12. prosince 2023 • 23:00

Liga mistrů: Krach United v Evropě stvrdil Bayern. Král se trefil proti Realu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Manchesteru United už můžou v téhle sezoně na evropské poháry zapomenout. Porážka s Bayernem Mnichov (0:1) v závěrečném zápase skupiny A je definitivně pohřbila na čtvrtém místě, takže končí nejen v Lize mistrů, ale nebudou na jaře pokračovat ani o patro níž v EL. Alex Král naskočil v dresu Unionu Berlín na závěr duelu s Realem Madrid a srovnal na 2:2, španělský klub ale ještě přidal vítěznou trefu a Král a spol. v Evropě také končí. Aspoň do Evropské ligy se ze třetího místa skupiny D posune Benfica, David Jurásek dramatickou koncovku s klíčovým gólem na 3:1 v nastavení sledoval jen z lavičky.



Skupina A

Manchester potřeboval k postupu nejen zvítězit, ale zároveň i remízu ze souběžné hraného utkání v Kodani. United neprolomili trápení z aktuálního ročníku milionářské soutěže a Bayernu podlehli i podruhé, v 71. minutě rozhodl Coman.

Kapitán a brankář Bayernu Neuer oslavil vítězně 700. start na klubové úrovni. Jeho tým vylepšil vlastní rekord a ve skupinové fázi LM neprohrál 40. utkání v řadě.

Kodaň poslal proti Galatasarayi do osmifinále v 59. minutě Lerager, jenž si našel ve vápně zpětnou přihrávku a z prvního dotyku zakončil. Stejný hráč byl v závěru po druhé žluté kartě vyloučen, domácí ale náskok uhájili. Kodaň, přemožitel pražské Sparty z předkola, si zahraje play off po 13 letech.

Góly

Domácí:

Hosté: 71. Coman

Sestavy

Domácí: Onana – Dalot, Varane (80. Mainoo), Maguire (40. Evans), Shaw (46. Wan-Bissaka) – McTominay, Amrábat – Antony (75. Pellistri), B. Fernandes (C), Garnacho (75. Medžbrí) – Höjlund.

Hosté: Neuer (C) – Mazráwí (46. Laimer), Upamecano, Kim Min-čä, Davies – Kimmich, Goretzka – Coman (77. Tel), Musiala (67. Müller), Sané (90. Guerreiro) – Kane.

Náhradníci

Domácí: Bayındır, Heaton, Reguilón, Pellistri, Wan-Bissaka, Evans, Mainoo, Gore, Medžbrí, Hugill

Hosté: Peretz, Choupo-Moting, Guerreiro, Müller, Laimer, Tel, Krätzig, Pavlović

Karty

Domácí: Antony, Amrábat

Hosté: Goretzka

Rozhodčí

Eskaas – Engan, Bashevkin (NOR)

Stadion

Old Trafford, Manchester

Góly

Domácí: 58. Lerager

Hosté:

Sestavy

Domácí: Grabara – Ankersen, Vavro, Diks, Jelert – Lerager, Falk, Gonçalves (67. Cornelius) – Achouri (81. Boilesen), Claesson (C), Elyounoussi (90+3. O. Højlund).

Hosté: Muslera (C) – Boey, D. Sánchez, Bardakcı, Angeliño (77. Yılmaz) – Ayhan (61. Mertens), Torreira (77. S. Oliveira) – Tetê (61. Zíjáš), Aktürkoğlu, Zaha (65. Bakambu) – Icardi.

Náhradníci

Domácí: Bardghji, Boilesen, Cornelius, Dithmer, Froholdt, Højlund, Larsson, Lund, Óskarsson, Sander, Sörensen, Tanlongo

Hosté: Bakambu, Demirbay, Güvenç, Karataş, Mertens, Ndombèlé, Nelsson, Oliveira, Yılmaz, Zíjáš, Yilmaz

Karty

Domácí: Jelert, Lerager, Lerager

Hosté: Zaha

Rozhodčí

Orsato – Carbone, Giallatini (všichni ITA)

Stadion

Telia Parken, Kodaň

Návštěva

34726 diváků

Z V R P Skóre B
1. Bayern 6 5 1 0 12:6 16
2. FC Kodaň 6 2 2 2 8:8 8
3. Galatasaray 6 1 2 3 10:13 5
4. Manchester Utd. 6 1 1 4 12:15 4

Skupina B

Fotbalisté Lens v závěrečném 6. kole udrželi třetí místo ve skupině B a postoupili do play off Evropské ligy. Francouzský celek zdolal doma 2:1 poslední Sevillu, jež v pohárech končí a nebude v EL obhajovat triumf. V souboji dvou jistých postupujících do osmifinále milionářské soutěže remizoval vítěz skupiny Arsenal 1:1 na hřišti PSV Eindhoven.

Lens poslal do vedení v 63. minutě z penalty Frankowski. Stejným způsobem srovnal o čtvrthodinu později Ramos, jenž se 17. gólem osamostatnil v čele historické tabulky střelců mezi obránci. Hvězdný stoper proměnil až opakovaný pokutový kop, při prvním neúspěšném pokusu opustil gólman Samba předčasně brankovou čáru. Sevilla potřebovala zvítězit, v nastavení ale naopak inkasovala podruhé z kopačky Fulginiho a v Lize mistrů nevyhrála v desátém venkovním utkání v řadě.

Andaluský celek zaostal v tabulce za dnešním soupeřem o šest bodů a v jarní části sezony nebude obhajovat titul v Evropské lize, v níž je s pěti triumfy rekordmanem soutěže. Další dvě trofeje navíc přidal v Poháru UEFA, který byl předchůdcem EL.

V utkání PSV Eindhoven - Arsenal se jako první prosadil krátce před pauzou útočník hostů Nketiah. V 50. minutě srovnal střelou o tyč Vertessen. PSV v této sezoně stále prohrál jediný zápas, a to úvodní vzájemný duel s Arsenalem (0:4).

Góly

Domácí: 50. Vertessen

Hosté: 42. Nketiah

Sestavy

Domácí: Benítez – Teze, Ramalho (C), Obispo, Mauro Júnior – Tillman (83. Til), van Aanholt, Saibari (74. Dest) – Bakayoko (74. Babadi), Pepi, Vertessen (90+1. Oppegaard).

Hosté: Ramsdale – C. Soares (62. Rice), Saliba (62. White), Magalhães, Kiwior – Alnaní (62. Ødegård), Jorginho (C), Trossard – Havertz (89. G. Jesus), Nelson (89. Smith Rowe), Nketiah.

Náhradníci

Domácí: Drommel, Waterman, Babadi, Boscagli, de Jong, Dest, Oppegaard, Sambo, Til

Hosté: Hein, Raya, Jesus, Nwaneri, Ødegård, Rice, Saka, Smith Rowe, White, Zinčenko, Sousa, Walters

Rozhodčí

T. Stieler (Německo)

Stadion

Philips Stadion (Eindhoven)

Návštěva

35000 diváků

Góly

Domácí: 63. Frankowski, 90+6. Fulgini

Hosté: 79. S. Ramos

Sestavy

Domácí: Samba (C) – Gradit (90+8. Chusanov), Danso, Medina – Aguilar, N. Mendy (24. El Ajnawí), Samed, Frankowski – Sotoca, Wahi (72. Guilavogui), Da. Costa (72. Fulgini).

Hosté: Dmitrović – Ju. Sánchez, Gudelj, S. Ramos, Salas, Pedrosa – D. Sow, Soumaré, Rakitić (C) – Ó. Torres (70. Mir), en-Nesírí.

Náhradníci

Domácí: Diouf, Fulgini, El Ajnawí, Guilavogui, Haïdara, Leca, Chusanov, Pandor, Maouassa, Sishuba, Saïd, Thomasson

Hosté: Árbol, Flores, Bueno, Mir, Gattoni, Bueno, Benavides

Karty

Domácí: El Ajnawí, Medina, Fulgini, Danso

Hosté: Soumaré, Salas, S. Ramos

Rozhodčí

Stadion

Stade Bollaert-Delelis, Lens

Z V R P Skóre B
1. Arsenal 6 4 1 1 16:4 13
2. Eindhoven 6 2 3 1 8:10 9
3. Lens 6 2 2 2 6:11 8
4. Sevilla 6 0 2 4 7:12 2

Skupina C

Neapoli proti Braze, na jejíž lavičce nechyběl náhradní brankář Lukáš Horníček, stačila k postupu i porážka o gól, už v úvodním dějství ale vykročila za vítězstvím. V deváté minutě si srazil míč do vlastní brány o břevno Saatci a v 33. minutě zvýšil z krkolomné pozice kanonýr Osimhen.

Braga si zahraje alespoň vyřazovací část Evropské ligy, protože Union nezdolal Real. Zápas na Olympijském stadionu v Berlíně nabral překvapivý vývoj na konci prvního poločasu, kdy nejprve Modričovu penaltu doprostřed brány vykopl domácí gólman Rönnow a vzápětí na druhé straně skóroval po chybě stopera Alaby útočník Volland.

„Bílý balet“ po pauze otočil skóre, dvakrát se trefil hlavou Joselu. Na závěrečnou čtvrthodinu se dostal na hřiště i Král, jenž v 85. minutě vyrovnal střelou zpoza vápna.

Pětadvacetiletý reprezentant skóroval na klubové úrovni po takřka pěti letech, naposledy se prosadil ještě v dresu pražské Slavie v osmifinále Evropské ligy proti Seville. V 89. minutě ale přece jen favorit rozhodl zásluhou Ceballose. Real vyhrál všech šest zápasů ve skupině potřetí v historii.

Góly

Domácí: 45+1. Volland, 85. Král

Hosté: 61. Joselu, 72. Joselu, 89. Ceballos

Sestavy

Domácí: Rönnow – Jaeckel (75. Becker), Knoche, Leite, Roussillon – Haberer, Khedira (C) (75. Král) – Juranović (82. Trimmel), Volland (82. Aaronson), Gosens (75. Laídúní) – Behrens.

Hosté: Arrizabalaga – Vázquez, N. Fernández (C), Alaba (71. Rüdiger), F. García – Ceballos (90. Paz), Valverde (46. Kroos), Modrić – Rodrygo (81. B. Díaz), Bellingham, Joselu.

Náhradníci

Domácí: Schwolow, Stein, Aaronson, Fofana, Laídúní, Becker, Trimmel, Král, Dehl

Hosté: Lunin, Caňizares, Kroos, Díaz, Rüdiger, Mendy, Martín, Paz, Da Silva, García

Karty

Domácí: Khedira, Laídúní

Hosté: Alaba

Rozhodčí

Obrenovič – Praprotnik, Kordež (všichni Slovinsko)

Stadion

Olympiastadion, Berlín

Návštěva

73 420 diváků

Góly

Domácí: 9. Saatçı (vl.), 33. Osimhen

Hosté:

Sestavy

Domácí: Meret – Di Lorenzo (C), Rrahmani, J. Jesus (73. Østigård), Natan – Anguissa, Lobotka (69. Gaetano), Zieliński (61. Cajuste) – Politano (60. Elmas), Osimhen (69. Raspadori), Kvaracchelija.

Hosté: Matheus – V. Gómez (81. J. Mendes), Saatçı, Fonte, Borja – Moutinho (81. A. Horta), Zalazar (68. Musrátí), R. Horta (C) (88. Lopes) – Bruma, Banza, Pizzi (46. A. Ruiz).

Náhradníci

Domácí: Contini, Gollini, Elmas, Simeone, Zerbin, Cajuste, Lindström, Østigård, Zanoli, Gaetano, Raspadori

Hosté: Horníček, Sá, Musrátí, Ruiz, Horta, Fernandes, Oliveira, Mendes, Carvalho, Marín, Lopes, Castro

Karty

Hosté: Banza, J. Mendes

Rozhodčí

Vinčić – Klančnik, Kovačič

Stadion

Stadio Diego Armando Maradona, Neapol

Z V R P Skóre B
1. Real 6 6 0 0 16:7 18
2. Neapol 6 3 1 2 10:9 10
3. Braga 6 1 1 4 6:12 4
4. Union Berlin 6 0 2 4 6:10 2

Skupina D

Benfica potřebovala zvítězit v Salcburku o dvě branky, aby přeskočila svého soupeře. Po poločase vedla 2:0, přímo z rohového kopu se trefil Di María a další zásah přidal Rafa Silva. Salcburku vrátil naději Sučič, v nastavení ale pár vteřin po příchodu na hřiště znovu zvýšil na konečných 3:1 střídající Cabral.

Skóre rozhodlo při shodném bodovém zisku a vyrovnané vzájemné bilanci i o vítězi skupiny D. San Sebastianu k prvenství stačila bezbranková remíza na hřišti druhého Interu.

Sestavy

Domácí: Sommer – Darmian, Acerbi, Augusto – Cuadrado, Frattesi, Çalhanoğlu (82. Asllani), Mchitarjan (65. Barella), Dimarco (78. Bastoni) – Thuram (65. Arnautović), A. Sánchez (65. La. Martínez).

Hosté: Remiro – H. Traoré, Zubeldia (77. Elustondo), Le Normand, Muñoz (86. Tierney) – Kubo (86. C. Fernández), Zubimendi, Merino, Zacharjan (77. Magunazelaia) – Sadiq (61. Turrientes), Oyarzabal.

Náhradníci

Domácí: Di Gennaro, Audero, Arnautović, Martínez, Klaassen, Asllani, Barella, Bisseck, Stabile, Bastoni

Hosté: Marrero, Odriozola, Elustondo, Fernández, Olasagasti, Tierney, Pacheco, Silva, Turrientes, González, Magunazelaia, Dadie

Karty

Domácí: La. Martínez

Hosté: Zubeldia, Zacharjan, Kubo, Elustondo

Rozhodčí

Stadion

Stadio Giuseppe Meazza (San Siro), Milán

Návštěva

69 010 diváků

Góly

Domácí: 57. Sučić

Hosté: 32. Di María, 45+1. R. Silva, 90+2. Cabral

Sestavy

Domácí: A. Schlager – Dedić (C), Piątkowski, S. Pavlović, Baidoo – Sučić, Gourna-Douath, Bidstrup (90+5. Šimić) – Gloukh (82. Kameri) – Ratkov (55. Fernando), Nene (55. Koïta).

Hosté: Trubin – Aursnes, T. Araújo, Otamendi (C), Morato – Neves, Kökçü (68. Guedes) – Di María, R. Silva (90+4. Florentino), João Mário (90+1. Cabral) – Tengstedt (46. Musa).

Náhradníci

Domácí: Mantl, Krumrey, Okoh, Ulmer, Morgalla, Kameri, Diambou, Forson, Fernando, Konaté, Koïta, Šimić

Hosté: Soares, Kokubo, Jurásek, João Victor, Chiquinho, Florentino, Cabral, Guedes, Musa, Gouveia

Karty

Domácí: Gourna-Douath, Ratkov, Kameri, A. Schlager

Hosté: Morato, Musa

Rozhodčí

D. Siebert – J. Seidel, R. Foltyn (všichni GER)

Stadion

Red Bull Arena, Salzburg

Návštěva

27 134 diváků

Z V R P Skóre B
1. Real Sociedad 6 3 3 0 7:2 12
2. Inter Milán 6 3 3 0 8:5 12
3. Benfica 6 1 1 4 7:11 4
4. Salcburk 6 1 1 4 4:8 4

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud