Jonáš Bartoš
26. července 2013 • 15:06

Siegl o Spartě: Hřebík by měl odejít. Křetínský asi nespal, tvrdí Frýdek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

HODNOCENÍ SPARTY | Ostuda, tragédie. Tak vidí nečekané vyřazení Sparty dva někdejší slavní borci z Letné, Martin Frýdek a Horst Siegl. Co způsobilo předčasný konec v pohárech? Oba naznačují, že oblíbený kouč Lavička odvádí práci dobře a u týmu by měl zůstat. Horst Siegl ale přiznává natvrdo, že se mu nelíbí práce sportovního ředitele Jaroslava Hřebíka.



Siegl s Frýdkem moc dobře vědí, co obnáší tlak spojený s angažmá na Letné. Svorně tvrdí, že omlazení kádru před sezonou bylo příliš radikální.

„Do týmu měl přijít nějaký zkušený hráč, aby byl kádr vyváženější. Je tam hodně mladých hráčů, chybí střední věková kategorie,“ myslí si Frýdek. „Na druhou stranu jen na mládí bych neúspěch nesváděl. Kdo chce hrát za Spartu, tlak musí zvládnout. Každý, kdo ve Spartě začíná, ví, že se musí vyhrávat.“

Podobně se pro iSport.cz vyjádřil i Horst Siegl. „Před sezonou se ve Spartě rozhodli udělat řez v kádru, v létě odešlo hodně hráčů, omladilo se to. Myslím, že zrovna na takový zápas ti zkušenější měli zůstat. Vidlička s Jarošíkem měli ještě rok smlouvu, Kweuke by také byl platný. Změny mohly nastat až v momentě, kdy by se předkolo nevydařilo.“

Kouč Sparty Vítězslav Lavička byl po domácí remíze v Evropské lize hodně zachmuřený.Foto Jaroslav Legner (Sport)

Někdejší kanonýr šel v kritice ještě dál. Podle něj největší problém letenského souboru tkví uvnitř klubového vedení. „Je zarážející, že ani jeden mládežnický tým Sparty, od juniorky až po žáky, nebyl ve své soutěži první,“ zmiňuje Siegl.

Narážel tak na práci Jaroslava Hřebíka, který má celou sparťanskou mládež na starost. Sportovní ředitel Sparty hodně mluví i do podoby kádru prvního týmu, právě z jeho dílny pochází strategie sázení na mladou krev.

„Pan Hřebík by měl odejít. Majitel Křetínský by se měl obklopit jinými lidmi, než které kolem sebe momentálně má. Nechtěl bych být v jeho kůži,“ říká natvrdo Siegl. „Pan Křetínský se rozhodl, má tam pana Hřebíka. Ten v ohrožení asi není, koncepce mladých kluků je v pořádku. Ale musí se to dobře vyvážit zkušenějšími hráči nebo střední generací. Jen s mladými se to hrát nedá,“ přidává se Frýdek.

Hřebíkova pozice nejspíš opravdu ohrožena není, s majitelem Křetínským má dlouhodobě dobré vztahy. „Po vyřazení určitě celou noc nespal, mrzí ho to. Do kontaktu jsem s ním moc nepřišel, ale je to velice slušný pán, velký sparťan. Aby teď dělal gesta a někoho vyhodil, takový on není. Dobře si to zváží, myslím si, že musí být trpělivý a výsledky přijdou,“ myslí pozitivně Frýdek.

Lavička by měl zůstat

Obě sparťanské legendy souhlasí s názorem, že současný výbuch týmu by neměl odskákat trenér Lavička. „Jsem přesvědčený o tom, že Víťa je výborný trenér, vedení ho podrží a zůstane,“ zastává se kouče Frýdek. „Tohle vyřazení není o trenérovi, ale o hráčích. Když vedete dva nula a zápas zremizujete, to není věc trenéra,“ zdůrazňuje.

„Na jeho místo nevidím jinou alternativu. Doufám, že to neodskáče a ve funkci setrvá. Sparta musí zvládnout tři následující ligové zápasy, pak bude pohár zapomenut. Nedělal bych unáhlené kroky,“ zastává se Lavičky i Horst Siegl.

Ten nepřímo naznačuje, že by kouč měl u týmu dostat víc pravomocí. Za příklad dává pozici Marka Matějovského. Toho se vedení snažilo zbavit, nakonec v kádru ale zůstal a od Lavičky dostal další šanci.

„Víťa věděl, proč ho tam dává. Ne proto, že je Matějovský, ale proto, že byl lepší než hráči, kteří hráli místo něj (Vacek). Vedení ho nechtělo, on ho podržel. Stejný problém byl i s Jarošíkem. Na Spartě podle mého názoru měl zůstat, ale vedení si ho nepřálo. Rozhodující by mělo být, že ho chce trenér.“

Podle Siegla se s ostřejšími komentáři hráči musí smířit. „Na Spartu jsem byl kritický, ale za nás to fungovalo stejně, kluci to musí brát. Ve Spartě se musí jen vítězit, cokoliv jiného je neúspěch. Když se něco nepodaří, fanoušky to hodně bolí. Rozhodně nemluvím tak, že jsem zapšklý, že jsem tam skončil, jak jsem někde slyšel. To rozhodně ne,“ uzavírá Siegl.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud