Jonáš Bartoš
26. října 2022 • 15:56

Pouť mladíků Plzně končí ve skupině, Interu k výhře pomohl i český talent

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MILÁNA | Pouť mladíků Viktorie Plzeň mládežnickou Ligou mistrů skončí ve skupině. Devatenáctka českého mistra prohrála ve středu odpoledne s juniorkou Interu 2:4. V Miláně rozhodl čtyřmi góly domácí talent Nikola Ilijev, na druhou a čtvrtou branku mu asistoval český záložník italského celku Samuel Grygar. Plzeň skončí ve skupině s Barcelonou, Bayernem a Interem nejlépe na třetí příčce, příští týden v úterý odehraje závěrečný duel doma v Přešticích proti Barceloně.



Plzeňští mladíci potřebovali proti Interu minimálně bodovat, aby mohli v posledním zápase doma s Barcelonou ještě hrát o postup ze skupiny. Po nadějném úvodu, kdy se několikrát prokombinovali až před branku soupeře, přišly domácí údery. Ve 23. a 34. minutě se prosadil útočník Nikola Ilijev a nasměroval Inter k postupové výhře.

„Prohráli jsme lacinými góly. První gól jsme dostali ze standardky – soupeř to netrefí a ještě akci dohraje… Třetí branku jsme zase dostali po naší standardce, při druhém jejich hráči zarotovali, my se s nimi vůbec nechytili a najednou byli dva skoro sami před brankářem. Tyhle věci mě mrzí,“ komentoval konečnou prohru Viktorie 2:4 trenér Ondřej Šiml.

Na hráčích Viktorie se podepsal náročný program posledních týdnů. Kombinaci vložených pohárových duelů, kde se potkávají úplně s jiným levelem, než na domácí scéně, a víkendových ligových zápasů dává celému týmu zabrat.

Především směrem dopředu chyběla mužstvu šťáva, nezbývaly síly na aktivní presink, důraz v soubojích, jímž by kvalitního soupeře dostali pod tlak. Záblesky zajímavých akcí předváděli Alexandr Sojka, případně Pavel Hašek, ale nešlo o nebezpečné gólové příležitosti.

„Jejich pocitová reakce byla, že se cítí dobře, což asi tak úplně nebylo. V zápase šlo také o změnu prostředí, je tady tepleji. Spíš jsme byli zakřiknutější v hlavě, že se hraje o postup do další fáze Ligy mistrů,“ poznamenal ŠIml.

Na straně Interu se ukázal Samuel Grygar. Osmnáctiletý český reprezentant a odchovanec Baníku odešel do Itálie před dvěma lety, v Primaveře, italské juniorské soutěži, pomohl v minulé sezoně Interu k titulu. Proti Plzni dostal v probíhající Youth League poprvé šanci od začátku.

Před zraky své rodiny, která na zápas s Plzní do Milána přiletěla, předvedl zajímavý výkon. Začal na levé straně tříčlenné zálohy, postupem času se víc dostával do hry a uplatnil své přednosti. Ryšavý záložník vyniká v celoplošné hře, pokud má volnost, je často na balonu a nebojí se tvořit hru.

Výraznou měrou přispěl k druhému gólu Interu – pěkným náběhem mezi stopery si řekl o balon na hraně ofsajdu přiťukl balon Ilijevovi a ten zvýšil na 2:0. Do statistik si tak zapsal povedenou asistenci, v druhém poločase pak přidal ještě jednu. 

Fotbalisté Interu U19 slaví gól proti Plzni
Fotbalisté Interu U19 slaví gól proti Plzni

Viktoria po poločase přes rostoucí únavu zmobilizovala síly. V 54. minutě rozehrál standardku Sojka, domácí obránci ve vápně nešťastně srazili balon do vlastní sítě – Plzeň se dostala do zápasu!

V následujících minutách se ale znovu ukázala kvalita domácích borců. Perfektně rozjetý brejk, do nějž se v plném sprintu zapojili oba krajní obránci, zakončil hlavičkou opět Ilijev a zkompletoval hattrick. Bulharský talent, který stejně jako kapitán Zanotti a ofenzivní záložník Carboni už trénuje s prvním týmem Interu, obstaral i čtvrtou trefu v 71. minutě - právě na ní šikovnou uličkou za obranu Viktorie podruhé asistoval Grygar. Ale za rozhodnutého stavu 4:1 pak v 79. střídal.

„U všech gólů byl také Valentin Carboni, který je fantastický v přechodové fázi, skrytých přihrávkách a výběrem místa. Od našeho zápasu s nimi nebyl ani jednou, fungoval v áčku,“ zmínil důležitou věc Šiml. „Jejich kapitána jsem také viděl na soupisce prvního týmu, tihle hráči ukazují kvalitu. Nikdy jsem nebyl v pozici trenéra A týmu, kde může být pohled rozdílný, ale za mě je to určitě cesta. Pokud budeme dávat kluky do těžšího prostředí, což pociťujeme nyní v Lize mistrů, posune je to.“ 

Skóre ještě mírnil v závěru střídající plzeňský útočník Alao Dabani, jenž vstřelil první soutěžní branku v dresu Viktorie.

Předposlední zápas skupiny se hrál na Stadio Ernesta Breda na okraji MIlána. Na hlavní tribuně betonového stánku se sešla solidní návštěva. Stadion s kapacitou 4 500 diváků slouží pro zápasy juniorky Interu, ale i pro mužstvo amerického fotbalu. Druhý sport se podepisuje na kvalitě trávníku – oproti luxusním pažitům v moderních tréninkových kampusem Barcelony, Bayernu, ale i trávníku v Přešticích, byl terén hodně nerovný a místy připomínal oraniště, což stěžovalo oběma stranám kombinace. 

Góly

Domácí: 23. Ilijev, 34. Ilijev, 65. Ilijev, 77. Ilijev

Hosté: 54. Fontanarosa (vl.), 85. Dabani

Sestavy

Domácí: Botis – Zanotti (C), Guercia, Fontanarosa (81. Stabile), Pelamatti – Andersen, Bonavita (67. Martini), Grygar (79. Stankovič) – Carboni (79. Zefi) – Curatolo (67. Esposito), Ilijev.

Hosté: Baier – Červený (87. Keltyčka), Vacek (C), Paluska, Falout – Deml (76. Novák), Gaszczyk, Sojka (87. Lörincz), – Krůta Štrauber (70. Dabani), Hašek (70. Kule), Doubek.

Karty

Domácí: Zanotti, Andersen, Fontanarosa, Zefi, Pelamatti

Hosté: Krůta (č)

Rozhodčí

Putros – Risum, Yurdakul (všichni DEN).

Stadion

Stadion Ernesta Bredy, Milán.

Tabulka skupiny C:

1. FC Barcelona 5 4 1 0 17:6 13
2. Inter Milán 5 2 1 2 10:12 7
3. Plzeň 5 1 1 3 7:14 4
4. Bayern Mnichov 5 0 3 2 11:13 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud