Jakub Konečný
23. října 2019 • 17:25

Precizní taktika Barcelony: Tiki-taka zabírá, kde má gigant rezervy?

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak by se mohla Slavia vypořádat s precizní taktikou Barcelony?Jak by se mohla Slavia vypořádat s precizní taktikou Barcelony?FOTO: Sport, Reuters

    Strojová a trpělivá kombinace, která většinou vyústí v zabijácké zakončení. To je ochranná známka Barcelony, která stále platí – a Slavia se s ní dnes bude muset popasovat. Katalánský velkoklub má však podle analýzy deníku Sport zároveň jisté rezervy, z kterých by mohl český mistr profitovat.

  • ROZESTAVENÍ: 4 – 3 – 3

    Těžký soupeř. Souček žene tým dopředu, chválil slávisty trenér Barcelony Valverde
    Video se připravuje ...

    Barcelona ctí odkaz legendárního Johanna Cruyffa kromě jiného i důsledným lpěním na rozestavení 4-3-3, které musí respektovat každý její trenér. Zakládání útoků začíná od gólmana Marka-Andrého ter Stegena, a přes konstruktivní stopery pokračuje k triu polařů, kteří s pomocí krajních beků a útočníků motají soupeřovi hlavu precizní kombinací. Ta se rychle přelévá z jedné strany na druhou, až se v obraně objeví mezera – a pak následuje průniková přihrávka a úder. Slávistům nezbývá než udržet koncentraci a kolem vlastního pokutového území Lionela Messiho a spol. důsledně dostupovat.

    90 % - Barcelona ve dvou zápasech základní skupiny Ligy mistrů zkompletovala 1324 přihrávek a má při tom úspěšnost 90 procent, nejvyšší ze všech účastníků soutěže.

    Ideální sestava, rozestavení 4 - 3 - 3 Ideální sestava, rozestavení 4 - 3 - 3Foto Sport

  • PRESINK: OKAMŽITĚ PO ZTRÁTĚ MÍČE

    Presink: okamžitě po ztrátě míče Presink: okamžitě po ztrátě míčeFoto Sport

    Hráči „blaugranas“ mají kulatou pomůcku rádi, to je všeobecně známá věc. V tomto ročníku Champions League vykazují průměrné držení míče ve výši 62 procent, což je v této statistice řadí na první místo. Pokud už o balon náhodou přijdou, dokážou ho velmi rychle získat zpět. Díky správné reakci a výhodnému kompaktnímu postavení se sesypou na soupeře jako vosy, který většinou jejich tlaku neodolá a promptně o míč zase přijde. Slávisté tak musejí hrát přesně, na málo doteků a rychle hru přenášet do volných prostor, které se po stranách nabízejí.

    87 - Hráči Barcelony vybojovali v Dortmundu (42) a doma proti Interu (45) zpět dohromady 87 míčů. Slavia – pro srovnání – úplně stejný počet.

  • SLABINA:VYSOKÁ A NEKOMPAKTNÍ OBRANA

    Slabina: vysoká a nekompaktní obrana Slabina: vysoká a nekompaktní obranaFoto Sport

    Jak už bylo řečeno, do útočné fáze se zapojují všichni včetně stoperů, což ovšem také znamená, že obrana Barcelony hraje hodně vysoko a na velké riziko. Krajní beci kolikrát nemají šanci se vrátit na značky, takže stopeři hrají často jeden na jednoho bez zajištění. Problém je to zejména v případě Gerarda Piquého, který ve dvaatřiceti letech působí už trošku neobratně, navíc vystavuje bez koordinace s parťákem soupeře do ofsajdu. Dobře načasovaná přihrávka a náběh za obranu tak mohou být účinný recept. Cesta vede i přes křídelní prostory, neboť zejména Lionel Messi vůbec nebrání.

    27 - Gerard Piqué a spol. v Lize mistrů udělali zatím 27 faulů, tedy o tři víc než Slavia (24).

  • HROZBA: GSM NA VZESTUPU

    Hrozba: GSM na vzestupu Hrozba: GSM na vzestupuFoto Sport

    O schopnostech Lionela Messiho a Luise Suáreze není třeba se rozepisovat, špatnou zprávou pro Slavii však je, že si s nimi po letním příchodu z Atlétika Madrid konečně začíná rozumět i Antoine Griezmann. Francouzský útočník byl hlavním strůjcem sobotního vítězství v Eibaru (3:0), když měl přímý podíl na všech třech brankách. Trio GSM se přitom prosadilo jak trpělivou kombinací do zavřené obrany, tak precizně provedeným brejkem po ose Griezmann – Messi – Suárez (viz foto). „Naše spolupráce se zlepšuje s každou odehranou minutou,“ prohlásil spokojeně Griezmann.

    4+3 - Se čtyřmi góly a třemi asistencemi je Antoine Griezmann nejproduktivnějším hráčem Barcelony v probíhajícím ročníku La Ligy.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud