Jonáš Bartoš
4. října 2022 • 05:00

Kolos Bayern proti Plzni: obří síla, nebo úzkost? Bílek řeší sestavu

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MNICHOVA | Kolos Bayern zahnaný do kouta. Prohra v Augsburgu, remíza se Stuttgartem, Unionem Berlín. Pak ale výhra nad Barcelonou nebo naposledy demolice Leverkusenu. V jakém rozpoložení se nachází německý šampion? Plzeň okusí sílu bavorského favorita už dnes večer (18.45). V úchvatné Allianz Areně hosty podpoří až sedm tisíc fanoušků Viktorie, kteří se těší na sváteční duel v Lize mistrů.



Před devíti lety odjížděla Plzeň z Mnichova zklamaná. Prohra 0:5 kopírovala dění na trávníku. Favorit zvítězil 22:0 na střely na bránu, míč držel sedmdesát procent času. Na hrotu běhal osamocený Daniel Kolář a Vrbův soubor odehrál jedno z nejhorších představení mezi evropskou elitou.

Současná Plzeň je jiná. Souboje s bavorským kolosem pamatují pouze trenéři Pavel Horváth, Marek Bakoš a Matúš Kozáčik, z aktivních hráčů seděl na lavičce kapitán Lukáš Hejda. „Tahle zkušenost na hráče přenést nejde. Takové soupeře v naší lize nepotkáme. Barcelona, Bayern i Inter mají nejlepší hráče z celého světa, musíme se s nimi pokusit srovnat v pro nás výjimečných zápasech,“ říkal před odjezdem do Mnichova Pavel Horváth, současný asistent Michala Bílka.

Na mnichovský celek a jeho aktuální rozpoložení lze nahlížet dvojí optikou. Výsledkově v sezoně několikrát ztratil (například prohra 0:1 v Augsburgu), z čehož rezultuje ligová bilance 4 – 3 – 1 a až třetí místo v tabulce, na což nejsou pyšní Bavoři zvyklí. Nad týmem se snáší nepříjemný covidový stín, z duelu proti Plzni jsou vyřazené opory Joshua Kimmich a Thomas Müller.

„Ale pro Bayern to není tak obrovská ztráta, i když jde o skvělé hráče. Mají za ně rovnocenné náhrady, nepočítáme s tím, že bude Bayern nějak výrazně slabší,“ upozornil trenér Bílek a narazil na druhou tvář německého hegemona. Přes některá klopýtnutí má Bayern stále obrovskou sílu, naposledy zdemoloval 4:0 Leverkusen i s Patrikem Schickem a Adamem Hložkem.

Plzeňští fotbalisté trénovali na stadionu Bayernu
Plzeňští fotbalisté trénovali na stadionu Bayernu

„Je pravda, že v bundeslize Bayern několikrát ztratil. Ale všechny zápasy byly podobné. Bayern měl obrovskou převahu, soupeř pozorně bránil. Vždycky soupeři hodně pomohl brankář, čelil množství střel a šancí. Chceme hrát stejně jako doteď ligová i pohárová utkání. Poctivě zezadu, podnikat rychlé protiútoky, spoléhat na standardky,“ nastínil plzeňský kouč herní plán.

Bílek řeší nepříjemné ztráty. Kvůli vyloučení s Interem vypadl klíčový polař Pavel Bucha, který spolu s Kalvachem slézá ze hřiště jen v nejzazších momentech. „Máme tam dvě varianty. Čermi (Aleš Čermák) nebo Modou (Modou N'Diaye). Nedostávali tolik příležitostí, nebude jednoduché do takového zápasu naskočit. Ale oba mají kvalitu, věřím oběma hráčům,“ pravil zkušený kouč. Plzeň nemůže počítat ani s oporou v bráně Jindřichem Staňkem, jehož nahradí Marián Tvrdoň. K mužstvu se teprve před zápasem na Bohemians připojil Jan Kopic, stále mimo hru jsou Jan Sýkora, Radim Řezník a Jan Kliment.

Trenérský štáb svolal hráče při včerejší předzápasové přípravě do středového kruhu Allianz Areny. Michal Bílek, Pavel Horváth a Marek Bakoš poté z poloviny hřiště trefovali bránu, vychutnávali si perfektně střižený trávník jednoho z nejhezčích stadionů světa. Vtipkovali s přítomným Adolfem Šádkem, vždy přítomným klubovým bossem.

Kapacita nádherné Allianz Areny činí 70 tisíc diváků, Viktorii požene až sedm tisíc fanoušků. Z Plzně do Mnichova to po dálnici jsou necelé tři hodiny cesty. Západočechy čeká další mimořádný zážitek. Všichni doufají, že i se solidním výsledkem, nikoliv ostudným výpraskem.

Předpokládané sestavy:

Bayern: Neuer - Pavard, Upamecano, De Ligt, Davies - Gravenberch, Goretzka - Gnabry, Musiala, Mané - Tel
Plzeň: Tvrdoň - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka - Čermák, Kalvach - Pilař, Vlkanova, Mosquera - Chorý

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Bayern 6 6 0 0 18:2 18
2. Inter Milán 6 3 1 2 10:7 10
3. Barcelona 6 2 1 3 12:12 7
4. Plzeň 6 0 0 6 5:24 0

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud