1. října 2020 • 10:07

Pravidla o penaltě: dodržel je Kolář? Gólmani dostali větší volnost

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
29
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celá Slavia cítí po rozhodující odvetě o Ligu mistrů v Herningu obrovskou křivdu. Ondřej Kolář sice pár minut před koncem zápasu s Midtjyllandem chytil penaltu, jenže slovinský rozhodčí Damir Skomina ji po konzultaci s italskými kolegy u videa nechal opakovat. Rozhodlo pár centimetrů, o které byl slávistický gólman před brankovou čarou. Pravidla přitom uvádějí, že musí aspoň jednou nohou být na ní. Pražané nakonec vypadli po výsledku 1:4. 



Ondřej Kolář byl v tu chvíli slávistickým hrdinou. Tygřím skokem ke své levé tyči vyrazil Kabovu penaltu a sešívaní už byli v protiútoku. V tu chvíli zasáhl do osudu Slavie VAR a rozhodčí Skomina nechal pokutový kop opakovat.

Hlavní roli hrálo nicotných pár centimetrů, o které gólman Pražanů v okamžiku exekuce překročil brankovou čáru. Pravidla přitom mluví jasně: „V okamžiku, kdy míč byl kopnut, musí se brankář bránícího družstva alespoň části jedné nohy dotýkat brankové čáry. Pokud není nohama přímo na zemi (je ve výskoku), musí být nad brankovou čárou.“

Před aktuální sezonou se navíc pravidla upřesňovala a brankáři dostali větší volnost. Zatímco dříve měli mít na čáře obě nohy, aktuálně stačí už jenom jedna. Navíc není nutné ji mít přímo na čáře, ale stačí i na úrovni čáry ve vzduchu.

Okamžik exekuce prvního pokutového kopu
Okamžik exekuce prvního pokutového kopu

„Po získání této větší volnosti jsou nyní brankáři povinni dodržovat Pravidla a rozhodčí by měli zajistit, že bude pokutový kop opakován, pokud brankář poruší proceduru dříve, než je míč ve hře, a kop chytí nebo vyrazí,“ kladl rozhodčím na srdce šéf pravidlové komise FAČR Jiří Kureš.

„Nechápu, jak se na takové úrovni může vůbec stát. Teď jsem zpětně viděl, jak jsem stál na penaltě, byl jsem oběma nohama na lajně. To je prasečina největšího kalibru, co se tady stalo. Ve mně to bude osobně strašně dlouho,“ divil se přímo v Herningu Ondřej Kolář. Celý rozhovor ZDE>>>

Ondřej Kolář není jediný, kdo na pravidlo v posledním týdnu doplatil. Při víkendovém zápase Premier League Wilfriead zaha z Crystal Palace napodruhé proměnil penaltu proti Davidu de Geovi. Rudí Ďáblové prohráli na jihovýchodě Londýna 1:3.

Pravidla fotbalu o pokutovém kopu

1. Procedura

Míč musí nehybně ležet na pokutové značce a brankové tyče, břevno a síť se při provádění pokutového kopu nesmí pohybovat. Hráč provádějící pokutový kop musí být jasně určen. Brankář bránícího družstva musí být obrácen tváří k hráči provádějícímu pokutový kop a musí zůstat na vlastní brankové čáře mezi brankovými tyčemi, aniž by se dotkl brankových tyčí, břevna nebo sítě, dokud míč nebyl kopnut.

Ostatní hráči kromě hráče provádějícího pokutový kop musí být:

● na hrací ploše

● mimo pokutové území

● nejméně 9,15 m od pokutové značky

● za pokutovou značkou

Poté, co hráči zaujmou postavení předepsané tímto pravidlem, dá rozhodčí znamení k provedení pokutového kopu. Hráč provádějící pokutový kop musí kopnout míč dopředu; rozehrání míče patou je povoleno, ale míč se musí pohnout směrem dopředu. Když je míč kopnut, musí se brankář bránícího družstva alespoň částí jedné nohy dotýkat brankové čáry, nebo být jednou nohou na úrovni brankové čáry.

Míč je ve hře, jestliže byl kopnut a zjevně se pohnul. Hráč provádějící pokutový kop nesmí míčem hrát podruhé dříve, než se ho dotkne jiný hráč. Akce pokutového kopu skončila, jestliže se pohyb míče zastavil nebo míč opustil hrací plochu nebo rozhodčí přerušil hru pro jakékoliv porušení pravidel fotbalu.

Rozhodčí prodlouží doby hry k provedení pokutového kopu na konci obou poločasů řádné hrací doby nebo doby prodloužené k určení vítěze utkání. Akce provedení pokutového kopu končí, když se po jeho provedení míč přestane hýbat (zastaví se hrací ploše), dostane se mimo hrací plochu, zahraje jím jiný hráč (včetně hráče, který kop provedl) než bránící brankář, nebo rozhodčí přeruší hru za přestupek hráče družstva, které kop provádělo. Pokudse přestupku dopustí hráč bránícího družstva (vč. brankáře) a pokutový kopnebyl proměněn, pokutový kop se opakuje.

2. Porušení pravidla a sankce

Pokud dal rozhodčí signál k provedení pokutového kopu, musí být kop proveden; není-li proveden, může rozhodčí přijmout disciplinární opatření dříve, než dá signál k provedení pokutového kopu znovu.

● Jestliže dříve, než bude míč ve hře, hráč provádějící pokutový kop nebo jeho spoluhráč poruší pravidlo:

● pokutový kop se bude opakovat, jestliže míč skončí v brance

● rozhodčí přeruší hru a naváže ji nepřímým volným kopem, jestliže míč neskončí v brance

s výjimkou následujících případů, kdy rozhodčí přeruší hru a naváže ji nepřímým volným kopem bez ohledu na to, zda branky bylo či nebylo dosaženo:

– pokutový kop byl kopnut dozadu

– kop provedl spoluhráč hráče určeného k provedení kopu; rozhodčí napomene hráče, který kop provedl

– po dokončení rozběhu k provedení kopu hráč použil fintu k oklamání brankáře; rozhodčí hráče napomene (finta během rozběhu je povolena)

● Jestliže dříve, než bude míč ve hře, brankář poruší pravidlo:

● rozhodčí branku uzná, jestliže míč skončí v brance

● jestliže míč mine branku nebo se odrazí od břevna nebo tyče, je kop opakován pouze v případě, pokud přestupek brankáře zjevně ovlivnil hráčeprovádějícího kop

● jestliže brankář zabrání míči dostat se do branky, je kop opakován

Jestliže přestupek brankáře vede k opakování kopu, je brankář za první pře-stupek v utkání varován a za každý následující přestupek je napomenut.

● Jestliže dříve, než bude míč ve hře, spoluhráč brankáře poruší pravidlo:

● rozhodčí branku uzná, jestliže míč skončí v brance

● jestliže míč neskončí v brance, rozhodčí nechá pokutový kop opakovat

● Jestliže dříve, než bude míč ve hře, poruší pravidlo hráči obou družstev, bude se pokutový kop opakovat, vyjma případu, kdy jeden z hráčů se dopustil závažnějšího přestupku (např. použil nedovolený trik).

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
29

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud