Pavel Janega
6. srpna 2014 • 22:02

Proč Sparta selhala? PĚT DŮVODŮ jejího vyřazení z Ligy mistrů

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezvládli to. Čekání fotbalistů i fanoušků Sparty se minimálně o další rok prodlužuje. Letenský tým promrhal dvougólový náskok z prvního zápasu a na hřišti švédského soupeře z Malmö prohrál 0:2. Co zapříčinilo vyřazení Sparty? Portál iSport.cz nabízí PĚT DŮVODŮ.



1. Chyby v obraně

Stoperská dvojice Radoslav Kováč – Ondřej Švejdík zklamala. Bylo až zarážející, že tak zkušení obránci nezvládli ubránit Markuse Rosenberga před prvním gólem Malmö. Švédský útočník jim upláchl přímo před nosem a hravě prošel mezi nimi. To by se stávat nemělo. Nedorozumění pramení i z toho, že Kováč se Švejdíkem odehráli vedle sebe minimum zápasů. Druhý gól jde na vrub brankáře Davida Bičíka . Střela z přímého kopu šla přesně do místa, který měl pokrýt. Jenže udělal krok za zeď. Standardní situaci předcházel faul Marka Matějovského.

2. Zranění

Mario Holek je dlouhodobě klíčovým hráčem základní sestavy. Teď si Sparta musela poradit bez něj. A nezvládla to. Už před zápasem deník Sport informoval, že s Holkem v sestavě mají Letenští v lize bodovou úspěšnost 90 %, bez něj jen 67 %. Na marodce byl nějakou chvíli i Ladislav Krejčí , který do zápasu sice nastoupil, ale stoprocentně fit nebyl. Jinak by zřejmě hrál od začátku. V úvodu sezony trápilo zranění i Josefa Hušbauera a Marka Matějovského.

3. Zastavili Lafatu, vlastně celou ofenzivu

V prvním zápase na sebe upozornil hattrickem a ve Švédsku se divili, "jak je možné, že David Lafata hraje pouze na této úrovni". Teď si na zkušeného kanonýra dali většího majzla. Za celý zápas se prodral do jediné větší šance. Nic víc. Ovšem nebylo by spravedlivé vinit jen jeho, protože selhala celá ofenziva Sparty. Zejména ve druhém poločase, kdy potřebovala nutně vstřelit branku. Nevytvořila si sebemenší tlak. Hrála v křeči. Kazila. O míče přicházela nepřesnými přihrávkami.

4. Střídání Matějovského

Tah poslat na hřiště Romana Bednáře byl jasný: pevnou obranu Malmö překonávat nakopávanými balony. Jenže Bednář nahradil Marka Matějovského, jednoho z nejaktivnějších sparťanů. Přesnými pasy tvořil hru, měl snahu. Navíc Bednář ničím ve hře Sparty nepřispěl. Často jen odevzdával balony na kopačku soupeře. Jestli musel jít na hřiště, vystřídat měl jednoho z dvojice Josef Hušbauer, Bořek Dočkal . Oproti Matějovskému podali slabší výkon. Otázkou je, zda hráče s číslem osm nebolelo poraněné rameno či jiné zranění.

5. Smůla

K fotbalu patří a v případě Sparty byla v odvetném utkání pořádná. V prvním poločase si vytvořila dvě gólovky, jenomže Radoslav Kováč nastřelil břevno a Davidu Lafatovi sjel míč na holeň. K velkým šancím můžeme přiřadit i individuální akci Josefa Hušbauera či nepovedený pokus Marka Matějovského, který skončil nad brankou.

Sparťané nedokázali porazit venku Malmö a v Lize mistrů končí
Sparťané nedokázali porazit venku Malmö a v Lize mistrů končí

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud