9. listopadu 2012 • 11:00

Jsem blb, řekl si plzeňský Štípek. Pak skóroval, radost krotil Horváth

Autor: jon, han
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

O tomhle dvacetiletém mladíkovi určitě ještě uslyšíte. David Štípek, dvacetiletý záložník Plzně, nastoupil poprvé v evropských pohárech od začátku a patřil mezi nejlepší muže zápasu s izraelským Hapoelem Tel Aviv. Dokonce se zapsal mezi střelce, i když úvodní tutovku spálil. „Blesklo mi hlavou, že jsem blb,“ popisoval gólovku z první minuty západočeský talent.



V plzeňské sestavě nahradil zraněného reprezentanta Františka Rajtorala. Že nastoupí, se od trenéra Vrby dozvěděl až dopoledne v den zápasu. Ihned radostně posílal smsky kamarádům, na tribunu Doosan Areny usedlo hodně známých.

„Viděl jsem, že Rajty (Rajtoral) nedotrénoval a trochu mi to docvaklo. Ovšem spal jsem v klidu, s tím problémy nemám. Těsně před zápasem jsem samozřejmě trošku nervózní byl, ale mísilo se to ve mně s natěšením,“ vyprávěl po utkání Štípek.

Na pravém kraji plzeňské zálohy odehrál výbornou partii. Už v první minutě nasprintoval za obranu, nájezd ze strany zakončil jen střelou do brankáře. „Byla to obrovská šance, kterou jsem neproměnil. Blesklo mi hlavou, že jsem blb,“ uznal chybu plzeňský mladík.

Říká se, že první dotek s balonem je nejdůležitější, že hodně napoví o výkonu v zápase. Štípka po zahozené šanci vzal kolem ramen kapitán Horváth a nováčka v sestavě uklidňoval. „Měl jsem to sice v hlavě, ale křičel na mě, že se to stane, že určitě přijde další šance a naložím s ní líp,“ popsal rozhovor.

Daniel Kolář přibíhá gratulovat Davidu Štípkovi k jeho gólu proti Hapoelu
Daniel Kolář přibíhá gratulovat Davidu Štípkovi k jeho gólu proti Hapoelu

Další šanci už Štípek využil, po signálu Limberského s Horváthem vstřelil druhý gól Plzně. Je zajímavé, že v základní sestavě se v pohárech objevil poprvé, na svém kontě už ale má dvě branky. Trefil se totiž i ve 3. předkole na hřišti polského Ruchu Chorzóv.

„Ale mohlo to být ještě lepší. V první minutě jsem měl velkou šanci, tu jsem nedal. Naštěstí se mi to povedlo proměnit ke konci prvního poločasu,“ připomněl Štípek úvodní zahozenou tutovku.

Rychlého, ofenzivně laděného záložníka po zápase chválil i trenér Vrba. „Je to obrovsky perspektivní hráč, typologicky velice zajímavý do ofenzivy, podobný Petrželovi. Čím víc zápasů odehraje, tím víc se bude prosazovat,“ uvedl plzeňský kouč.

Pochvalné věty lehce krotil Pavel Horváth. Zkušený matador moc dobře ví, jak rychle nabytá sláva může mladému hráči zamotat hlavu.

„Nemůže být teď vynášen do nebes. Má obrovské předpoklady, ale taky ještě něco zkazí. Bylo to od něj dobré, ovšem může hrát ještě líp. Má to v hlavě srovnané a ví o tom,“ prozradil.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud