Adam Procházka
9. srpna 2019 • 04:40

Ticho na Letné! Sparta bojovala bez diváků, Costa je zdravil před stadion

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Tlač tam. Čistě, čistě. Klid,“ tyhle pokyny trenéra Václava Jílka za normálních okolností na zápase Sparty nemáte možnost přes skandující fanoušky zaslechnout. Letenští ale ve čtvrtek odehráli ve třetím předkole Evropské ligy netradiční utkání proti Trabzonsporu (2:2) - bez diváků. Co duel, na který měla přístup jen hrstka „vyvolených“ přinesl?



Netradiční bylo už jen to, jak fotbalisté obou celků vyběhli na předzápasovou rozcvičku. Když se na hřišti objevili hráči Trabzonsporu, ozval se z tribun potlesk dvoustovky hostů tureckého celku, naopak domácí sparťané nastoupili za ticha. S humorem bral celou situaci Ladislav Krejčí, který zatleskal nad hlavou směrem ke všem tribunám, jako kdyby na nich byli fanoušci.

Sparta avizovala, že předzápasové ceremonie proběhnou klasickým způsobem, a tak se také stalo. Nejen, že při nástupu zazněla hymna „Zpívej, kdo jsi sparťanem“, ale i hlasatel náležitě procítil čtení sestav. Přesto vše působilo bez energie, která se dere ze zaplněných tribun, mdle. „Když rozhodčí poprvé pískl do píšťalky, tak to bylo šílené a říkal jsem si, jak to bude vypadat. Bylo to horší, než jsem čekal. Hrát fotbal bez diváků je hrozné, nedá se to ani přirovnat k přípravě. Hráli jsme mezinárodní utkání a vůbec to tak na mě nepůsobilo,“ reagoval na duel bez diváků kouč Sparty Václav Jílek.

To, jak byl duel bez fanoušků specifický, odhalily hned úvodní minuty. V té sedmé napálil Michal Trávníka v obrovské šanci míč pouze do břevna. Moment, který by zajisté rozproudil krev fanoušků, kteří by okamžitě svůj klub začali ještě více podporovat a hnát do dalšího útoku, však přinesl pouze slabounké zahučení z hlavní tribuny, kde se nacházelo 20 VIP hostů Sparty.

V 13. minutě se sparťané dostali do vedení, když si na roh Guélora Kangy naběhl Costa a hlavou skóroval. I jeho následná reakce ukázala, že hráči prázdné tribuny vnímají. Gól totiž začal slavit přiložením ruky k uchu, což by se v překladu dalo popsat stylem: ať tribuny bouří víc. „Měli jsme nějaké fanoušky kolem stadionu. To, že nebyli na tribunách, neznamená, že jsme s nimi nebyli ve spojení,“ objasnil svou oslavu stoper ze Zimbabwe.

Sparta - Trabzonspor: Costa posílá hlavou Letenské do vedení 1:0!
Video se připravuje ...

„Šťéťo, Šťéťo,“ nabízel se o pár chvil později svému spoluhráči Kanga, „Desítka“ upozorňoval trenér Jílek na volného hráče soupeře.

Zajímavostí utkání nebylo jen to, že z hrací plochy byla slyšet vzájemná komunikace hráčů, či pokyny trenérů, ale v tichu se v prostorách novinářské lávky rozléhal i komentář živého přenosu radiového vysílání, což za normálních okolností přes chorály skandující fanoušky není možné.

Po poločasové přestávce se přeci na Letné začaly ozývat chorály. Projevila se totiž přítomnost dvoustovky hostů tureckého celku, kteří začali svůj tým z hlavní tribuny hlasitě podporovat. Zřejmě k tomu pomohla i zvýšená aktivita Trabzonsporu.

V 68. minutě je však utišil další parádou ze svého repertoáru Kanga, když zpoza vápna vyslal ránu přímo k tyči a zvýšil na 2:0. Svou trefu pak běžel náležitě oslavit, avšak do trochu nešťastného prostoru před hostující příznivce, což vyvolalo i reakci u trabzonsporské lavičky.

„Nevím, co přesně tam proběhlo, nebyl jsem u toho. Víme všichni, že Guélor je v tomto svůj a některé emoce jsou u něho hodně silné, ale nemyslím si, že by to bylo něco zásadního, že by provokoval, nebo byl agresivní vůči soupeři,“ řekl k situaci po druhém gólu kouč Jílek.

Sparta - Trabzonspor: Turečtí fanoušci na hlavní tribuně na Letné podporují hosty
Video se připravuje ...

Z ticha probral koutek tureckých návštěvníků zápasu znovu až v 78. minutě Alexander Sörloth, který ve velké šanci přestřelil sparťanskou branku. O šest minut později už v něm ale propukla radost, když po standardní situaci vystřihl parádní trefu Celeb Ansah Ekuban. Když pak v 89. minutě vyrovnal Sörloth na 2:2, vytryskly v hloučku Turků emoce naplno a ze zamlklé skupinky se rázem stal dav slavící více než přijatelný výsledek do odvety.

„V závěru nám diváci asi chyběli. Dali by nám pozitivní energii. Jsme zklamaní, že jsme dvoubrankové vedení neudrželi, protože jsme měli zápas pod kontrolou. Ale jsme teprve v poločase, dáváme hlavy vzhůru a budeme v Turecku dál bojovat,“ konstatoval Costa.

Odveta čeká Spartu v Trabzonsporu za týden ve čtvrtek. Letenští budou muset na horké půdě minimálně vyhrát o jeden gól, nebo remizovat výsledkem 3:3 a vyšším. V případě remízy 2:2 se bude prodlužovat. „Pořád je to remízový stav. Uvědomujeme si, že musíme dát branku, ale pokud se oprostíme od bouřlivého prostředí, s tím spojené asi i vyšší kvality výkonu soupeře a zůstaneme u aktivní hry a budeme efektivní dopředu, tak máme stále šanci postoupit,“ věří Jílek.

Vše o Spartě čtěte ZDE>>>

SESTŘIH: Sparta - Trabzonspor 2:2. Skvělý výkon, pak selhání v závěru
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud