Jan Podroužek
30. listopadu 2012 • 13:15

Obrana a standardky! Nováček vládne přeboru v Praze. A zadarmo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spolehlivá obrana a skvěle zvládnuté standardky - dva hlavní důvody, díky kterým má Union Vršovice, nováček pražského přeboru, celý zbytek soutěže srovnaný pod sebou. Pouhých šest inkasovaných gólů v 15 zápasech ho vystřelilo na první místo soutěže, o tři body před druhé Královice.



Jediný prohraný zápas, hned ten první doma s béčkem Žižkova 0:1, podle trenéra Vršovic Karla Jeřábka tým nakopnul. „Od té doby jsme jen třikrát remizovali a zbytek vyhráli,“ potvrzuje. Pražskému přeboru vládne chudý nováček, u nějž nemá žádný hráč ani korunu.

„Na začátku jsme si řekli, že se musíme hlavně zachránit. Je to logické, vzhledem k tomu, že jsme do soutěže přišli z I. A třídy. Podařilo se nám mužstvo před sezonou doplnit o tři dobré hráče a skvěle si to sedlo. Že to půjde takhle, tomu jsem tedy nevěřil,“ vypráví Jeřábek.

Klub zaplatil posily, které přišly na hostování, za tabulkové ceny, hrají ale zadarmo, stejně jako kmenoví hráči. „Vím, že ostatní týmy v přeboru si taky nemůžou vyskakovat, myslím ale, že jsme na tom ještě hůř,“ tvrdí Jeřábek.

Slušný fotbal zadarmo

Vršovice běží jen na výdajích za pronájem areálu a na platbách za energie. K tomu samozřejmě musí zaplatit diety rozhodčím. Ročně se tahle cifra vyšplhá přes dvě stě tisíc korun, s takovou se ale musí počítat při provozu klubu i v okresních přeborech.

„Vím, že to bude znít jako fráze, ale za celý svůj fotbalový život jsem ještě nepoznal prostředí, kde by se i zadarmo mohl hrát takhle slušný fotbal,“ říká trenér.

Nepředstavujte si ale, že Vršovice každého soupeře zválcují. Jejich silná stránka tkví ve vynikající defenzivní práci.

„Z těch šesti inkasovaných branek jsme tři dostali z penalt a jednu jsme si dali sami. To znamená, že ze hry ze soupeřových kopaček nám do brány spadly jen dva góly,“ upozorňuje Jeřábek. Jediná Libuš dokázala dát Vršovicím dvě branky v jediném zápase.

Smrtící standardky

Přitom tým nedře přes týden taktické postavení nebo osobní obranu. „Jen v pátek při předzápasovém tréninku si řekneme, jak se budeme na hřišti posouvat. Bránit musí celé mužstvo,“ povídá kouč.

Jenže jen díky dobré obraně by klub na 11 vítězství nedosáhnul. Vršovice sráží protivníky ze standardních situací. Z 27 vstřelených gólů jich podle Jeřábka nasázeli jeho svěřenci zhruba tři čtvrtiny z přímých kopů.

„Máme hráče, kteří umí skvěle zahrát míč do vápna, k tomu i výborné hlavičkáře, jenž se umí prosadit ve vzduchu. Vyloženého střelce byste přitom u nás nenašli,“ říká.

Vršovice, které v minulé sezoně vyhrály pražkou I. A třídu o 21 bodů, teď válcují i krajský přebor. Mají k dobru tři body na druhé Královice. „Divizi u nás ale vůbec neřešíme. Ani se o tom nechci moc bavit. Hlavně abychom pořád vyhrávali a měli dobré jaro,“ přeje si Jeřábek.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud