15. června 2013 • 04:30

Romský tým podal trestní oznámení na soupeře. Kvůli rasismu

Autor: tru
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až na policejní služebně se „dohrával“ zápas III. třídy skupiny A v okrese Mělník. Utkání mezi Čečelicemi a SK Roma bylo předčasně ukončeno – tým hostů složený z Romů odstoupil ze zápasu, protože je prý domácí hrubě rasisticky uráželi. SK Roma dokonce podal na Čečelice trestní oznámení. „Nesmysl,“ brání se obvinění.



Hrálo se zhruba 15 minut, když hráč hostů fauloval obránce Čečelic, což prý odstartovalo pozdější události.

„Kluk od nás to neubrzdil a narazil do jejich hráče. Jasný faul, dostal žlutou kartu a omluvil se,“ popisuje svou verzi David Surmaj, kapitán Romy.

„Jenže ten faulovaný křikl: ´Jak jsi černej, tak jsi blbej´! Začali říkat, že jsme černý huby a Hitlera na nás. Rozhodl jsem, že ze zápasu radši odstoupíme. Naši hráči jsou docela horkokrevní, nedopadlo by to dobře, strašně bychom se pokopali a došlo by ke zbytečným potyčkám.“

Tuhle verzi ale absolutně odmítá Jiří Kábrt, který byl na hřišti a je zároveň členem vedení Čečelic. „Proti těmhle slovům se musím tvrdě ohradit! Nic takového jsem na hřišti neslyšel, tyhle záležitosti se u nás nedějí. Nikdo z nás není rasista. Nevím, co na to říct, je to nesmysl.“

Zástupci Romy ale trvají na svém, jejich výpověď je zcela opačná. „Že na nás křičí diváci, to je normální, toho už si ani nevšímáme, ale naštvalo nás, že už je to i na hřišti mezi fotbalisty. To se mi stalo poprvé,“ říká Surmaj.

„Hodně mě to zklamalo. Na fotbale bychom si měli být všichni rovni. V emocích si vynadáme, to se stane, ale rasový podtext, to už je moc,“ dodal.

Vedení jeho klubu se rozhodlo podat na Čečelice trestní oznámení kvůli rasovým urážkám. Leží na služebně v Kostelci nad Labem. Policie se ale k incidentu odmítá vyjádřit, věc je na začátku šetření.

„Podle mě neměla Roma důvod ze zápasu odstoupit. Žádné rasistické urážky jsem od hráčů ani diváků Čečelic nezaznamenal. Jestli se něco takového dělo, asi to budou umět dokázat,“ odmítá Kábrt. „Z našeho pohledu jsem úplně klidný, jsem přesvědčený, že tam nic takového neproběhlo.“

Zástupci Romy odmítají, že by soupeře nějak provokovali. Vše prý spustil jen jeden komentář po faulu.

„Nejsme svatí, ale nikoho jsme neprovokovali,“ tvrdí Surmaj. „Rozhodčí mě zklamal. Hráči s číslem 6, který s tím začal, řekl, že ho vyhodí, pokud by se to mělo opakovat. V zápise je ale uvedeno, že nic neslyšel. Když se na zápis čekalo, poslouchali jsme, že máme hrát fotbal jen mezi paneláky, pan Kábrt byl jedním z těch, kteří nás chtěli dál urážet,“ líčí Surmaj.

Na okresní svaz v Mělníku už dorazil zápis o utkání, kde je událost popsaná od rozhodčího. Teď se bude celá věc řešit i podle fotbalových řádů. „Všechny si předvoláme, nečekám, že se rozhodne v tomto týdnu,“ říká Pavel Suk, sekretář okresního fotbalového svazu Mělník.

Podle něj jsou Čečelice v zásadě bezproblémové. „Máme je tady výjimečně,“ prozrazuje. „Romu vede člověk, za kterého bych dal ruku do ohně. Všechny administrativní povinnosti si plní v termínech, pokuty platí ze svého, spolupráce je vynikající, klobouk dolů. Potíže jsou spíš někdy s jejich diváky. Nedávno fanoušek Romy inzultoval vlastního brankáře,“ vzpomíná Suk.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud