5. května 2022 • 22:55

Feyenoord je ve finále KL. Udržel nulu, o trofej si to rozdá s AS Řím

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve finále premiérového ročníku Evropské konferenční ligy se utkají fotbalisté Feyenoordu Rotterdam a AS Řím. Čtvrtfinálový přemožitel pražské Slavie Feyenoord po domácí výhře 3:2 udržel v semifinálové odvetě na hřišti Marseille postupovou remízu 0:0. Římský klub po výsledku 1:1 z duelu v Leicesteru udolal doma anglického soupeře 1:0. Finále je na programu ve středu 25. května v Tiraně.



Feyenoord postoupil do finále evropského poháru poprvé od sezony 2001/02, kdy ovládl tehdejší Pohár UEFA. Římané jsou ve finále dokonce po 31 letech a zabojují o premiérovou evropskou trofej v klubové historii.

Utkání v Marseille zdaleka nenabídlo tak ofenzivní podívanou jako před týdnem v Rotterdamu, kde padlo pět branek. V první půli nebezpečně zahrozil pouze nepřesnou technickou střelou Payet, ofenzivní opora domácích ale musela po půlhodině kvůli zranění vystřídat.

Marseille vyhrála v play off na Stade Velodrome všechny tři dosavadní zápasy, na obranu třetího celku nizozemské ligy ale nevyzrála. Feyenoord prodloužil sérii neporazitelnosti na osm duelů.

Historický zápis Mourinha

AS Řím loni nestačil v semifinále Evropské ligy na Manchester United, tentokrát si už ale s anglickým soupeřem poradil. Postup „Vlkům“ vystřelil útočník Abraham, který se prosadil v 11. minutě hlavou po rohovém kopu. Čtyřiadvacetiletý kanonýr je s devíti trefami druhým nejlepším střelcem soutěže a jako první Angličan působící v jedné z pěti elitních evropských lig dosáhl v této sezoně na metu 25 branek.

Kouč Římanů José Mourinho se stal prvním trenérem v historii, který postoupil do finále evropského poháru se čtyřmi různými kluby. V minulosti vyhrál s Portem Pohár UEFA i Ligu mistrů, milionářskou soutěž ovládl i s Interem Milán. Na lavičce Manchesteru United triumfoval v Evropské lize.

Góly

Domácí: 11. Abraham

Hosté:

Sestavy

Domácí: Patrício – Mancini, Smalling, Ibañez – Karsdorp, Cristante, S. Oliveira, Pellegrini, Zalewski (84. Viña) – Zaniolo (79. Veretout), Abraham (88. Šomurodov).

Hosté: Schmeichel – Pereira (69. Castagne), W. Fofana, Evans, Justin – Maddison, Tielemans, Dewsbury-Hall (77. A. Pérez) – Lookman (46. Amartey), Vardy, Barnes (46. Iheanacho).

Náhradníci

Domácí: Fuzato, Viña, Pérez, Afena-Gyan, Spinazzola, El Shaarawy, Bove, Veretout, Kumbulla, Šomurodov, Diawara, Maitland-Niles

Hosté: Ward, Pérez, Iheanacho, Thomas, Vestergaard, Castagne, Albrighton, Daka, Choudhury, Söyüncü, Soumaré, Amartey

Karty

Domácí: Mancini, Karsdorp

Hosté: W. Fofana

Rozhodčí

Jovanović (SRB) – Stojković (SRB), Mihajlović (SRB)

Stadion

Stadio Olimpico, Řím

Sestavy

Domácí: Mandanda (C) – Rongier, Saliba, B. Kamara, Peres – Guendouzi, Gueye (46. Lirola), Gerson – Harít (80. Ünder), Payet (33. Milik), Dieng (62. Bakambu).

Hosté: Marciano – Geertruida, Trauner, Senesi (C), Malacia – Til (81. Hendrix), Aursnes, Kökçü – R. Nelson (88. Džahánbachš), Dessers, Sinisterra (74. Linssen).

Náhradníci

Domácí: Ngapandouetnbu, López, Milik, Bakambu, Ćaleta-Car, Ünder, Kolašinac, Lirola, Benyahia-Tani, Said M'Madi

Hosté: Cojocaru, Jansen, Holmgren Pedersen, Hendriks, Džahánbachš, Linssen, Sandler, Waalemark, Hendrix, Toornstra, Hall

Karty

Domácí: Harít, B. Kamara, Ünder

Hosté: Til, Senesi, Malacia, Dessers

Rozhodčí

Schärer – De Almeida, Zogaj (SUI)

Stadion

Stade Vélodrome, Marseille

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud