23. února 2024 • 12:20

Los Evropské ligy: Spartu čeká Liverpool! Slavia vyzve giganta z Itálie

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
133
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

To budou zápasy! Fotbalisty Sparty čeká v osmifinále Evropské ligy slavný anglický Liverpool, Slavia jde na italský AC Milán. Rozhodl o tom dnešní los v sídle UEFA v Nyonu. Sparta coby nenasazený tým začne doma. Slavia, která díky prvenství ve skupině vstoupí do jarní vyřazovací fáze až v osmifinále, jako nasazená nastoupí nejprve venku. První zápasy se odehrají ve čtvrtek 7. března, odvety jsou na programu o týden později.



Oba pražské celky dostaly nejvěhlasnější možné soupeře, kteří navíc patří mezi historicky nejúspěšnější čtveřici mužstev v Lize mistrů. AC Milán ovládl nejslavnější klubovou soutěž v součtu s dřívějším Pohárem mistrů evropských zemí sedmkrát, naposledy v roce 2007, lépe je na tom pouze rekordman soutěže Real Madrid se 14 prvenstvími. Liverpool stejně jako Bayern Mnichov triumfoval v Lize mistrů šestkrát, naposledy před pěti lety, navíc třikrát opanoval Evropskou ligu či jejího předchůdce Pohár UEFA.

Český šampion Sparta po čtvrtečním postupu přes Galatasaray Istanbul figurovala mezi osmičkou nenasazených celků a měla na výběr ze sedmi variant. Slavii dostat nemohla, neboť v osmifinále na sebe nemohou narazit týmy z jedné země.

Letenští byli vytaženi hned jako první a los jim přisoudil zřejmě největšího favorita soutěže Liverpool. Slavní „Reds“ vévodí tabulce anglické ligy v poslední sezoně pod vedením legendárního trenéra Jürgena Kloppa, který oznámil, že po tomto ročníku u mužstva skončí.

Sparta se s Liverpoolem dosud v evropských pohárech utkala pouze v sezoně 2010/11. Ve stejné soutěži v úvodním kole jarní vyřazovací fáze vypadla po domácí bezbrankové remíze a venkovní prohře 0:1.

Slavia na AC Milán dosud v pohárech nenarazila. Ve skupině ale hrála s jiným italským klubem AS Řím, nad nímž doma zvítězila 2:0. S městským rivalem AC Interem se druhý tým české ligy utkal v roce 2019 v Lize mistrů s bilancí venkovní remízy a domácí porážky.

AC Milán v úvodním kole vyřazovací fáze tohoto ročníku Evropské ligy přešel přes Rennes. Doma zvítězil hladce 3:0 a tak mu nemusela příliš vadit ani čtvrteční porážka 2:3 ve venkovní odvetě. AC je v italské lize třetí, v předminulé sezoně získal domácí titul.

České kluby prožívají nejlepší pohárovou sezonu od rozdělení federace, do jarní vyřazovací fáze poprvé prošly ve třech. Vedle Sparty a Slavie si Plzeň zahraje osmifinále Evropské konferenční ligy.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
133

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud