Jan Malý
25. února 2021 • 05:00

Hra o postup i renomé v Anglii. Slavii zvedá kredit bitva s Chelsea i Souček

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sváteční kulisy, po kterých moc toužila, Slavii vítají. Červenobílí jsou v Leicesteru, ve čtvrtek od 21 hodin začnou druhou štvanici na „lišky“ o postup do osmifinále Evropské ligy. První zápas v Edenu skončil bez branek. Parta Jindřicha Trpišovského bude hájit proti přednímu mužstvu Premier League i renomé, které si na Ostrovech udělala sama a ještě znamenitě posilují ve West Hamu Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem. 



Je to možná drobnost, ale jen dokumentuje, jak je fotbalová Anglie magická. Trenér Slavie Jindřich Trpišovský přiznal, že když byl na Chelsea, skoro se bál šlápnout na trávník. Tak perfektně byl tehdy připravený. „Tady je podobný, taky skvělý. Je úžasný pocit stát po dlouhé době zase na špičkové trávě. Pro mě jsou anglické stadiony taková posvátná půda,“ zářil Trpišovský vpředvečer velké bitvy na půdě Leicesteru, kde se červenobílá armáda pokusí přes domácí „lišky“ po úvodní remíze 0:0 procpat do osmifinále Evropské ligy.

„Sešívaní“ ke slavné Premier League vzhlížejí. Když jim v pohárech může být některý z anglických týmů nalosován, baží po takové konfrontaci. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík přiznal, že byl v kabině jediný, kdo si nepřál soka ze slovutné ostrovní soutěže v tak rané fázi Evropské ligy. Ostatní byli nadšení. „Je to pro nás výjimečná událost, vzali jsme sem i hráče, kteří nejsou zdravotně úplně v pořádku,“ dosvědčil Trpišovský.

Slavia však může vstoupit do čtvrtečního zápasu v doupěti „lišek“ sebevědomá, už i v Anglii o jejím kumštu a Trpišovského práci dobře vědí. Renomé tu má. Stačí si vzpomenout, jak před necelými dvěma lety proháněla na Stamford Bridge ve čtvrtfinále Evropské ligy Chelsea. I když padla, tehdejší kouč „blues“ Maurizio Sarri byl z výkonu českého mužstva unešený. Dokonce zmínil, že fyzicky takhle nadupaného soupeře neviděl posledních dvacet let.

„Ale náš tým je teď jiný, ze základní sestavy na Chelsea zbylo jen pár hráčů. Na druhou stranu je pravda, že se snažíme produkovat stále stejný styl fotbalu. Tady se budeme pokoušet o to samé jako ve dvou zápasech proti Chelsea a prvním utkání s Leicesterem,“ podotkl velitel posledního českého zástupce v evropských pohárech.

Slavia je personálně jiná i proto, že každý teď na Ostrovech týden co týden vidí, jak skvěle West Hamu pomáhají záložník Tomáš Souček a obránce Vladimír Coufal. Oba se v Edenu pod drilem štábu stratéga Trpišovského na vytoužené angažmá ideálně připravili. Díky jejich adaptaci v londýnském klubu a reklamě, kterou červenobílým dělají, sledují nejen „kladiváři“ slávisty v naději, že mezi nimi najdou další ohromnou posilu.

Abdallah Sima na tréninku před zápasem v Leicesteru
Abdallah Sima na tréninku před zápasem v Leicesteru

V souvislosti o možném přesunu do West Hamu se už v nedávné době šuškalo o krajním univerzálovi Lukáši Masopustovi či brankáři Ondřeji Kolářovi. Leeds se zase zajímal o Nicolae Stancia, fantoma na křídle Abdallaha Simu bedlivě monitoruje například Arsenal, líbil by se jistě i jiným. Všichni členové červenobílé družiny se proti momentálně třetímu celku Premier League mohou vykasat, ukázat, že na tenhle level mají. Slavia bude potvrzovat, že vydobytý respekt je oprávněný. „Cesta není jen bránit výsledek, musíme být i dostatečně aktivní,“ burcoval Trpišovský.

Slavia usiluje o velký úspěch v obdivovaném, ale zároveň poměrně nevlídném prostředí. Českým klubům se v Anglii vůbec nedaří, z osmadvaceti utkání tam prohrály třiadvacetkrát. Vylepší tuhle nuznou statistiku Sima a spol.?

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Leicester City FC Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí:

Hosté: 49. Provod, 79. Sima

Sestavy

Domácí: Schmeichel (C) – Amartey (61. R. Pereira), J. Evans, Söyüncü, Thomas – Tielemans, Ndidi – Ünder (80. Tavares), Choudhury (61. H. Barnes), Albrighton (61. Castagne) – Vardy.

Hosté: O. Kolář – Bah, Kúdela, Zima, Bořil (C) – Hromada (75. Lingr), Provod – Sima, Stanciu (69. Oscar), Olayinka – Kuchta (83. Masopust).

Náhradníci

Domácí: Ward, Jakupović, Flynn, Mendy, Barnes, Pereira, Castagne, Fuchs, Leshabela, Tavares

Hosté: Stejskal, Kovář, Deli, Oscar, Holeš, Višinský, Traoré, Masopust, Lingr

Karty

Domácí: Söyüncü, H. Barnes

Hosté: Zima, Provod, O. Kolář

Rozhodčí

Gözübüyük – van Zuilen, Balder – Manschot (všichni NED)

Stadion

King Power Stadium, Leicester

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud