11. března 2014 • 15:54

Ohrozí pohodu v Bayernu? Prezident klubu Hoeness je blízko vězení

Autor: ČTK, iSport.cz
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

BAYERN - ARSENAL ONLINE 20:45 | Fotbalisté Bayernu Mnichov budou v dnešní odvetě proti Arsenalu bojovat o potvrzení postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů. Prezident bavorského velkoklubu Uli Hoeness má ale jiné a mnohem závažnější starosti. Podle německých odborníků se jen těžko vyhne vězení za daňový únik, k němuž se tento týden přiznal před soudem.



MATCH OVERVIEW LEGACY
11. 3. • 20:45
Bayern Mnichov
Bayern Mnichov
1:1
ONLINE
11. března
20:45
Arsenal FC
Arsenal FC
Góly

Domácí: 55. Schweinsteiger

Hosté: 57. Podolski

Sestavy

Domácí: Neuer – Lahm (C), Martínez, Dante, Alaba – Robben, Schweinsteiger, Götze (60. Kroos), Alcântara, Ribéry (85. T. Müller) – Mandžukić.

Hosté: Fabiański – Sagna, Mertesacker (C), Koscielny, Vermaelen – Cazorla, Arteta (77. Gnabry), Özil (46. Rosický), Oxlade-Chamberlain (84. Flamini), Podolski – Giroud.

Náhradníci

Domácí: Starke, van Buyten, Rafinha, Boateng, Müller, Kroos, Pizarro

Hosté: Viviano, Jenkinson, Hayden, Rosický, Flamini, Gnabry

Karty

Domácí: Dante, Martínez

Hosté: Podolski, Arteta, Mertesacker

Rozhodčí

Moen – Haglund, Andås – Johnsen, Edvartsen (všichni Norsko)

Stadion

Allianz Arena, München

Návštěva

68 000 diváků

Únik tak velký, že nelze očekávat podmíněný trest. Státní zastupitelství dnes oznámilo, že celkem dluží Hoeness na daních 27,2 milionu eur (745 milionů korun). Šéf bavorského klubu v pondělí přiznal daňový únik 18,5 milionu eur (500 milionů korun).

Na počátku procesu vinila prokuratura Hoenesse z daňového úniku 3,2 milionu eur, ke kterému se Hoeness přiznal loni v dubnu. V pondělí ale někdejší hvězdný útočník u soudu řekl, že stát ošidil na daních o 18,5 milionu eur.

Finanční úřad dnes vyčíslil Hoenessův daňový únik na 23,7 milionu eur. Úřad k této částce dospěl na základě dodatečných podkladů o Hoenessově kontu ve Švýcarsku, k nimž se dostal teprve na konci února. Státní zastupitelství poté oznámilo, že částka zveřejněná finančním úřadem nezahrnuje původně oznámený daňový únik, a že celková výše dlužných daní šéfa Bayernu Mnichov činí 27,2 milionu eur.

Podmínku si neumím představit, říká právník

Už před dnešním oznámením finančního úřadu právníci nevěřili, že by se Hoeness mohl vyhnout vězení. "Nepodmíněný trest vězení považuji za absolutně nutný. Mám velmi vážné pochyby o tom, že by ještě bylo možné dát (Hoenessovi) podmínku," řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Bayericher Rundfunk právník Thomas Eigenthaler. Výše daňového úniku, k němuž se Hoeness v pondělí přiznal, ho prý šokovala.

"Už jen ta částka, přes 18 milionů eur, je tak vážná, že si momentálně neumím představit, že by bylo vůbec možné udělit podmíněný trest," řekl v rozhlasové stanici Deutschlandfunk právník a předseda německé liberální FDP Wolfgang Kubicki.

V Německu se teď nemluví o ničem jiném. Fanoušci Bayernu musí věřit, že se průběh procesu nijak neprojeví na pohodě v týmu, který suverénně vládne bundeslize a navíc má před večerní bitvou proti Arsenalu k dobru výhru 2:0 z prvního zápasu.

Prezident Bayernu Mnichov Uli Hoeness přichází k soudu, který řeší jeho kauzu daňových únikůFoto Reuters

Před Hoenessovým přiznáním se spekulovalo o tom, že by někdejší hvězdný útočník mohl odejít od soudu s pokutou a podmíněným trestem. Média vycházela z toho, že část z daňového úniku ve výši 3,2 milionu eur, o kterém se tehdy vědělo, už je promlčená a že pro částky do milionu eur soudy obvykle neposílají viníky do vězení.

Hoeness v letech 2003 až 2009 obchodoval s rizikovými akciemi. V pondělí u soudu řekl, že jeho obchodování skončilo v celkové ztrátě v řádu několika milionů eur. Při obchodování ale dočasně dosahoval i zisků, které však nepřiznal ke zdanění. Právě kvůli nim nyní stojí před soudem.

Podle původního harmonogramu procesu měl soudce vynést rozsudek už ve čtvrtek. S ohledem na nové informace o výši daňového úniku ale Eigenthaler předpokládá, že se soud protáhne na delší dobu.

Hoeness je v Bayernu legendou. V dresu bavorského velkoklubu strávil téměř celou hráčskou kariéru a připsal si ve 239 zápasech 86 gólů. Jako útočník pomohl klubu třikrát vyhrát bundesligu i Pohár mistrů evropských zemí. Ve vedení Bayernu působí od roku 1982 a od roku 2009 je prezidentem.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud