16. března 2013 • 21:22

Udržte Daridu! Plán pro Plzeň, aby mohla být znovu úspěšná

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jízda Plzně Evropskou ligou skončila, stropem se stalo osmifinále. Jde o obrovský úspěch, který docení až budoucnost. Viktorii však musí vyřazení s Fenerbahce mrzet, dobře ví, že měla na víc.

 



To je však už minulost. Jaký je naopak plzeňský výhled do budoucna? Má Viktoria na to, aby příští sezonu počin zopakovala? Trenér Pavel Vrba bezprostředně po utkání v Istanbulu prohlásil, že tým toho schopen je.

Samozřejmě přidal podmínku: „Pokud se ale nestane, že odejdou tři nebo čtyři hráči.“ Ano, to je základní předpoklad, aby mohli Západočeši na podzim najet do loňských kolejí. Je jasné, že udržet kompletní mužstvo je nerealizovatelné, odchodům se Plzeň v létě neubrání.

Jedno z moudrých přísloví praví: všeho s mírou. Toho se v Plzni dlouhodobě drží, i proto jsou dlouhodobě úspěšní. Od premiéry v Evropě proti Besiktasi v předkole Evropské ligy (léto 2010) a duelem s Fenerbahce, se elitní jedenáctka Viktorie změnila na sedmi pozicích. Jenže klub k otázce transferů přistupoval citlivě, klíčové hráče prodával postupně. Po jednom, maximálně po dvou, navíc Vrba už měl za ně s předstihem vybranou náhradu.

Tohoto modelu se musí Viktoria držet dál. Pokud by nastal v létě zvýšený odliv hráčů, nějaký měsíc by trvalo, než by tým nabral sílu. A zda by ji vůbec s novými, neprověřenými tvářemi, nabral. Na sehrávání není čas, kvalifikace evropských soutěží startují v červenci.

Robustní hráč se do Plzně nehodí

S Viktorií ale může zamávat i přestup jediného hráče. Dotyčný se jmenuje Vladimír Darida. Mladý reprezentační záložník se během posledního roku vyprofiloval do stěžejní opory, zařadil se do kolonky hráčů s názvem NEPOSTRADATELNÍ. Jde o vysoce žádané zboží mezi evropskými kluby, nabízené částky jdou přes hranici 100 milionů korun. Je jisté, že otázka (ne)setrvání Daridy bude v létě v Plzni klíčovou záležitostí.

I vzhledem k průběhu istanbulské odvety s Fenerbahce, v níž Viktoria potřebovala za každou cenu „urvat“ druhý gól, se mezi fotbalovým národem rozběhly diskuze, zda Plzni nechybí „kladivo“ typu sparťanů Leonarda Kweukeho nebo Romana Bednáře.

Robustních útočníků, kteří zlomí zápas důrazem, silou, míč donesou do brány třeba s protihráčem. Odpověď zní: nikoli. Plzeňský styl je ušit na míru úplně jiným typům. Aby mohlo „kladivo“ pomoct, musí mít herní praxi. Zvednout se jednou za čas z lavičky a rozhodnout zápas, takový scénář není příliš pravděpodobný…

Při pohledu na až legrační rozdíly ve finančních možnostech Plzně a klubů, s nimiž se v pohárech setkává, je téměř zázrak, že jsou viktoriáni konkurenceschopní.

„Stáli jsme nyní proti firmě, která má obrat čtyři miliardy a tisíc zaměstnanců. To je těžké. Ale ve fotbale to není zdaleka jen o penězích. Určitě drobné rozdíly jsou pochopitelně o penězích, ale myslím, že na naše poměry, aspoň já to tak vidím, to děláme dobře,“ řekl šéf Viktorie Tomáš Paclík. Pokud se bude nadále držet osvědčeného plánu, stejnou větu může klidně vyřknout i za rok…

Vyrovnáno! Trefu na 1:1 zařídil Darida
Vyrovnáno! Trefu na 1:1 zařídil Darida

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud