 745 ligových zápasů a 123 gólů. Ještě nedávno hráli Luděk Zelenka a Jiří Novotný profesionálně, ale dnes se společně baví fotbalem až v sedmé nejvyšší soutěži: jsou z nich hvězdy týmu Všenorský SK, který i díky nim drží famózní bilanci, kdy v 15 zápasech I. B třídy Středočeského kraje neztratil ani bod, což je unikát ve všech krajských soutěžích.



I když vedly Všenory v Tochovicích už 5:0, Luděk Zelenka často nespokojeně kroutil hlavou a radil spoluhráčům. Opak kliďase a elegána Jiřího Novotného.

„Zelí je tenhle typ, když nedostane míč, začne kroutit hlavou, chce pořád hrát. Kluci ho ale berou, je v pohodě,“ ujišťuje Jiří Novotný. „Já se občas taky rozčílím, ale je jasné, že nemůžeme čekat kvalitu jako v lize.“

Hvězdy Všenorského SK
Luděk Zelenka
Útočník, 37 let, v lize 341 zápasů/92 gólů
„Výš už hrát nechci. Musel bych fotbalu dávat víc a to nejde. Živím rodinu, to bych nezvládnul,“ vysvětluje Zelenka, otec čtyř dětí, který neskrývá, že je fotbal jednou z částí jeho příjmů. „Dojíždím z Liberce, když odečtu náklady, zůstane mi měsíčně pět až deset tisíc,“ říká otevřeně. Mimo fotbal rozjel kariéru jako manažer sportovního areálu v Českém Dubu, chodí komentovat do televize a provozuje internetový obchod se sportovním zbožím sporttrade.cz.

Jiří Novotný
Obránce, 41 let, v lize 405 zápasů/31 gólů
„Fotbal na vyšší úrovni mi nechybí,“ říká známý stoper a jedna z ikon Sparty. „Hrajeme pro lidi, fotbal mě tady baví.“ Spolupracuje s hráčským agentem Martinem Říhou, využívá své kontakty z angažmá v ruské Kazani. Udělal si profilicenci, ale trénování se zatím nevěnuje. „Rád bych si to zkusil, ale nebudu se nikde nabízet. To radši budu dělat jiné věci.“

Michal Hrdlička
Jeho otec Václav hrál za Slavii i Bohemians, stejně jako bratr Tomáš, který teď kope ve Slovanu Bratislava. On sám se dostal do ligového kádru Kladna, známý je také jako komentátor fotbalových zápasů na stanici Nova Sport.

Karel Kristen
Záložník s vynikající kopací technikou, který prošel Viktorií Žižkov a Vyšehradem, bývalý futsalový reprezentant.

Dali Helmi
Důrazný tuniský útočník. „Klasický koncový hráč,“ říká o něm Zelenka. V Česku hrál dřív vyšší soutěže, s 21 góly je nejlepším kanonýrem Všenorského SK.

Oba vyčnívají svými výkony, ale Zelenka je kvůli svým gestům, i gólům, přeci jen trochu víc vidět. „Jirka je nenápadný a nekonfliktní hráč, to já dostávám všechno sežrat,“ tvrdí Luděk Zelenka. „Diváci mi předhazují televizního experta, elektronickou tužku. Někde je to opravdu strašné, ale nebojím se jít do konfliktu. Byl jsem takový vždycky.“

Také o víkendu v Tochovicích, které Všenory přejely 7:0, si kvůli své roli fotbalového komentátora vyslechl. „Luďku, čeká na tebe Míra Bosák, máš už jít,“ hulákali na něj místní fanoušci po gólu hlavou, kterým otevřel skóre zápasu. Pak přidal ještě jeden, zvýšil na 3:0 a zlomil odpor soupeře. Svou úlohu splnil dokonale, v dalších šancích už nesobecky přihrával. „Já nikdy nebyl velký střelec,“ mrkne Zelenka, autor 92 ligových tref. „Snažím se být platný týmu, připravovat šance. Za góly se neženu, ani se tolik netlačím do vápna jako v lize, kde jsem to měl v popisu práce.“

Jeho slova potvrzují i klubové statistiky: Zelenka dal 12 branek, jeho parťák z útoku, tuniský bombarďák Dali Helmi, je na čísle 21. „To je přesně typ, co má střílení gólů v krvi. Když jde do šestnáctky, nepřihrává, já mu jenom přicmrndávám,“ říká Zelenka.

Přesto je velkou atrakcí Středočeské I. B třídy on a Novotný. Ač v klubu působí i další zkušení hráči, tihle dva jasně vedou v žebříčku popularity. „Ale jen Novotňák je hvězda, my ostatní jsme na stejné úrovni,“ tvrdí Zelenka.

Do Tochovic přišlo na zápas s vedoucím celkem soutěže přes 200 lidí, běžně jich chodí necelá polovina. „Na ligisty se chce každý podívat,“ říkal pořadatel, který prodával vstupenky a 15 minut před výkopem mu došly programy... Ne všichni ale atraktivní dvojičku rozpoznají.

„Novotný? To je ta desítka? Kapitán?“ spletl si domácí příznivec třináctinásobného mistra ligy s levým záložníkem Drážným.

„Zelenka, to je ten s tou šestnáctkou, co hrál za Spartu,“ ukazuje kamarádovi další fanoušek. Ve skutečnosti Zelenka nikdy ve Spartě nehrál. Jeho kluby byly Jablonec, Žižkov, Slavia, Teplice, Blšany, či Brno.

Teď své zkušenosti předává spoluhráčům, z nichž někteří zažili nejvýš okresní přebor. A občas to vypadá, že jsou to pro něj velké nervy. Když ale on nebo Novotný něco řeknou, ostatní nediskutují. „Pokud jde o něco důležitého na hřišti, kluci mě respektují a je to správné, úcta a pokora by měla ve sportu být,“ myslí si 41letý Novotný.

Podobně mluví i Zelenka. „Záleží na povaze těch kluků. Jestli k nám vzhlíží a chtějí si od nás něco vzít, je to pozitivní. Kdyby si ale chtěli dokazovat, že jsou na to líp než my, takový efekt to mít nebude. Mladí jsou dnes totiž stavění tak, že všechno vědí a všude byli dvakrát. U nás si ale poradit nechají.“

A nese to vynikající výsledky. Patnáct výher z patnácti zápasů, 14bodový náskok a 67 nastřílených branek nepotřebuje další komentář. Všenorský SK tak neohroženě míří za postupem do I. A třídy, čímž vyrovná historické maximum klubu. Přitom ještě nedávno byly Všenory ve III. třídě.

Pak se v nich ale začal angažovat tuniský podnikatel Semir Boughattas a vesnice prožívá fotbalovou euforii. „Semir se o fotbal ve Všenorech stará parádně, patří mu velký dík,“ říká Novotný, který léta vedl jako kapitán Spartu, tady ale pásku nemá. Nosí ji místní odchovanec Stanislav Drážný.

„Jirkovi jsme pásku samozřejmě nabízeli, mohl by bez diskuzí být kapitán, ale on to nepotřebuje. Říkal, že by to nebylo správné. Já tady hraju od žáků, proto jsem kapitán,“ objasňuje Drážný. „Je to pro mě pocta, vést takový tým. Navíc teď pořád vyhráváme, takže to mám lehčí.“

Kdyby Všenorský SK vyhrál zbývajících 11 zápasů sezony, vytvořil by unikátní zápis samých výher. „Bylo by to hezké, ale vyhrát jakoukoliv soutěž bez ztráty bodu je strašně těžké,“ říká Novotný a Zelenka ho doplňuje. „Museli bychom si udržet stejnou koncentraci, což s přibývajícími zápasy nebude tak jednoduché. Soupeři nejsou o tolik horší.“

Víc než série vítězných zápasů se v kabině řeší stav soutěže deníku Sport o nejofenzivnější tým. Tady patřím Všenorům třetí místo. „Mluví se o tom dost. Snažíme se dávat co nejvíc gólů, i když na Sokolov B už asi mít nebudeme,“ hodnotí Zelenka. „Je to pro nás kromě postupu další velká motivace.“

Vše zatím směřuje k tomu, že se ve Všenorech bude po sezoně slavit. „Mám sice třináct titulů, ale když se vám něco povede i na téhle úrovni, máte z toho radost,“ vypráví Novotný. „Jsou tady hráči, kteří dělají show jak na hřišti, tak mimo něj a patří mezi ně i Zelí,“ usmívá se.

A další do party může brzy přibýt. „Jsme domluvení s Jirkou Štajnerem, že k nám půjde, až skončí v lize. On si z toho sice dělá srandu, ale je to přesně ten typ, co by do naší kabiny zapadl. A navíc potřebuju parťáka na cesty z Liberce,“ culí se Zelenka.

Angažmá ve Všenorech mu sedí. Nemusí se nervovat a taky nemá nouzi o netradiční historky. „Jeden rozhodčí přišel do druhé půle o 10 minut později. My na něj pískali, kde je a on vyšel po 25 minutách z kabiny s nějakou slečnou,“ baví se Zelenka. „Prostředí je odpovídající té soutěži.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud