14. dubna 2017 • 19:08

Útok v Dortmundu: Dopisy od islamistů? Všechno mohlo být jinak

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Němečtí vyšetřovatelé mají pochybnosti o tom, že dopisy nalezené na místě úterního útoku na fotbalisty Dortmundu napsali islamisté. Informovaly o tom dnes německé rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a list Süddeutscher Zeitung s odvoláním na zprávu vyšetřovatelů.



Vyšetřovatelé podle dnešní zprávy německých médií tvrdí, že mají "vážné pochybnosti" o tom, že by text byl napsán radikálními islamisty. Vyšetřování pokračuje několika směry, včetně možného motivu pravicového či levicového extremismu.

Na místě úterního útoku byly nalezeny tři dopisy se stejným textem, který začíná slovy o Alláhovi. Dále se v něm píše o berlínském útoku, který si v prosinci vyžádal 12 mrtvých a desítky zraněných, či o zapojení Německa do boje proti organizaci Islámský stát (IS). Uvádí se v něm také, že sportovci a další prominenti v Německu i v jiných "křižáckých zemích" jsou nyní na "listině smrti" IS.

Neznámý autor dopisu v něm také požaduje, aby Německo stáhlo průzkumné letouny Tornado využívané v boji proti IS a aby uzavřelo základnu amerických vojsk v západoněmeckém Ramsteinu.

Už dříve se v médiích objevily názory expertů, že dopis nepsali islamisté. Neodpovídá to mimo jiné dosavadním zkušenostem evropských bezpečnostních sil s IS, který se k útokům hlásí jiným způsobem.

Autobus s fotbalisty bundesligového Dortmundu v úterý večer cestou na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem poškodily tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci. Zraněn byl i jeden z policistů, který autobus doprovázel.

Fotbal sbližuje! Tohle dokázal po útocích v Dortmundu
Video se připravuje ...

SESTŘIH Ligy mistrů: Dortmund - Monako 2:3. Ostře sledovaný duel rozhodl Mbappé
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud