Hynek Preisler
20. února 2013 • 14:09

Nesmazatelný třígólový náskok. Viktorko, pamatuj na fiasko Liberce!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Považujete slova plzeňských hráčů, že po jasné výhře 3:0 v Neapoli v prvním střetnutí Evropské ligy ještě není o postupujícím rozhodnuto, za povinné fráze? Příklad nešťastného Liberce nechť je nekonečným varováním. Severočeši doma proti Dinamu Bukurešť před čtyřmi lety ve 4. předkole Evropské ligy také hájili „nesmazatelný“ třígólový náskok a dál šli přesto Rumuni!



Skončit jako Liberec s Dinamem Bukurešť? Věta, která pomalu nabývá v českém fotbale stejného významu jako rčení „dopadnout jako sedláci u Chlumce“. Tedy fiasko, propadák, fatální neúspěch. Jen si vyberte.

Co se tehdy stalo?

Liberec hrál v srpnu 2009 4. předkolo Evropské ligy s Dinamem Bukurešť. V Rumunsku vyhrával po gólech Lišky a Blažka 2:0 a po vniknutí diváků na hřiště musel sudí utkání v 89. min. předčasně ukončit. UEFA ho poté kontumovala 3:0 ve prospěch Liberce, Slovan však U Nisy podlehl po 90 minutách rovněž 0:3 (3. Cristea, 58. a 82. Niculae) a o postupu Dinama rozhodl až penaltový rozstřel v poměru 9:8. Slovan se z K. O. dlouho sbíral a v podstatě na něj dal zapomenout až mistrovským titulem 2012.

„V souvislosti s vítězstvím Plzně 3:0 na hřišti soupeře jsem si na Dinamo Bukurešť přirozeně opět vzpomenul, protože tam určitá analogie je. Pro Plzeňské je to varování, aby v žádném případě nic nepodcenili a nemysleli si, že je už hotovo,“ řekl bývalý kouč Liberce Ladislav Škorpil, který v srpnu 2009 Slovan trénoval.

„Ale trenér Vrba to velice dobře ví, protože se podle toho tak chová a v takovém duchu i mluví. Ale podobný obrat je opravdu výjimečný a musí se při něm sejít celá řada faktorů. To se nestane jen z jednoho důvodu,“ dodal evropskými pohárovými zápasy ostřílený trenér. Jako první například hráče tehdy připravoval na začátek duelu. A Slovan prohrával už po třech minutách 0:1...

„Samozřejmě, že výsledek 3:0 je krásný, ale musíme si uvědomit, že to byl stále jen první zápas. Druhý krok bude ještě zatraceně těžký,“ pověděl pro klubový web plzeňský Daniel Kolář. „O podcenění nemůže být ani řeč,“ přidal zase obránce Radim Řezník.

Ano, jenže podobně mluvil před odvetou s Rumuny i liberecký záložník Marcel Gecov, který blamáž zažil přímo na hřišti. „Ono je to opravdu strašně zrádné, svádí to k tomu, že si člověk bude myslet, že postup je už zadarmo, ale všichni víme, že to tak není. Stačí, abychom inkasovali gól, a víte, jak to ve fotbale chodí,“ pronesl tenkrát prorocky.

Co tedy viktoriánům poradit? „Nesmí si opravdu myslet, že je hotovo. To je celé. V tom byl u nás kámen úrazu. Myslím si, že kdyby nám tehdy výsledek nekontumovali a zůstalo to 2:0, tak jsme byli daleko ostražitější a věřím, že bychom postoupili. 3:0 nám vyloženě ublížilo. Ale nemyslím si, že by Plzeň měla mít stejný problém,“ řekl Jan Nezmar, kterého vyřazení zasáhlo tak, že přemýšlel i o konci kariéry. Takže viktoriáni, memento Liberec 2009!

Lukáš Vácha si asi také před zápasem nepřipouštěl, že by Liberec nepostoupil
Lukáš Vácha si asi také před zápasem nepřipouštěl, že by Liberec nepostoupil

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud