20. února 2014 • 14:03

Šachtar = ofenzivní smršť. Odkud večer hrozí Plzni nebezpečí?

Autor: kah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PLZEŇ - ŠACHTAR 21:05 ONLINE | Šachtar Doněck patří v posledních letech k pravidelným účastníkům Ligy mistrů, a i když musí stejně jako Plzeň čas od času řešit odchody hvězd, neubírá to nic z jeho vysoké kvality. Odkud hrozí Viktorii v dnešním souboji Evropské ligy největší nebezpečí?



MATCH OVERVIEW LEGACY
20. 2. • 21:05
FC Viktoria Plzeň
FC Viktoria Plzeň
1:1
ONLINE
20. února
21:05
FK Šachtar Doněck
FK Šachtar Doněck
Góly

Domácí: 62. Tecl

Hosté: 64. Adriano

Sestavy

Domácí: Kozáčik – Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský – Petržela, Horváth (C), Kolář (87. Bakoš), Hořava, Ďuriš – Tecl (81. Wágner).

Hosté: Pjatov – Srna (C), Kučer, Rakickij, Ismaily – Costa (87. Da Silva), Fred, Teixeira, Hübschman, Taison (68. Bernard) – Adriano (85. Ferreyra).

Náhradníci

Domácí: Bolek, Hejda, Hubník, Kovařík, Wágner, Bakoš, Hrošovský

Hosté: Kanibolockij, Čihrinskij, Stěpaněnko, Bernard, Ilsinho, Ferreyra, Da Silva

Karty

Domácí: Petržela, Horváth, Limberský, Procházka

Hosté: Costa, Hübschman, Rakickij

Rozhodčí

Sidiropoulos – Akviros, Damianos – Spathas, Tritsonis (všichni Řecko)

Stadion

Doosan Aréna, Plzeň

Návštěva

11 179 diváků

Pozor na ztráty, jsou smrtící

Trenér Mircea Lucescu už toho má ve fotbale hodně za sebou a ví, jak se dostat k úspěchu. Jak zní jeho motto? „Z mého pohledu je na hřišti šéfem ten, kdo drží balon. Ten rozhoduje, jak se hraje,“ říká. Svůj tým učí diktovat tempo hry a měnit je v průběhu utkání. Zároveň se netají tím, jak důležité je pro něj, aby jeho mužstvo získávalo ztracené míče co nejvýš od vlastní branky. „Čím dál od ní se to podaří, tím nebezpečnější můžete pro soupeře být,“ vysvětluje Lucescu. Viktoria se musí připravit na nepříjemné napadání ze strany Šachtaru, který má dost rychlých hráčů na to, aby případné ztráty dokázal potrestat.

Srna je veterán, ale jezdí

Šachtar je velmi útočně laděný tým, a to i díky vydatné podpoře krajních obránců. Jak ukázaly (nejen) zápasy základní skupiny Ligy mistrů, ukrajinský klub volí ke zteči častěji pravou stranu, na níž operuje zkušený Chorvat Dario Srna. Například v posledním utkání skupiny na hřišti Manchesteru United si připsal celkem 48 přihrávek, z toho 14 v útočné třetině hřiště, zatímco jeho spoluhráč na levé straně Vjačeslav Ševčuk jich měl jen 31 (pouze sedm v ofenzivní fázi). Srna si rád vyměňuje balon se středním záložníkem Fredem, hojně dokáže zásobovat centry i útočníka Luize Adriana. Davida Limberského a jednoho z dvojice Michal Ďuriš-Jan Kovařík čeká hodně práce.

Hrozba v útoku: Luiz Adriano

Jestli je Lucescu na něco pyšný, pak je to fakt, že jeho celky střílí hodně branek. Ať už pracoval v Rumunsku, Itálii nebo Turecku. Z ofenzivního stylu Šachtaru velmi profituje brazilský útočník Luiz Adriano. Ten na sebe před rokem neupozornil zrovna nejlepším způsobem, když v zápase Ligy mistrů proti Nordsjällandu absolutně nectil zásady fair play, nevrátil soupeři míč rozhodčího a pohodlně skóroval. Ale omluvil se nejen ústně (klub jej navíc potrestal), ale i svými výkony. Z pozice hrotového útočníka pravidelně patří mezi nejlepší kanonýry týmu a pro Plzeň je nijak vysoký (182 cm), ale technický forvard svou rychlostí a uměním s balonem velkou hrozbou.

Kapitán plzeňského týmu Pavel Horváth během tréninku před utkáním Evropské ligy se Šachtarem Doněck
Kapitán plzeňského týmu Pavel Horváth během tréninku před utkáním Evropské ligy se Šachtarem Doněck

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud