5. srpna 2014 • 21:15

Spartě hrozí ZLATAN. Doufám, že v Malmö neskončím, smál se Lafata

Autor: iSport.cz, kub, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen jediná branka dělí Davida Lafatu, aby pro sebe získal střelecký rekord v předkolech Ligy mistrů. Sparťanský kapitán ale přiletěl do míst, kde zbožňují jiného kanonýra. Švédské Malmö, letenský soupeř ve 3. předkole Ligy mistrů, totiž do velkého fotbalu vypustilo Zlatana Ibrahimovice. Podobizna střeleckého zabijáka dokonce visí v útrobách stadionu.



Oba jsou stejný ročník, narodili se v roce 1981. Góly střílí jak na běžícím páse, povahově jsou ale úplně jiní. Zlatan Ibrahimovic, jeden z nejlepších útočníků světa a David Lafata, který svými góly v předkolech Ligy mistrů zaujal i nejčtenější španělský deník Marca.  

Tisková konference před středeční odvetou 3. předkola Ligy mistrů Sparty v Malmö se konala v sále, na jehož zdech visí fotografie největších postav dvacetinásobného mistra Švédska. Suverénně nejznámější z nich je Zlatan Ibrahimovic.

Když na něj přišla řeč, místní novináři zpozorněli. Bylo to vskutku kouzelné srovnávání, když si člověk představil Ibrahimovicovo obří ego – a dal jej do kontrastu s Lafatovým skromným vystupováním.

Fotbalista, který Malmö minulý týden v Generali Areně totálně znemožnil, odpovídal na otázky tiše a plaše, připomínal studenta, který se nestihl naučit na zkoušku.

Žádné já, já, já, neustále mluvil o týmu, o tom, že jediným motivem je kolektivní úspěch. Rekord? Osobní sláva? Možné nabídky? To pro hráče s číslem 21 není žádné téma.

„Jasně že bych chtěl dát další gól, ale přijeli jsme pro postup a je jedno, jakým výsledkem k němu dojdeme,“ začal. „Liga mistrů je dostatečná motivace, není to o Lafatovi. Když to skončí 0:0, budeme taky spokojení,“ pokračoval.

Vítězslav Lavička předává pokyny svým svěřencům na tréninku před zápasem s Malmö
Vítězslav Lavička předává pokyny svým svěřencům na tréninku před zápasem s Malmö

„Moje dosavadní góly by byly k ničemu, kdybychom nedejbože nepostoupili,“ přiznal nakonec upřímně. A poprvé a naposled se nechal vtáhnout do srovnávání s Ibrahimovicem. „Zlatan tady začínal. Doufám, že já tady neskončím,“ uculil se.

Lafata nejprve dal pět gólů proti Levadii Tallinn a minulý týden hattrickem pomohl Spartě porazit v úvodním utkání 3. předkola Ligy mistrů Malmö. Osm branek dal v novodobé historii soutěže jen Brazilec Cléo z Partizanu Bělehrad v sezoně 2010/11.

"O rekordu jsem ani nevěděl. Ale není to o tom, jestli Lafata dal devět nebo deset gólů," prohlásil dvaatřicetiletý útočník. "Jsme tady proto, abychom postoupili, a je jedno, jakým výsledkem. Bere se totiž jen postup," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud