4. srpna 2021 • 00:06

Kovač po Spartě: Slova bolí víc než facka. Porazili jsme soupeře i rasismus

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestože fotbalisté Monaka zvítězili v úvodním duelu 3. předkola Ligy mistrů na hřišti Sparty 2:0, utkání pro ně zastínily rasistické urážky části domácích diváků vůči hráči tmavé pleti a střelci prvního gólu Aurélienu Tchouaménimu. Podle trenéra Nika Kovače se chování sparťanských příznivců jeho hráčů silně dotklo. Apeloval ale na ně, ať se soustředí na fotbal a v zápase pokračují. Na reakci svých svěřenců byl velmi pyšný. Porazili podle něj rasismus.



Jednadvacetiletý Tchouaméni otevřel skóre v 37. minutě hlavou po rohovém kopu. Při oslavě branky proběhl kolem sparťanského „kotle“, odkud na plochu přiletěly kelímky a ozvaly se opičí skřeky. Hráči Monaka včetně Kovače si okamžitě stěžovali u rozhodčího Olivera. Hlasatel domácí příznivce upozornil, že v případě opakování rasistických urážek hrozí ukončení zápasu. Po zhruba tříminutové pauze se pokračovalo ve hře.

Po závěrečném hvizdu se opět z „kotle“ ozvaly skřeky. Sparťanští hráči se rozloučili pouze s fanoušky na hlavní tribuně, ke „kotli“ na děkovačku se nevydali. K němu po chvíli zamířil pouze kapitán Bořek Dočkal, který se snažil na diváky apelovat. Stejně se už o poločase zachoval bývalý hráč Letenských David Lafata.

„Vyhráli jsme zápas, ale podstatné bylo, co se stalo po našem prvním gólu a také po závěrečném hvizdu. Všichni jsme smutní a zklamaní, že se v 21. století tohle ve světě děje. I fotbalové hřiště je svět. Rád bych, aby to přestalo, protože ve fotbale jsme si všichni rovni. Fotbal je mostem. Jsem moc pyšný na hráče, protože jsme dobře zareagovali. Někteří z nich byli opravdu naštvaní, zklamaní a smutní, ale řekl jsem jim, že jsme tu od toho, abychom hráli fotbal,“ řekl Kovač na tiskové konferenci.

„Vím, že to bolí a že se to velmi těžko chápe. Je to nepochopitelné, ale řekli jsme si, že budeme pokračovat. Vyhráli jsme zápas a porazili jsme rasismus. To je největší poselství dneška. Tohle je cesta. Je důležité zdůraznit, že šlo o menší část diváků, ne celý stadion. Bavili jsme se o tom s rozhodčím a trenérem Sparty (Vrbou). Řekl jsem mu, že za to není zodpovědný. Jsme tu od toho, abychom hráli fotbal a vyhráli. Snad se to už nikdy nestane,“ uvedl Kovač.

Hráče musel uklidnit. „Atmosféra v šatně byla velmi napjatá, probíhaly diskuze. Slova bolí víc než facka. Když někoho praštíte do obličeje, bolí to den. Tohle ale bolí déle. Zanechává to větší jizvu,“ prohlásil devětačtyřicetiletý bývalý kouč chorvatské reprezentace, Frankfurtu a Bayernu Mnichov.

„Týmu patří velká poklona, uklidnili jsme situaci. Druhý poločas byl dobrý, zasloužili jsme si vyhrát. Soupeř měl jenom jednu šanci, naopak my jsme mohli přidat další dvě tři branky. Tím, že hráči zažívají podobnou atmosféru v takových důležitých zápasech, se posouvají. Rozvíjejí se i jako lidé a fotbalisté. Všichni bojujeme spolu a držíme při sobě. Nikdo není sám. Jsme jeden tým. Už v minulé sezoně jsme byli jedno mužstvo, a tak tomu bude i teď,“ konstatoval Kovač.

Odveta v Monaku je na programu příští úterý.

Góly

Domácí:

Hosté: 38. Tchouameni, 59. Volland

Sestavy

Domácí: Nita – Wiesner, Panák, Hancko, Polidar (77. Vindheim) – Sáček, Dočkal (60. Karabec), Pavelka – Moberg Karlsson (46. Juliš), Hložek, Pešek

Hosté: Nübel – Aguilar, Badiashile, Disasi, Caio Henrique – Martins (88. Musaba), Fofana, Tchouameni, Golovin (76. Jakobs) – Ben Yedder (56. Diop), Volland (76. Fábregas)

Karty

Domácí: Polidar, Pavelka

Hosté: Fofana, Badiashile, Tchouameni

Rozhodčí

Oliver – Betts, Hatzidakis (vš. Anglie)

Stadion

Generali Česká pojišťovna Arena, Praha - Bubeneč

Návštěva

10 533 diváků

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud