25. srpna 2023 • 08:30

Trenér Dinama: Sparta nás bude chtít rychle zatlačit. Jen bránit nebudeme

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězný debut na lavičce fotbalistů Dinama Záhřeb proti Spartě prožil trenér Sergej Jakirovič. Jeho svěřenci v úvodním duelu závěrečného 4. předkola Evropské ligy zvítězili 3:1. Jakirovič si na tiskové konferenci pochvaloval zejména začátek druhého poločasu, v němž Dinamo hrálo podle jeho představ. V pražské odvetě, která je na programu příští čtvrtek, se nechce zaměřit pouze na bránění dvoubrankového náskoku.



„Utkání si rozebereme a připravíme se na druhý poločas v Praze, bude to pořádně náročné. Čeká nás plný stadion, s pomocí diváků nás budou chtít rychle zatlačit. Odrazíme se od druhého poločasu ze Záhřebu a budeme se držet svého stylu hry. Pokusíme se vstřelit gól, nemám v úmyslu, abychom jen bránili,“ řekl Jakirovič.

Úřadujícího českého mistra na stadionu Maksimir poslal do vedení v 39. minutě z penalty Ladislav Krejčí. Před koncem prvního poločasu ale srovnal Dario Špikič a po necelé hodině hry dokonal obrat Dino Perič. Vzápětí přidal třetí branku domácích Luka Ivanušec.

„Nebylo to snadné. Nelíbilo se mi, jak jsme prvních 15 až 20 minut působili, byli jsme pomalí. Přičítám to počasí, bylo mimořádně teplo. Bylo mi vedro u postranní čáry, takže si dokážu představit, jaké to bylo pro hráče. Ukázali ale charakter a vítěznou mentalitu, protože obdržená branka s námi nezamávala, naopak jsme zatlačili. Vyrovnali jsme ve správnou chvíli a o přestávce jsme pár věcí změnili,“ uvedl šestačtyřicetiletý Bosňan.

„Na začátku druhé půle to bylo Dinamo, které chci vidět - napadající, s hodně náběhy. Potřebujeme čas, ale na trénink ho nemáme. Mým cílem je takto pokračovat. Vítězství je pro nás důležité i z psychického hlediska, dodá nám vítr do plachet. Když nám došla energie, vystřídali jsme. Všichni jsou pro mě důležití, každý dostane šanci,“ mínil někdejší hráč Trnavy, NK Záhřeb nebo CSKA Sofia.

Teprve v pondělí u týmu nahradil odvolaného Igora Biščana. „Necítím tlak, to je možná má přednost. Snažili jsme se držet věcí, na které jsme se připravovali. Chceme, aby kluci hráli uvolněně, ale zároveň zodpovědně,“ prohlásil Jakirovič, který kvůli novému angažmá opustil Rijeku. Právě tu vyzve Dinamo v neděli v chorvatské lize.

Záhřeb proti Pražanům nastoupil bez brankáře Dominika Livakoviče. Jednička chorvatské reprezentace je na odchodu do istanbulského Fenerbahce. „Livakovič se ve středu rozloučil v šatně mimořádným proslovem, takovým, po němž vám naskočí husí kůže. Nebylo to pro něj vůbec snadné, ale tým nesmírně motivoval. Vítězství věnujeme jemu a Lukovi Ivanušecovi, což byl náš plán už před utkáním,“ řekl Jakirovič.

Autor třetí branky Ivanušec už do odvety nejspíš nezasáhne, přestoupit by měl do Feyenoordu Rotterdam, kam ve čtvrtek na roční hostování s opcí odešel ze Slavie ofenzivní univerzál Ondřej Lingr. „Pořád ho přemlouvám, aby zůstal, ale jednoduše musíme respektovat jeho rozhodnutí. Je to špičkový hráč, bude nám chybět. Přivedli jsme ale Luku Stojkoviče, máme další křídla, která mají velký potenciál a teprve vyspějí. Nějaký nový Ivanušec přijde, jako to bylo v jeho případě před pár lety,“ prohlásil Jakirovič.

Góly

Domácí: 44. Špikić, 58. Perić, 61. Ivanušec

Hosté: 38. Krejčí

Sestavy

Domácí: Nevistić – Moharrami, Ristovski, Perić (88. B. Šutalo), Ljubičić – Mišić, Bulat (76. Sučić) – Špikić (65. Emreli), Baturina (65. Stojković), Ivanušec (86. Mychajličenko) – Petković (C).

Hosté: Vindahl – Sörensen, Panák, Krejčí (C) – Wiesner, Sadílek (69. Laçi), Kairinen, Zelený (82. Ryneš) – Birmančević (69. Pešek), Olatunji (62. Kuchta), Haraslín (62. Minčev).

Karty

Domácí: Baturina

Hosté: Laçi

Rozhodčí

Guida – Bindoni, Tegoni (ITA)

Stadion

Stadion Maksimir, Záhřeb

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud