8. května 2019 • 00:01

Jak Liverpool šokoval Barcelonu? Skvělá forma náhradníků i lišácký roh

Autor: Jan Rochovanský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Liverpoolská galashow! Anglický klub dokázal prakticky nemožné, díky výhře 4:0 v odvetě nad Barcelonou (první zápas 0:3) slaví postup do finále Ligy mistrů. Vděčí za to dvěma hrdinům - po dvou brankách si připsali útočník Divock Origi a záložník Georginio Wijnaldum. Nizozemský středopolař přitom přišel na hřiště až před začátkem druhé půle, aby nahradil zraněného spoluhráče.



Když anglický celek prohrál na půdě Barcelony 0:3, v jeho postup věřil málokdo. Přestože v úvodním souboji nehrál vůbec špatně a vytvořil si několik gólových šancí, vysoká porážka mu nedávala příliš nadějí. Celek, který nadále bojuje o titul v domácí soutěži, to ale zvládl. Skóre stihl otočit už v základní hrací době!

Svěřenci Jürgena Kloppa se hnali za fenomenálním obratem od samého začátku. Do vedení šli už v 7. minutě, když otevřel skóre náhradní útočník Divock Origi. Ten v základní jedenáctce nastoupil namísto Roberta Firmina, jenž stejně jako další opora Mohamed Salah nemohl do odvety zasáhnout kvůli zranění. Chvíli nato se domácí dožadovali pokutového kopu, hlavní sudí jej však nenařídil.

Pravá divočina začala v druhé půli. A rozpoutal ji hráč, od něhož se to vůbec nečekalo – Georginio Wijnaldum. Nizozemský záložník se dostal na hřiště kvůli zdravotním problémům Andrewa Robertsona. Během pětačtyřiceti minut se stal hrdinou.

28letý středopolař poprvé rozradostnil zaplněný Anfield Road střelou z velkého vápna, kterou překonal brankáře Ter Stegena. Neuběhly ani dvě minuty a překvapivý hrdina udeřil znovu. Wijnaldum si naskočil na parádní centr Xherdana Shaqiriho a prudkou hlavičkou zvýšil vedení svého týmu na rozdíl tří branek. Tím zároveň smazal ztrátu z úvodního souboje a zadělal na famózní obrat.

SESTŘIH LM: Liverpool - Barcelona 4:0. Finále Reds zajistil chyták při rohu
Video se připravuje ...

„Neuvěřitelné. Lidé nám po zápase ve Španělsku nevěřili, my ale byli přesvědčení, že můžeme vyhrát 4:0. A opět se ukázalo, že ve fotbale je možné všechno. Štvalo mě, že jsem byl jen na lavičce. Snažil jsem se pomoci týmu a jsem rád, že se to povedlo dvěma góly,“ řekl po závěrečném hvizdu.

O postupu do finále rozhodli domácí geniální kulišárnou. Liverpoolští při rohovém kopu zcela oklamali soupeřovu defenzivu, Trent Alexander-Arnold nejdříve naznačil, že odchází od rohového praporku, ale záhy se rychle vrátil a centrem našel na malém vápně nikým nehlídaného Divocka Origiho, jenž počtvrté rozburácel nadšené příznivce.

„Alexander-Arnold, dvacetiletý hráč. Lidé řeknou, to je špatná obrana Barcelony, ale já tvrdím, že je to čistá inteligence,“ napsal o klíčovém momentu španělský záložník Cesc Fábregas.

Mladý anglický reprezentant na tuto situaci jen tak nezapomene. „Byl to instinkt, prostě jsem viděl příležitost. Na takové okamžiky se bude dlouho vzpomínat," uvedl teprve 20letý borec, který si tak připsal dvě asistence.

Z neuvěřitelného večera měli radost nejen stoupenci, ale také klubové legendy. Jednou z nich byl bývalý útočník Liverpoolu Michael Owen. „Liverpool je na tomto stadionu v Evropě prakticky k neporažení,“ uvedl pro BT Sport s tím, že se jednalo o dost možné nejlepší noc, kterou stánek Anfiled zažil.

Kloppův tým se nyní může těšit na velké finále, v němž vyzve úspěšnějšího z dvojice Ajax Amsterdam – Tottenham Hotspur. Blíže k postupu, do odvety půjdou s jednogólovým náskokem.

Georginio Wijnaldum oslavuje jednu ze svých tref proti Barceloně v odvetě semifinále Ligy mistrů
Georginio Wijnaldum oslavuje jednu ze svých tref proti Barceloně v odvetě semifinále Ligy mistrů

Góly

Domácí: 7. Origi, 54. Wijnaldum, 56. Wijnaldum, 79. Origi

Hosté:

Sestavy

Domácí: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, V. van Dijk, Robertson (46. Wijnaldum) – Henderson (C), Fabinho, Milner – Shaqiri (90. Sturridge), Mané, Origi (85. Joe Gomez).

Hosté: ter Stegen – Roberto, Piqué, Lenglet, Alba – Arturo Vidal (74. Arthur), Busquets, Rakitić (80. Malcom) – Messi (C), L. Suárez, Coutinho (60. N. Semedo).

Náhradníci

Domácí: Gomez, Lovren, Mignolet, Sturridge, Wijnaldum, Woodburn, Brewster

Hosté: Cillessen, Aleñá, Arthur, Semedo, Malcom, Umtiti, Vermaelen

Karty

Domácí: Fabinho, Matip

Hosté: Busquets, Rakitić, N. Semedo

Rozhodčí

Çakιr – Duran, Ongun (všichni Turecko)

Stadion

Anfield Road, Liverpool

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud