Jakub Dvořák
25. listopadu 2021 • 14:07

Nový kouč Rangers: Gio zažil velké kluby i trenéry, na Spartu měl dva dny

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Modrá část Glasgowa byla paralyzována. Cože? Steven Gerrard nás opouští? Kvůli Aston Ville? Fanoušci zuřili. Trenér, který po 10 letech vrátil na Ibrox Stadium titul, utíká od rozdělané práce v Rangers do Premier League. Vedení skotského šampiona však znepokojené příznivce uklidnilo celkem záhy – do klubu angažovalo Giovanniho van Bronckhorsta. Bývalého hráče Rangers, jenž prošel Arsenalem či Barcelonou. Ten povede tým poprvé v Evropské lize dnes večer proti Spartě. 



Co do zvučnosti jména se s anglickým předchůdcem srovnávat v globálním měřítku nemůže, ale jakmile dojde na hráčské úspěchy, musí Steven Gerrard před bývalým nizozemským bekem smeknout.

Gio, jak se rodákovi z Rotterdamu přezdívá, má doma stříbro z MS, bronz z EURO, ovládl Premier League, La Ligu i Champions League. U fanoušků Rangers však boduje především tím, že v letech 1998–2001 oblékal modrobílý dres. A nyní se stal teprve pátým hráčem, který v klubu působí i v roli trenéra.

Na přípravu se Spartou měl však minimum času. Víkendové pohárové utkání s Hibernian (1:3) sledoval pouze z tribuny. První trénink s asistentem Royem Makaayem vedli až v úterý, dva dny před výkopem důležité bitvy s Pražany.

Jako muž v obleku u postranní lajny nezapře nizozemskou školu. Dotlačili ho k ní mentoři, pod kterými během úspěšné kariéry působil. V Rangers, Arsenalu, Barceloně a v národním týmu jej vedli Dick Advocaat, Louis van Gaal, Frank Rijkaard, Ronald Koeman či Arsene Wenger.

Giovanni van Bronckhorst poprvé povede Rangers
Giovanni van Bronckhorst poprvé povede Rangers

„Všichni mají svůj styl hry a cestu, jak dosáhnout úspěchu. Snažil jsem se od každého vzít něco a vytvořit svoji filozofii, již chci praktikovat,“ říká o setkání s trenérskými velikány.

Jak to vypadá v reálu?

Van Bronckhorstova mužstva ráda drží balon, kombinují a podobně jako Gerrard má v oblibě rozestavení 4–3–3, které v případě nouze různě modifikuje. Na první pohled se tak může zdát, že Rangers nečeká převrat, nýbrž mírná evoluce.

Ovšem na lavičce Feyenoordu, jeho prvním trenérském angažmá, fungovalo kouzlo jen částečně. V druhé sezoně za pomoci ikon Robina van Persieho a Dirka Kuyta vrátil na De Kuip po 18 letech mistrovský titul. Postupně se ale ukázalo, že se jednalo o výjimku a v dlouhodobém horizontu nadvládu Ajaxu a PSV Eindhoven nebude schopen přerušit.

Půl roku před vypršením smlouvy oznámil konec. Bažil po nových výzvách. Vrhl se do stáží a nasával poznatky u Pepa Guardioly v Manchesteru City. „Měsíce strávené po jeho boku mi otevřely oči. Viděl jsem věci, které jsem předtím nedokázal rozklíčovat. Byla to zkušenost, která mě jako trenéra výrazně posunula,“ pochvaloval si setkání s jedním z nejlepších trenérů v historii.

Kdo čekal, že nově nabyté znalosti uplatní na adekvátní adrese, byl na omylu. Nabral směr Čína a ujal se Kuang-čou City. Po necelém roce na vlastní žádost skončil. Nyní přichází druhá šance v Evropě.

Van Bronckhorstova trenérská kariéra
2015-2019 Feyenoord
2020 Kuang-čou City
2021 Rangers

Rangers FC Vše o klubu ZDE

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Lyon 6 5 1 0 16:5 16
2. Rangers 6 2 2 2 6:5 8
3. Sparta 6 2 1 3 6:9 7
4. Brøndby 6 0 2 4 2:11 2

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud