7. března 2023 • 23:05

Chelsea slaví postup: drama i dohady kolem penalty. Benfica bez potíží

Autor: Daniel Konečný, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úchvatná série Borussie Dortmund je u konce. Letošní stoprocentní bilanci vestfálského mužstva utnula Chelsea. Tým ze Stamford Bridge dokázal v odvetě osmifinále Ligy mistrů zvrátit jednogólové manko z prvního duelu a po vítězství 2:0 postupuje do čtvrtfinále. Rozhodující branka „blues“ ovšem padla za značně kontroverzních okolností. Postup slaví i Benfica, která na venkovní výhru 2:0 v Bruggách navázala jasným výsledkem 5:1. Dvěma góly se na vysokém triumfu favorita podílel Goncalo Ramos.



O tom, že je současné pravidlo o hraní rukou nesmírně nepřehledné, vědí tuzemští hráči a fanoušci své. Nyní si to na vlastní kůži zažila i Borussie Dortmund.

Krátce po začátku druhé půle totiž z bezprostřední blízkosti nastřelil Ben Chillwell ruku Mariuse Wolfa a rozhodčí Danny Makkelie po zhlédnutí videa velice přísnou penaltu odpískal. Kai Havertz sice nejprve trefil pouze tyč, protože však před exekucí vběhli společně s hráči Chelsea do vápna i obránci Borussie, pokutový kop se opakoval. Němec už napodruhé nezaváhal. „Blues“ letos poprvé vstřelili alespoň dva góly a mohli slavit zasloužený postup do čtvrtfinále „miliardářské soutěže.“

Na šlágr úterního večera si přitom museli fanoušci počkat déle, než původně mysleli. Autobus Borussie Dortmund totiž nabral v ucpaných ulicích Londýna vydatné zpoždění, a tak UEFA posunula výkop zápasu o deset minut.

Nekomfortní příprava se na hostech projevila. Již po pěti minutách musel pro zranění střídat tahoun BVB, Julian Brandt. Další problémy pro „schwarzgelben“ navíc rychle přibývali.

Chelsea totiž pečlivě zahušťovala prostor ve středu hřiště a agresivně napadala rozehrávku Dortmundu, z čehož pramenila řada zajímavých příležitostí „blues“.

Zcela ojedinělou šanci měli hosté díky přímému kopu. Kapitán Marco Reus vydařenou ránou notně protáhl Kepu Arrizabalagu. Tím se však útočný potenciál Dortmundu vyčerpal.

Naopak Chelsea s postupem času stupňovala svůj tlak. Alexander Mayer v bráně Borussie ovšem předváděl úchvatné zákroky a kapituloval až při dělovce Raheema Sterlinga krátce před odchodem do šaten.

Díky kontroverzním událostem po změně stran se z postupu radovali domácí, kteří utnuli parádní vstup BVB do tohoto roku. Dortmund totiž letos dosud zvítězil ve všech deseti soutěžních utkáních. Na Chelsea si však vylámal zuby a rozloučil se s pohárovou Evropou.

Góly

Domácí: 44. Sterling, 53. Havertz

Hosté:

Sestavy

Domácí: Arrizabalaga – Fofana, Koulibaly, Cucurella – James, Kovačić /C/ (83. Pulišić), Fernández (87. Zakaria), Chilwell – Sterling (83. Loftus-Cheek), Havertz, Félix (67. Gallagher).

Hosté: Meyer – Wolf, Süle, Schlotterbeck, Guerreiro – Can – Brandt (5. Reyna), Bellingham, Özcan (64. Bynoe-Gittens), Reus /C/ – Haller (77. Malen).

Náhradníci

Domácí: Bettinelli, Bergström, Chalobah, Pulišić, Loftus-Cheek, Mudryk, Zakaria, Zíjáš, Gallagher, Chukwuemeka, Hall

Hosté: Kobel, Unbehaun, Hummels, Meunier, Coulibaly, Rothe, Dahoud, Passlack, Bynoe-Gittens, Malen, Modeste, Reyna

Karty

Domácí: Arrizabalaga, E. Fernández, Chilwell, Cucurella

Hosté: Süle, Wolf, Bellingham

Rozhodčí

Makkelie – Honig, de Vries (NED)

Stadion

Stamford Bridge, Londýn

Návštěva

39 247 diváků

Benfica smetla Bruggy

Benfica nezvládla pouze jediný z předchozích 21 pohárových dvojzápasů, v nichž na úvod zvítězila venku, a statistiku potvrdila i dnes. Ve druhé minutě sice gól Joaa Mária po přihrávce exslávisty Baha neplatil kvůli předchozímu ofsajdu, ale v 38. minutě už favorit vedl. Po rychlém brejku a Ramosově centru zleva Rafa Silva na dlouhou nohu zakončil přesně ke vzdálenější tyči.

V druhé minutě nastavení první půle se ve vápně kolem dvou obránců obtočil pro změnu Ramos a tvrdou ranou po zemi prostřelil gólmana Mignoleta, jenž v pondělí oslavil 35. narozeniny. V tu chvíli už bylo prakticky jasné, že nováček vyřazovací fáze z Brugg po úvodní domácí porážce vypadne i v šestém pohárovém dvojzápase.

Benfica zcela dominovala a po pauze skórovala ještě třikrát. V 57. minutě se podruhé v utkání trefil útočník Ramos a v 21 letech a 260 dnech se stal od sezony 2003/04 druhým nejmladším hráčem, který se podílel na třech gólech v jednom duelu vyřazovací části soutěže.

V 71. minutě proměnil pokutový kop Joao Mario a pátou brankou z penalty v jedné sezoně (bez rozstřelu) Ligy mistrů překonal rekord. Na 5:0 zvýšil střídající Neres, v 87. minutě zkorigoval stav povedenou ranou Meijer. Lídr portugalské ligy na svém stadionu neprohrál ani desátý duel s belgickým soupeřem a ani v 19. domácím soutěžním utkání v sezoně nenašel přemožitele.

Góly

Domácí: 38. R. Silva, 45+2. G. Ramos, 57. G. Ramos, 71. João Mário, 77. Neres

Hosté: 87. Meijer

Sestavy

Domácí: Vlachodimos – Bah (63. Gilberto), Ant. Silva (88. Veríssimo), Otamendi (C) (74. Morato), Grimaldo – Florentino, Chiquinho (63. Neres) – João Mário (74. Neves), R. Silva, Aursnes – G. Ramos.

Hosté: Mignolet – Mata (62. Odoi), Mechele, Sylla – Buchanan, Nielsen, Vanaken (C) (75. Rits), Sowah (75. Nusa), Meijer – Lang (46. Onyedika), Jaremčuk (62. Jutgla).

Náhradníci

Domácí: Soares, Gilberto, Veríssimo, Neres, Guedes, Tengstedt, Schjelderup, Musa, Neves, Morato, Rodrigues, Ndour

Hosté: Bursik, Odoi, Jutgla, Onyedika, Rits, Boyata, Nusa, Sandra, Talbi

Karty

Domácí: Otamendi

Hosté: Jaremčuk, Lang, Sylla, Meijer

Rozhodčí

Meler – Eyisoy, Komurcuoglu (TUR)

Stadion

Estádio do Sport Lisboa e Benfica

Návštěva

60 960 diváků

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud