25. srpna 2022 • 22:08

SESTŘIH: Slavia - Raków 2:0 po pr. Obří drama a postup! Rozhodl Schranz

Autor: ČTK, iSport.cz, inf
Vstoupit do diskuse
49
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté pražské Slavie v Evropě pokračují! Po porážce 1:2 v Polsku vyhráli v odvetném utkání play off Konferenční ligy na domácím hřišti s Rakówem 2:0. První gól parádně vstřelil Moses Usor, v závěru prodloužení o postupu rozhodl hlavou střídající Ivan Schranz. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského tak odvrátili hrozbu podzimu bez pohárů a na evropské scéně si zahraje skupinu pošesté za sebou.



Slavia přešla v letošní kvalifikaci i přes třetího protivníka, odvrátila hrozbu podzimu bez pohárů a na evropské scéně si zahraje skupinu pošesté za sebou. Trojici soupeřů určí Pražanům páteční los, červenobílí budou v prvním výkonnostním koši. Vedle nich se do skupiny probojovalo i Slovácko. Za postup je prémie 2,94 milionu eur (zhruba 72 milionů korun). V minulé sezoně došla Slavia v Konferenční lize až do čtvrtfinále, finále toho ročníku hostí Eden.

Trenér Slavie Trpišovský udělal pět změn v základní sestavě oproti úvodnímu duelu v Polsku. Nezvykle vsadil na rozestavení s třemi stopery a jedním z nich byl i Masopust. Na hrotu útoku dostal šanci po hattricku při nedělní ligové výhře 7:0 nad Pardubicemi zkušený Tecl.

Do branky Rakówa se po zranění vrátila jednička Kovačevič, naopak stále chyběl český reprezentační obránce Petrášek, který v této sezoně ještě neodehrál ani minutu.

Červenobílí se přes organizovanou obranu úřadujícího vítěze Polského poháru od úvodu jen těžko dostávali do šancí. Více příležitostí měl v první půli Raków. Hned ve třetí minutě po signálu z rohu se protlačil ke střele bývalý hráč Karviné Rundič, ale mířil nad.

V polovině úvodního dějství přečkali domácí ještě větší šanci. Po kombinaci ve 23. minutě se až před Mandouse dostal López, který nejprve trefil slávistického gólmana a z dorážky napálil tyč. Po necelé půlhodině hry pak napřáhl za vápnem Gvilia a povedenou ranou těsně minul. Slávisté za celou první půli vyloženou šanci neměli.

I po změně stran jako první zahrozil Raków a jeho dva střídající hráči. Nejprve Gutkovskis s přispěním teče těsně minul, v 57. minutě pak Wdowiak po kličce Mandousovi trefil boční síť. Trenér Trpišovský krátce předtím hned trojnásobně vystřídal a posílil útok o čerstvé Lingra, Olayinku a Schranze.

Poslední jmenovaný se podílel na vedoucí brance. Ševčík v 62. minutě přenesl dlouhým pasem míč na pravou stranu, kde Schranz přiťukl Usorovi a ten technickým pokusem k zadní tyči obstřelil brankáře. Dvacetiletý Nigerijec skóroval potřetí z posledních čtyř soutěžních zápasů a navázal na dva góly z utkání s Pardubicemi.

Osudové střídání a hrdina Schranz. Teď do Irska, velí Trpišovský
Video se připravuje ...

Pražané, kteří v druhé půli útočili směrem na svůj „kotel“, ožili a dostali se do tempa. Za chvíli měl další možnost Sor, ale odražený míč napálil jen do středu branky. Na opačné straně na centr z přímého kopu těsně nedoskočil Rundič.

Jinak ale měli v závěru základní hrací doby více ze hry domácí. V 86. minutě si na centr naběhl střídající Oscar a proti jeho hlavičce zasáhl Kovačevič. Bosenský gólman pak vytěsnil i Lingrův pokus a dvojzápas dospěl do prodloužení.

V něm poslal Trpišovský na trávník čerstvého Tiéhiho a ten se mohl po třech minutách odvděčit gólem, Kovačevič ale jeho křížný pokus vytáhl na roh. Pak šancí ubylo a zdálo se, že utkání míří do penaltového rozstřelu.

V první minutě nastavení prodloužení ale nacentroval do vápna Olayinka a další střídající hráč Schranz vstřelil hlavou jeden z nejdůležitějších gólů kariéry.

Pražané dali vítězstvím v závěrečných sekundách vzpomenout na památný triumf 4:3 po prodloužení nad Sevillou z osmifinále Evropské ligy v březnu 2019. Slávisté potvrdili, že se jim doma v pohárech daří, v Edenu prohráli na evropské scéně jediný z posledních 11 duelů. Trpišovského svěřenci zvládli souboj s polským soupeřem lépe než před rokem, kdy ve 4. předkole Evropské ligy vypadli s Legií Varšava.

Góly

Domácí: 62. Usor, 120+2. Schranz

Hosté:

Sestavy

Domácí: Mandous – Masopust (55. Lingr), Ousou, Santos, D. Jurásek (80. Dorley) – Douděra (56, Schranz), Holeš (C), Ševčík (94. Tiehi), Traoré, Usor (77. Provod) – Tecl (55. Olayinka).

Hosté: Kovačević – Svarnas (112. Racovițan), Arsenić (C), Rundić – Tudor, Papanikolaou (111. Berggren), Gvilia (90+1. Czyż), Kun (96. Kočergin) – Nowak (46. Wdowiak), Musiolik (46. Gutkovskis), López.

Karty

Domácí: Ševčík, Dorley, Provod, Olayinka

Hosté: Rundić, Arsenić, Tudor, Wdowiak, López

Rozhodčí

Pawson (ENG) – Betts (ENG), Hussin (ENG)

Stadion

Fortuna Arena, Praha-Vršovice

Návštěva

19 370 diváků

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
49

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud