Radek Špryňar
2. srpna 2020 • 17:01

Pravidla pro amatérský fotbal v Česku: za porušení hrozí tvrdé tresty!

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pracovní verze, jak zajistit plynulý průběh soutěžního ročníku amatérských fotbalových soutěží, je na světě. V pondělí by ji měl schválit Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky. Co stojí v dodatku rozpisu soutěžního řádu? Především jde o úpravu legislativy ohledně případné nemožnosti dohrání soutěže a následné propustnosti soutěží, jasně stanovuje, za jakých podmínek může hráč nastoupit k utkání. Před prvním duelem sezony pak všichni zúčastnění podepíšou potvrzení o bezinfekčnosti.



Vzhledem k tomu, že čtvrteční videokonference s předsedy krajských fotbalových svazů proběhla zcela bez dramatických výměn názorů, je téměř jisté, že dodatek neboli příloha číslo šest soutěžního řádů zahrnující pravidla proti šíření nemoci COVID-19, projde v pondělí schvalovacím procesem Výkonného výboru FAČRu. „Všechno proběhlo bez problémů. Není jediný důvod, aby připravovaný materiál výkonný výbor neschválil,“ říká člověk obeznámený s jednáním, jenž si však nepřál být jmenován.

Co v ní stojí?

Zásadní je úprava v případě, že by se soutěž nemohla kvůli plošným či lokálním karanténním opatřením dohrát. Pokud všechna družstva v soutěži neodehrají stejný počet utkání, rozhoduje o pořadí postupně vyšší podíl z počtu bodů a počtu odehraných soutěžních utkání.

A dále se zcela jednoznačně určují i další možné situace a následná východiska. V případě, že některé z družstev odehraje méně než polovinu svých plánovaných utkání, nezískává právo postoupit do vyšší soutěže, i kdyby se podle určení pořadí umístilo na místě spojené s právem postupu.

V dodatku též stojí, za jakých podmínek lze odložit utkání. A to na základě rozhodnutí příslušné Krajské hygienické stanice či jiného příslušného orgánu státní správy, dále při objektivní nemožnosti sehrát utkání v důsledku karanténních opatření, tj. méně než sedm hráčů, též i dle uvážení řídícího orgánu soutěže a Sekretariátu FAČR, a to na základě doporučení Krajské hygienické stanice v souvislosti s probíhajícím epidemiologickým šetřením.

Pokud dojde k odložení utkání z důvodu opatření související s pandemií koronaviru, musí se kluby do tří dnů domluvit na novém termínu a do čtyř týdnů zápas odehrát.

Jaké z dodatku vyplývají povinnosti pro hráče, funkcionáře a další osoby zajišťující utkání? Každý musí před prvním zápasem odevzdat potvrzení o bezinfekčnosti na speciálním formuláři.

V případě nezletilých fotbalistů blanket potvrdí rodiče. Pokud by byla osoba nakažena nemocí COVID-19, případně musela do karantény, je poté nutné znovu formulář vyplnit.

Pokud kdokoliv nebude respektovat nařízení orgánů státní správy, bude se to považovat za porušení řádů, a klubům bude hrozit kontumace utkání, v exemplárním případě i vyloučení z asociace. Jde o jasný signál, že jakékoliv porušení či zneužití pravidel bude tvrdě trestáno.

Zástupci asociace během videokonference apelovali prostřednictvím předsedů svazů na zodpovědnost všech klubů a hráčů, aby nedocházelo k podobným excesům jako v pražském baru Techle Mechtle, kdy se na party nakazili fotbalisté rezervních týmů Sparty, Dukly a Bohemians.

iSport podcast: Proč se liga rozšířila na 18 týmů? Je to spravedlivé řešení?
Video se připravuje ...

Revoluce v lize: Zrušení baráže i nadstavby, příští rok s osmnácti týmy
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud