Jan Podroužek
10. srpna 2011 • 14:24

ČESKÝ FOTBAL: Vzpoura nováčků. Tři postupy v řadě!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední sezony neuzavíraly jinak než vítěznými oslavy. Tři roky po sobě se šesti týmům z celé republiky dařilo postoupit, postoupit a postoupit. O soutěž výš se dvakrát jako nováčci dostali Tábor B, Karviná B, Frýdek-Místek B, Štěchovice, Cerekvice nad Loučnou a Slavia Hradec Králové.



Patří do šestky úspěšných. Na konci posledních třech ročníků vždy stály nejvýš ve své soutěži. Teď se budou Cerekvice a královéhradecká Slavia bít v krajském přeboru a přitom potřetí v řadě jako nováček.

Zní to jako pohádka. Postoupit o úroveň výš a tam si poradit se silnější konkurencí. A pak znovu. „Jít výš bylo v každém ročníku spíše naším přáním. Podle složení mužstva v jednotlivých sezonách se dalo předpokládat, že budeme hrát o nejvyšší příčky v tabulce, ale uvnitř týmu se nikdy o postupu jako o jasné prioritě nemluvilo,“ tvrdí Tomáš Netolický, předseda Cerekvice.

V Hradci Králové na tom byli stejně. Žádné hrnutí se za postupem, ale proč to nezkusit, když to půjde. „Je to ojedinělý jev. Obzvláště u nás ve Slavii, protože na úrovni krajského přeboru jsme dosud nehráli, takže budeme mít premiéru,“ těší Milana Krempu, zástupce královéhradeckého klubu.

A nejen kluby lomcovaly tyhle úspěchy. Zájem o fotbal začal prostupovat obyvateli obou měst. „Když mužstvo hraje na čele tabulky, vždy to přitáhne diváky do hledišť. I lidé, kteří tolik fotbalu nefandí, zbystří, že se něco děje a jdou se podívat na stadion. Mezi lidmi vzniká taková postupová euforie a na domácích zápasech jsme pak vídali velice slušné návštěvy, až 300 lidí,“ vysvětluje Netolický z Cerekvice, která má pouze 800 obyvatel.

Lidi kolem sebe těšily východočeské kluby skvělými výsledky spolehlivě. V kabinách ale zůstávali hráči nohama na zemi, euforie se krotila. „Neregistroval jsem žádné sázky. Motivovaly nás pouze naše výsledky. Na holení knírů nebo stříhání dohola nedošlo,“ vypráví Netolický.

A Krempa mu přizvukuje: „Myslím, že touha dokázat, že na postup kluci mají, je poháněla ze všeho nejvíc.“

Kde se ale může cesta parádně rozjetých mančaftů zastavit? Zatímco Slavia je klub z velkého města, kde se hraje i první liga, Cerekvice má status vesnice, kde už samotný krajský přebor může být pro klub strop. „Myslím, že to, čeho jsme dosáhli, je pro nás vrchol. Musíme brát v potaz, že jsme vesnickým klubem a naše možnosti nejsou bez hranic. Soutěže v rámci kraje jsou pro nás přijatelné po všech stránkách,“ tvrdí Netolický.

I ve Slavii si užívají úžasný výsledek. „Už ty tři postupy za sebou jsou pro nás skvělý úspěch. Každý z nás má přání především ukázat, že se můžeme poměřovat s celky na této úrovni,“ říká Krempa.

Za svojí přímočarou cestu do krajského přeboru si oba kluby vysloužily i odměnu od Gambrinusu - hlavního sponzora první fotbalové ligy. Ten jim předal tři sudy jedenáctistupňového piva.

„Ocenění měl předávat dokonce jablonecký střelec David Lafata, nakonec ale nemohl a úkolu se zmocnili zástupci Gambrinusu. Tři soudky gambáče excelent každopádně nepřijdou na zmar a potěší,“ usmívá se Netolický.

Po sérii postupů nejspíš při střízlivém pohledu čtvrté povýšení v řadě tyhle mančafty nečeká. S jakými ambicemi tedy do právě začínajícího ročníku vtrhnou? „Hlavně se vyhnout sestupovým příčkám,“ zní jednohlasně. „Tak jako v předchozích sezonách jsme si nedávali přehnané cíle, i letos stojíme pevně na zemi. Pro začátek postačí, když budeme předvádět líbivý fotbal, kterým potěšíme nejen naše fanoušky, ale i sami sebe,“ posouvá cíl hradecký Krempa.

 

Kdo třikrát v řadě postoupil?

Tábor B (Jihočeský kraj) – IV. třída až I. B třída

Karviná B (Moravskoslezský kraj) – okresní přebor až krajský přebor

Frýdek-Místek B (Moravskoslezský kraj) – okresní soutěž až I. A třída

Štěchovice (Středočeský kraj) – I. B třída až divize

Cerekvice nad Loučnou (Pardubický kraj) – okresní přebor až krajský přebor

Slavia Hradec Králové (Královéhradecký kraj) – okresní přebor až krajský přebor

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud