Radek Špryňar
30. července 2019 • 14:40

Kdo je šéf Olympiakosu? Šílenec s vizáží Pavarottiho a drogami na lodi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zavalitý s uhrančivým pohledem, občas vzteklý, konající nečekaná rozhodnutí, obviněný z pašování drog, ale především nesmírně mocný a bohatý. Takový je Evangelos Marinakis, jednapadesátiletý majitel Olympiakosu. S jeho týmem dnes Plzeň svede válku o postup do třetího předkola Ligy mistrů.



Má vizáž operního boha Luciana Pavarottiho. Jestliže přimhouříte oči, v českých reáliích vám postavou připomene Miroslava Peltu. Dříve měli i podobný vliv, to se však vzhledem k známé dotační kauze jabloneckého bosse dramaticky změnilo. Oba však pojí výrazná kontroverznost vlastních kroků a jednání. V mnohém na hraně, či dokonce dost možná za hranou zákona.

Jestliže Pelta ztratil výsadní postavení v českém fotbale, Marinakis je v Řecku stále na vrcholu. Udržuje si obří vliv, vyzná se v místním zkorumpovaném prostředí, drží si kontakty na politiky. Už před rokem 2010 byl sice obrovsky bohatý, jenže neznámý. Lodní magnát se nutně potřeboval ukázat. Proto koupil řeckou fotbalovou chloubu Olympiakos Pireus.

Takřka přes noc se stal jednou z nejznámějších osobností Řecka. Klub koupil ve složité době, kdy neměl prostředky, a celá země byla v obří finanční krizi. U fanoušků získal hromadu kladných bodů.

„Je vášnivým prezidentem,“ říká řecký novinář, který si nepřál být jmenován. „Fotbal miluje, ale zároveň činí zvláštní rozhodnutí. Na konci předminulé sezony vyhodil mnoho hráčů, kteří dělali problémy v kabině, a rozhodl se vytvořit úplně jiné mužstvo. To udržel, vlastně ho jen doplnil.“ Ano, ta historka obletěla svět. Poté, co klub měl už pouze teoretickou naději na obhajobu titulu, poslal Marinakis hráče na předčasnou dovolenou, navrch jim dal pokutu v celkové výši deset milionů korun. Ročník dohrál s juniory. „Nestojíte ani za ruličku toaletního papíru v tréninkovém centru,“ vztekal se Marinakis s dodatkem, ať se během dovolené klidně udáví…

Evangelos Marinakis si v Řecku udržuje obří vliv, vyzná se v místním zkorumpovaném prostředí a drží si i kontakty na politiky
Evangelos Marinakis si v Řecku udržuje obří vliv, vyzná se v místním zkorumpovaném prostředí a drží si i kontakty na politiky

Je úspěšný. S Olympiakosem získal sedm titulů v řadě, finančně dal klub do latě, značka klubu zase stoupá. Před dvěma lety si – za padesát milionů liber – koupil další hračku, anglický Nottingham Forest. Je ale taky kontroverzní. Mnohými nemilovaný. Nenáviděný. Marinakis je majitelem obří lodě Noor 1, jeho společnost CORP vlastní dalších osmašedesát lodí. Noor 1 však byla v roce 2014 zastavena u řeckého pobřeží. Údajně se v jejích útrobách našly více než dvě tuny heroinu a ilegálně se převáželo osmnáct tun paliva.

Loni na jaře byl Marinakis řeckým státním zástupcem obviněn z pašování drog. Boss všechno odmítá. „Tyto nesmysly šíří moji žárliví kritici,“ nechal se slyšet.

To však není všechno. V červnu 2015 byl vyšetřován kvůli podvodům během fotbalových utkání, vydírání, vedení zločinecké organizace a spoluúčasti při vypálení pekárny, která patřila jednomu z rozhodčích. Po roce a půl však byla všechna obvinění stažena a Marinakis byl zase čistý. Známá je i historka, kdy měl v předkole Evropské ligy při duelu s Burnley vlétnout během poločasové pauzy do kabiny rozhodčích a seřvat je za výkon v první půli…

Buď jak buď, Olympiakos s Marinakisovými penězi a vlivem prožívá zřejmě nejslavnější období v historii klubu.

Rozmach bude chtít dnes zastavit Viktoria Plzeň.

Góly

Domácí: 51. Guilherme, 70. Guerrero, 73. Řezník (vl.), 82. Semedo

Hosté:

Sestavy

Domácí: Sá – Elabdellaoui (C), Meriah, Semedo, Tsimikas – Bouchalakis, Guilherme – Masouras, Valbuena (66. Camara), Podence (85. Ranđelović) – Guerrero (80. El Arabi)

Hosté: Hruška – Řezník, Pernica, Brabec, Hloušek – Hrošovský (C), Kalvach (79. Janošek) – Kayamba (55. Kovařík), Mihálik (74. Chorý), Kopic – Krmenčík

Karty

Domácí: Tsimikas

Hosté: Brabec, Chorý

Rozhodčí

Juan Martínez – Diego Barbero, César Noval (všichni Španělsko)

Stadion

Georgios Karaiskakis Stadium, Pireus

SESTŘIH: Plzeň - Karviná 3:2. Střelecky se probudil Krmenčík. Outsider ale vzdoroval
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud