12. dubna 2017 • 22:59

Dortmund po útoku: Řekli, že se hraje! UEFA tlačila na klub, zlobí se ikona

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úterý se stali terčem teroristického útoku, když jejich autobus při cestě na stadion zasáhla exploze, ve středu už však museli hráči Borussie Dortmund zápas odehrát. Na debatu o tom, zda se čtvrtfinále s Monakem nedá přeložit, UEFA vůbec nepřistoupila, zápas i přes nevoli domácího celku odložila na druhý den. „Přáli jsme si, abychom měli víc času na vzpamatování, ale ve Švýcarsku se rozhodlo, že máme hrát,“ uvedl po porážce 2:3 trenér BVB Thomas Tuchel.



V úterý se stali terčem teroristického útoku, když jejich autobus při cestě na stadion zasáhla exploze, ve středu už však museli hráči Borussie Dortmund zápas zvládnout. Na debatu o tom, zda se čtvrtfinále s Monakem nedá přeložit, UEFA vůbec nepřistoupila.

Fotbal sbližuje! Tohle dokázal po útocích v Dortmundu
Video se připravuje ...

„Nikdo se nás nezeptal, zda chceme hrát hned druhý den. Prostě nám to jen napsali,“ překvapil na pozápasové tiskové konferenci trenér BVB Thomas Tuchel. „Chtěl jsem víc dní na odpočinek, aby se hráči zkoncentrovali,“ pokračoval kouč.

SESTŘIH Ligy mistrů: Dortmund - Monako 2:3. Ostře sledovaný duel rozhodl Mbappé
Video se připravuje ...

Úterní události v Dortmundu zasáhly celý svět. Při cestě za večerním utkáním s Monakem explodovala u autobusu německého týmu výbušnina, poničila jej a zároveň poranila obránce Marca Bartru. Hráči byli v šoku. Ve městě panoval strach. Nakonec vedení soutěže 15 minut před výkopem rozhodlo, že čtvrtfinálový duel s Monakem se o den posune. To však Borussii přišlo málo, pauzu chtěla delší.

Hráči BVB oblékli trička na podporu zraněného obránce Bartry
Hráči BVB oblékli trička na podporu zraněného obránce Bartry

UEFA však byla neoblomná.  K utkání muselo dojít. Ještě před výkopem Tuchel v televizním rozhovoru uvedl, že nechal rozhodnutí na hráčích, zda chtějí nastoupit. Nikdo podle něho neodmítl. Přesto byli někteří myšlenkami zcela mimo.

„Než jsem střídal a šel na hřiště, tak jsem vůbec nemyslel na fotbal. Jako by mi to zpětně všechno došlo,“ uvedl po utkání turecký záložník Nuri Sahin.

„Takové věci jsem dosud sledoval pouze v televizi. Říkal jsem si, že to je hrozné, ale je to daleko od nás. Až nyní jsme poznali, jaké to je. Nikomu nepřeju ten pocit zažít. Nikdy nezapomenu na to, jak se spoluhráči v autobuse při té explozi tvářili. Nikdy…,“ popsal fotbalista Borussie.

VIDEO: Rozhovor Nuriho Sahina po utkání

 

Situaci v Dortmundu jsme sledovali ONLINE >>>

Do ostré kritiky UEFA pustil někdejší německý reprezentant Lothar Matthäus, který označil rozhodnutí hrát zápas necelých 24 hodin po útoku za nepochopitelné.

„Mám informace, že hráčům se do toho nechtělo, ale UEFA tlačila na Dortmund. V takové situaci by se mělo myslet především na hráče a všechno ostatní by mělo jít stranou," prohlásil kapitán mistrů světa z roku 1990.

Naopak pro to, aby se hrálo, bylo vedení francouzského celku. „Samozřejmě jsme uvažovali o tom, jestli bychom měli tento zápas vůbec odehrát, ale fotbal se nesmí stát rukojmím těchto jedinců. UEFA, Borussia a my jsme na stejné straně," uvedl viceprezident Monaka Vadim Vasiljev.

Hráči, kterými úterní události pořádně otřásly a noc před středečním utkáním trávili se svými rodinami, nastoupili na rozcvičení v tričkách se španělským vzkazem pro Marca Bartru: „Hodně sil. Jsme s tebou" stálo v něm a na triku byla  Bartrova fotografie. Brankář Roman Bürki, který vedle španělského stopera v autobuse seděl, si dokonce navlékl jeho dres.

MATCH OVERVIEW LEGACY
12. 4. • 18:45
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
2:3
ONLINE
12. dubna
18:45
AS Monaco FC
AS Monaco FC
Góly

Domácí: 57. Dembèlé, 84. Kagawa

Hosté: 19. Mbappé, 35. S. Bender (vl.), 79. Mbappé

Sestavy

Domácí: Bürki – Papastathopoulos, S. Bender (46. Şahin), Ginter – Piszczek, Guerreiro, Weigl, Schmelzer (C) (46. Pulišić) – Dembèlé, Kagawa – Aubameyang.

Hosté: Subašić – A. Touré, Glik, Jemerson, Raggi – B. Silva (66. Dirar), Fabinho, Moutinho, Lemar – Falcao (C) (85. Germain), Mbappé.

Náhradníci

Domácí: Weidenfeller, Şahin, Mor, Pulišić, Merino, Passlack

Hosté: Jorge, Dirar, De Sanctis, Germain, Cardona, Diallo, N'Doram

Karty

Domácí: Papastathopoulos, Ginter

Hosté: Jemerson, Lemar, Dirar, Fabinho, Subašić

Rozhodčí

D. Orsato – M. Tonolini, L. Manganelli (všichni Itálie)

Stadion

Signal Iduna Park, Dortmund

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud