Radek Špryňar
15. února 2018 • 12:45

Z Grobarů jde strach! Reportérce hrozili smrtí, s Plzní má být klid

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BĚLEHRADU | Stadion Partizanu je pohledem zvenčí pořádná barabizna. Představte si Strahov. Hromada železobetonu zatočená do oválného tvaru. Šedivé zdi, na kterých zuřivě pracuje zub času. Depresivní pohled. Na jedné z nich se vyjímá obří nápis GROBARI neboli Hrobaři. Název pro hrubozrnnou sortu chlapíků fandící srdcem a nezničitelnými hlasivkami domácímu Partizanu.



Tohle jsou jejich Stínadla.

Kultovní místo pro fanoušky. Pro partu, která umí být pořádně divoká. Mnohdy až přespříliš. Stadion, na kterém se v minulosti prolévala krev, v jehož okolí se i zabíjelo.

Nejtvrdší křídlo Grobarů se dělí na několik ultras skupin vyznávajících extrémistické vidění světa. Jsou mezi nimi ultrapravicové odnože, nacionalistické, antifašistické, anarchistické… Několik z nich si za výtržnosti během fotbalových zápasů kroutí mnohaleté tresty ve vězení.

Násilím a smrtí vyhrožovali reportérce televizní stanice B92 Brankice Stankovičové, která natočila dokument o kriminálních aktivitách srbských fanouškovských skupin.

Mnohem hůř dopadl osmadvacetiletý fanoušek francouzského Toulouse Brice Taton. V Bělehradě se v září 2009 dostal do potyčky se stoupenci jedné fanouškovské odnože s názvem Grobari 1970. Zemřel na následky vážného poranění hlavy a hrudníku.

Ke stadionu mě veze Alexandr. Bělehradský taxikář. Prohodíme několik zdvořilostních frází, další otázkou už mířím na příznivce. Alexandr v osmdesátikilometrové rychlosti pustí volant, chytne se za hlavu a zvolá: „Jsou šílení. Blázni. Včera tady hrálo CSKA Moskva s Crvenou Zvezdou. Bylo tady horko.“

Když zjistí, že jsem z Česka a jedu na zápas Plzně s Partizanem, téměř otcovsky mi řekne, ať se ničeho nebojím. „S fanoušky Viktorie nebudou mít problém. Pro Partizan jsou největším nepřítelem polské a ruské kluby. Hlavně Legia a CSKA. To se tady vždycky dějí věci. Zítra (ve čtvrtek) to proběhne v pohodě,“ prorokuje.

Když se u hotelu loučíme, prohodí: „Tak ať vyhraje lepší. A ať se vaši fanoušci nebojí, bude klid.“

Měl by. Příznivci Plzně mají s Partizanem navázanou družbu. „Obavy o naše příznivce nemáme. Mezi fanoušky obou klubů nejsou napjaté vztahy,“ přitakává mluvčí Viktorie Václav Hanzlík.

Plzeň o Partizanu: Atmosféra bude bouřlivá, po dlouhé pauze se těšíme, shodují se Hruška s Hejdou
Video se připravuje ...

Horváth o přestupové politice českých klubů, situaci v lize a změnách ve Slavii
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud