Jonáš Bartoš
21. září 2023 • 14:15

Koubkovo poprvé. V 72 letech ho čeká evropská premiéra. Těším se, hlásil

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Den před svými 72. narozeninami zabil noční můru. Miroslav Koubek zvládl na lavičce Plzně tři náročná předkola a poprvé v trenérské kariéře zažije atmosféru podzimních skupin evropských pohárů. V Konferenční lize startuje ve čtvrtek proti kosovskému Ballkani. Dočkal se na pátý pokus, zejména vyřazení Plzně s Maccabi před osmi lety ho dlouho strašilo. „Teď se těším,“ hlásil den před výkopem zkušený kouč rozjeté Viktorie, která vyhrála deset zápasů po sobě.



Miroslav Koubek poprvé o Evropu bojoval na lavičce Baníku. V létě 2010 šel ostravský celek jako favorit do 3. předkola Evropské ligy, kde vyhořel s FC Dněprem Mogilev, tehdy sedmým celkem běloruské ligy (0:1, 1:2). Další dvě sezony fungoval v Mladé Boleslavi, kde s týmem nestačil znovu ve 3. předkole na kyperskou Larnaku (0:3, 2:2). Ve stejné fázi skončilo mužstvo pod jeho vedením i o rok později, tehdy vypadlo s nizozemským Twente (0:2, 0:2).

„Pokusy v klubech, co jsem měl o postup do Evropy dřív, byly proti týmům, kde bylo po sportovní stránce hodně náročné se do základní skupiny dostat,“ reagoval Koubek na dotaz Sportu před zápasem Plzně s Ballkani. „Kromě nešťastného dvojzápasu v Plzni,“ zmínil svůj poslední a nejbolavější neúspěšný pokus z léta 2015, kdy Viktoria vypadla s izraelským Maccabi ve 3. předkole Ligy mistrů po výsledcích 2:1 a 0:2.

Evropská štěstěna se ke zkušenému kouči správně natočila až na sklonku kariéry. V létě, kdy nečekaně převzal Plzeň po Michalu Bílkovi, dostal jasný úkol: projít do skupiny Konferenční ligy. Tři předkola s týmem zvládl a může se těšit na velkou premiéru. Na začátku září parádně oslavil 72. narozeniny po úspěšném play off proti kazašskému Tobolu Kostanaj. „Po osmi letech jsem zabil svou noční můru jménem Maccabi, klukům děkuju,“ netajil ohromnou úlevu.

Většina jeho vrstevníků už sleduje fotbal jen u televize, Koubek ale stále oplývá energií a především chutí do vrcholové, fyzicky i psychicky velmi náročné práce. „Pochopitelně mě těší dosáhnout nějaké mety. Do ligy jsem se jako trenér dostal v padesáti, jiným se to povede po třicítce, musel jsem si vše odpracovat. Teď přichází ovoce, ale abych si v mém případě vytvářel další sny, to ne,“ dodal Koubek.

Premiérová účast v Konferenční lize se týká celé Plzně, nejen zkušeného šéfa lavičky. Zatímco někteří členové kádru znají bitvy z Ligy mistrů, nejstarší trenér FORTUNA:LIGY zažije evropskou podzimní atmosféru vůbec poprvé. Ve skupině s Ballkani, Astanou a Dinamem Záhřeb patří Plzeň k favoritům. „Na velice dobrého soupeře je velice slabý kurz, neodpovídá to realitě. Nejsem sázkař, nerozumím tomu, ale překvapilo mě, jak jsme favorizovaní,“ divil se plzeňský kouč.

„Chápu, že hrajeme doma, máme nějakou úroveň, ale k soupeři jsem pokorný. Znovu říkám, že nás neberu jako jasného favorita skupiny. Čeká nás ještě Astana na umělce, to je těžký ořech. Dinamo Záhřeb to samé. Hrajeme proti týmům, co v předkolech vyřadily kvalitní soupeře. Těší mě, že naše výkonnost je hodnocená tak, že jsme bráni jako favorit, ale já tak to úplně nevidím,“ zdůraznil.

Plzeň vstupuje do evropské skupiny v ideálním rozpoložení. Deset výher v řadě dává týmu potřebnou dávku sebevědomí. Ustálila se sestava, vynikají hráči, od kterých se to před sezonou tolik nečekalo. Naopak zkušení reprezentanti Václav Jemelka, Adam Vlkanova nebo Matěj Vydra musí na svou šanci čekat na lavičce, to samé uzdravený Jan Sýkora.

„Většinou funguje strategie ponechat sestavu do doby, než fungovat přestane. V našem případě probíhají úvahy o jednom, dvou postech v základu z pohledu typologie soupeře. Ale čtyři dny po zápase ve Zlíně (7:1) by byla hloupost personálně měnit něco zásadního,“ odmítl Koubek změny.

Plzni podobně jako Spartě a Slavii začíná náročný podzim plný zajímavých a těžkých zápasů. Viktoria na rozdíl od loňské Ligy mistrů, kde do skupiny schytala giganty Bayern, Inter a Barcelonu, cílí na postup. „Cítíme to tak, že šance jsou,“ souhlasil kapitán Lukáš Hejda. „Ale neřekl bych, že jsme jasnými favority. Čekají nás tři těžcí soupeři,“ upozornil plzeňský lídr.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud