25. února 2015 • 15:10

Oáza německého luxusu. Jaké Čechy uznávají v Leverkusenu?

Autor: Radek Macháček
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA KOMENTÁTORA PRIMA COOL | Není největší, není nejokázalejší, ale určitě patří mezi nejkrásnější a nejpraktičtější stadiony, na které jsem měl možnost během cest za Ligou mistrů zavítat. BayArena v Leverkusenu nemusí být ani nasvícená, přesto září. Září novotou a čistotou.



Kolem stadionu, ale samozřejmě i uvnitř, najdete dokonalý pořádek. Co ale jiného čekat od Němců. Parádní tiskové centrum, ve kterém nechybí bar a pípa, stačí udělat pár kroků a jste na novinářské tribuně.

Na stadionu se budete cítit opravdu bezpečně. Aréna prošla v roce 2009 rozsáhlou rekonstrukcí, kapacita se zvedla zhruba o deset tisíc míst, na Ligu mistrů jsou všechna místa k sezení a vejde se sem zhruba třicet tisíc diváků.

Je to opravdu moderní a funkční stánek. Nechybí skyboxy, obchody a také hotel, který je součástí obvodového pláště stadionu. Střecha severní tribuny je zároveň i střechou stadionu. Profil hotelu je do půlkruhu, z některých pokojů je vidět přímo na hřiště.

BayArena se kapacitou nemůže rovnat stadionům v Mnichově nebo Dortmundu, ale jeden primát si drží. Je to prý nejrodinnější německý stadion. Je tu hned několik dětských koutků a poměrně velká část východní tribuny je určená pouze pro rodiny s dětmi.

V téhle aréně nezapomínají ani na české fotbalisty. Udělal jsem si malou anketu mezi pořadateli a ochrankou. Téměř každý si na nějakého českého hráče vzpomněl. Nejvíc padalo jméno Michala Kadlece, ale spousta lidí mluvila i o Janu Šimákovi a Pavlu Hapalovi.

Mě ale v útrobách arény nejvíc oslovil dres jedné z největších legend Bayeru Leverkusen Ulfa Kirstena. Hráče, kterého si ještě vybavuji z let osmdesátých, kdy nastupoval za národní tým bývalé NDR.

Tahle hvězda východoněmecké kopané přišla do Leverkusenu v roce 1990 a působila tam 13 let. Během nich se Ulf Kirsten stal třikrát nejlepším střelcem Bundesligy. Celkem ve 350 zápasech v lize dal 182 gólů. V roce 2002 si dokonce s Bayerem zahrál finále Ligy mistrů. Je to zároveň první hráč, který nasbíral stovku reprezentačních startů za dva národní týmy. Za „východní Německo“ a pak za to sjednocené.

Utkání osmifinále ligy mistrů mezi Bayerem Leverkusen a Atlétikem Madrid budeme od 20:45 sledovat ONLINE ZDE »

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud