25. srpna 2011 • 14:04

František Straka: Spartu bych poskládal úplně jinak než současný trenér

Autor: pj, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE, 20:00 - Zvrátit nepříznivý výsledek 0:2. To je úkol pro fotbalisty Sparty, kteří se večer postaví v odvetném utkání proti rumunské Vasluii. Podaří se jí postoupit? Anebo o pohárový podzim přijde? Její bývalý trenér a velký fanoušek František Straka doufá, že Evropskou ligu Sparta hrát bude. Ale musí mít prý pro fotbal takové nadšení, jaké měla včera Plzeň.



Vzít si příklad z Plzně. Hrát do posledních sil. A věřit si. Toho by se sparťané měli podle Františka Straky držet.

„Včera večer dostali inspiraci. Všechno záleží na tom, kolik hráčů bude na hřišti hrát nejenom za sebe, ale i za klub a diváky. Není to jenom o tom, že si tam půjdu odkopat devadesát minut. Tohle by si všichni ti frajeři měli uvědomit,“ řekl bývalý letenský kouč pro iSport.cz.

Straka často zmiňuje i bídný koeficient českého fotbalu, který by konečně potřeboval probrat. Doby, kdy český mistr postupoval přímo do hlavní soutěže Ligy mistrů, jsou ty tam.

„Jde o celý český fotbal. Jde o nás. O fanouška. O naší pověst, která je bohužel úplně někde jinde než před pár lety, kdy jsme měli výjimečnou generaci hráčů. Tohle si Sparta musí uvědomit,“ tvrdí.

Bouřlivý trenér, který se nebojí během zápasu dávat své emoce najevo, bude večer Spartě držet palce, aby odvetu zvládla a postoupila. Dle jeho slov totiž stále není nic ztraceného.

„Sami dobře víte, že výsledek 2:0 se dá udělat. Vzpomínám na zápas se Slavií Sofia. Doma jsme ji porazili taky 2:0 a mysleli si, že máme vyhráno. Jenže nakonec jsme tam prohráli 0:3 a mohli ještě navrch dostat bůra. Takže možné je všechno a jako sparťan z celého srdce budu doufat, že to vyjde.“

»Hráči musí táhnout za jeden provaz«

S příchodem Jiřího Jarošíka do Sparty se v posledních týdnech nejvíce psalo a mluvilo o blízké budoucnosti letenských stoperů. Řepka, Brabec, Zápotočný, Jarošík – to je na Spartu až příliš velký luxus. Zvláště, když ji reálně hrozí, že Evropskou ligu hrát nebude.

Na otázku, jaké dvojici by Straka dal důvěru, konkrétně neodpověděl. Z celkového pohledu se mu ale nynější kádr nepozdává. „Já nejsem trenér Sparty. A kdybych byl, tak bych ten mančaft postavil úplně jinak než současný trenér, který tam dneska je,“ prohlásil.

Vysvětlil to tím, že Sparta musí být schopna poskládal mužstvo tak, aby utvořila dokonalý mix zkušených a mladých fotbalistů.

František StrakaFoto Jaroslav Legner SPORT
„Vsadil bych na hráče, kteří mají kvalitu a mančaft táhnou. Nejde o to, jestli jim je sedmatřicet nebo čtyřiatřicet. Tým prostě musí táhnout za jeden provaz,“ řekl Straka.

Sparta, ale i jiné české kluby by se měly nad postupem Plzně do Ligy mistrů zamyslet a zjistit, proč se jim nedaří produkovat tentýž atraktivní a úspěšný fotbal. „Někdy se mi zdá, že někteří hráči už to berou tak, že 'okej, budeme zase hrát evropské poháry'. Ale Plzeň hrála s nadšením. Byla hladová. Neskutečně chtěla. Přesně tohle potřebujeme.“

Hlavně proto by sparťané dnes měli zapracovat na svém přístupu a jít do zápasu s obrovskou vůlí a natěšením. „Musejí být na ten poslední moment namotivovaní a věřit, že to vyjde. Snad bude sparťanské srdce přesně v takové pozici jako to plzeňské,“ zakončil Straka.

Duel s Vasluií, který na Letné začne od 20:00, budeme sledovat v podrobné reportáži s odbornými postřehy expertů.

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud