29. října 2020 • 11:57

Chelsea klečela, Krasnodar zůstal stát: Zaberte je! Nebylo to poprvé

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
24
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chelsea v jednom ze zápasů středečního programu Ligy mistrů jasně přejela fotbalisty ruského Krasnodaru 4:0. Víc než o výkonu Lampardova družstva se ale mluví o soupeři, konkrétně o tom, co udělal před úvodním hvizdem. Tedy spíše neudělal. Zatímco všichni hráči "blues" poklekli na podporu hnutí Black Lives Matter, většina z členů ruského celku zůstala stát. Kamery anglického kanálu BT Sport okamžitě zabraly jinam.



Pokleknutí se v roce 2020 stalo tradicí před mnohými fotbalovými zápasy ve velkých ligách i na mezinárodní úrovni. Zatímco hráči Chelsea položili koleno na zem, z týmu soupeře tak učinili jen čtyři fotbalisté. Sedmička dalších zůstala stát.

Kamery anglického kanálu BT Sport se okamžitě zaměřily na Chelsea, ruský tým vůbec nezabíraly. A začali se ozývat fanoušci na Twitteru. „Proč je nemáte v záběru? Jen je všechny ukažte, ať mají ostudu!“ napsal jeden. „Je šílené, jak v mnoha částech světa stále existuje otevřený rasismus,“ rýpnul si další.

Gesto na podporu Black Lives Matter je v této sezoně tradicí před každým zápasem Premier League, v mezinárodních soutěžích pod hlavičkou UEFA už ale není povinné. Hráči Krasnodaru koneckonců tento týden nebyli první. Před úterním kláním mezi Marseille a Manchesterem City (0:3) poklekli také jen hosté, domácí zůstali v tichosti stát v objetí u středového kruhu.

Francouzská média upozorňují, že hráči Marseille se rozhodli místo podpory BLM uctít minutou ticha památku Samuela Patyho, který byl minulý týden zavražděn islámským teroristou. Tomu se nelíbilo, že středoškolský učitel Paty v průběhu lekce o svobodě projevu ukazoval žákům karikatury Mohameda z magazínu Charlie Hebdo, včetně těch, na kterých je prorok zobrazován nahý.

Tento měsíc poklekli také čeští fotbalisté před utkáním Ligy národů ve Skotsku (0:1) na žádost domácího týmu, aby vyjádřili podporu  Black Lives Matter, značné části fanoušků se to nelíbilo. Více o reakcích bývalých reprezentantů Šmicra a Baroše ZDE>>>

Poklekli jen čtyři hráči Krasnodaru
Poklekli jen čtyři hráči Krasnodaru

Góly

Domácí:

Hosté: 37. Hudson-Odoi, 76. Werner, 79. Zijach, 90. Pulisic

Sestavy

Domácí: Safonov – Smolnikov, Kaio, Martynovič (C), J. Černov – Utkin (74. Sulejmanov), Vilhena – K. Olsson (82. Spertsjan), Gazinskij, Ramírez – M. Berg (87. Sabua).

Hosté: Mendy – Azpilicueta (C), Rüdiger, K. Zouma, Chilwell (81. Emerson) – Jorginho (71. Mount), Kovačić (71. Kanté) – Zijach (81. T. Abraham), Hudson-Odoi (71. Pulisic), Havertz – Werner.

Náhradníci

Domácí: Gorodov, Sinicyn, Kutovoj, Spertsjan, Sulejmanov, Litvinov, Sabua

Hosté: Caballero, Christensen, Kanté, Abraham, Pulisic, Tomori, Giroud, Mount, James, Emerson, Žiger

Karty

Domácí: K. Olsson, Martynovič

Rozhodčí

Palabıyık – Sesigüzel, Olguncan (všichni TUR)

Stadion

Stadion Kubaň, Krasnodar

Návštěva

10 554 diváků

Vstoupit do diskuse
24

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud